Slobodna diskusija o traktorima

Da li je neko menjao ili remontovao ublaživač hidro udara za pogon kardana?

Какве везе има чеп са избацивањем воде из хладњака? Да чеп дихтује још би горе било створио би се под притисак да кад би чеп попустио избацио би млаз као гејзир.
Ima, kako nema, ako je ona opruga gecrkt, onda onaj dio sa gumom ne dihtiuje, pa jednostavnim buckanjem kako se traktor klati po njivi jedan dio vode ode kroz prelivnu cjevcicu. Da cep nema veze onda ga nebi ni stavljali. Uostalom ja sam imao takav problem na 560, uvijek je izbacivao do 1-1,5 litar ispod saca, nije se grijao, niti pravio neke probleme, samo je redovno izbacivao do tog nivoa, kada sam stavio ispravan cep nikad vise problema.
p.s. Naravno ovo vazi ako traktor nema neki drugi problem, duvanje kompresije u vodeni prostor i sl.

Na cepu ne moze da izbaci toliko da nivo spadne ispod saca pa da ga jebes,jedino ako ga vozis na kant

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока

Količina vode u hladnjaku se provjerava kod hladnog motora. Kad se voda zagrije na 80° ili više, volumen se poveća. To povećanje izađe kroz neispravan čep kao i dio zbog bućkanja, o kojem je bilo riječi. Neću nagađati jeli to 1 litru, manje ili više od tog jer to zavisi i od početnog volumena (količine vode u sustavu hlađenja).
Hoće li se taj gubitak, više ili manje očitovati na razini (visini) vode u odnosu na saće ovisi o modelu hladnjaka. Što je hladnjak tanji, razlika nivoa je veća.

Na mojem traktoru nema čepa na hladnjaku, iberlauf je povezan s ekspanzionom posudom. U posudi nivo varira za nekoliko cm, procjenjujem do najviše 0,5 litara, a u sustavu je 11 litara antifriza.

Ako se dobro sećam iz tematike o centralnom grejanju voda se širi do 4%, tako da bi ekspanzija trebala da primi max do pola litre - dobra ti je procena! :)

Kod sitema gde nema ekspanzije voda se ni ne sipa do samog čepa, tako da ima prostora da se voda sa povećanjem temperature širi u hladnjaku, al' sve i da je skroz do čepa više od 4% ne bi smelo da istera napolje.

Na rusu zadnjih 6-7 godina nemam cep hladnjaka,tj ima sam onaj limeni deo,ne dihtuje ni najmanje ,pre dok je imao cep ,menjao sam 3 komada,uvek mi procuri hladnjak negde na sacu,nzm koji mu kur.. bio,otkad ne koristim cep,miran sam.Za godinu dana nzm jel potrosi 2 litre antifriza,1l antifriz +1l voda,kakvo buckanje i ostala cuda.

Treba da dihtuje kad je ispravan,ako je neispravan onda bolje da ne dihtuje.Jer je to prva tačka koja treba da reguliše pritisak.

Hladnjak ti procuri jer je čep loš,pa pritisak izbije na sledećoj slaboj karici u tom lancu.

Sta ce nama u traktorima mogucnost kljucanja vode na 120 c ?,nije to trkacki auto.Ja nemam masinu u dvoristu da mu radna temperatura veca od 80c,cak neki prosek je oko 75c.

Да ли може да се закрпи пластични резервоар за гориво са течним металом или на неки други начин? Један је крпљен са пиштољем/лемилицом за пластику и опет је пукао по споју.

Mozda glupo pitanje ali pojma nemam,jel moze ovaj poklopac oznacen na slici da se skine bez podizanja vozila,tj osovine ?,tj hoce li spasti tocak ako taj poklopac ide dole ?.

Ne razumem se u te planetarce,nzm kako je unutra,tj pojma nemam kako izgleda ,trebam zameniti dihtung na tom poklopcu pa pitam reko ,dal da dizem osovinu u vazduh pre skidanja poklopca ili nije potrebno.

Ja bih rekao da su u tom poklopcu lezajevi od planetaraca

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока

Nazad
Vrh