Slobodna diskusija o traktorima

Da li mužjak obične hidraulične spojka paše na ženski priključak spojki koje dolaze na novijim zapadnim traktorima, one što nemaju onaj prsten za osiguravanje već se samo utaknu i automatski zabrave?

Ako je sa iglom u sredini onda paše. Ako je krst onda ne...

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Koliko odprilike rh guraju vario menjaci kod fenda? Konkretno me zanima model 412, 2005 god. Nasao sam jednog prilicno ocuvanog sa 3000rh, ovde kupljen, nije iz uvoza.

Da li se uvrtanjem creva za duvanje guma na priključak na rišlag ventilu prekida prolaz vazduha u bocu i preusmerava u to crevo, i da li je to crevo za duvanje guma takođe zaštićeno rišlagom kao boca? Hteo sam da na kraj creva za duvanje guma stavim mali pištolj za duvanje guma sa manometrom pa me zanima šta će se desiti ako tim pištoljem prekinem duvanje guma, tj. prosto zatvorim crevo iz rišlaga? Npr. duvam gume i neko me zove na telefon i ja prosto pustim ručicu na pištolju (zatvorim prolaz vazduha) i tako ostane neko vreme... Konkretno me zanima na Rakovici i Rusu.

Jedno zanimljivo pitanje. Poznaniku se jako svidja ovaj traktor a i cijena za, za godište, snagu i stanje, solidna po njegovom mišljenju. Problem je u tome što traktor nema kardanski izlaz. Sa druge strane, traktor je korišten kao komunalni i nosio je malčer koji je pogon dobijao preko hidraulike, na traktoru se sa lijeve strane nalazi veliki rezervor ulja sa hladnjakom. Razmišljali smo o mogućnosti da se nazad na traktor namontira dobar hidromotor sa kardanskim vratilom na sebi i da se ulje na isti dovede sa izlaza koji su pogonili malčer. Dodatni problem je što nigdje ne možemo da nadjemo podatke o hidraulici ovog modela, nema ga ni na Tractordata ni Konedata. Odokativno mislimo da bi, ako je njegova hidraulika mogla da satima pogoni malčer, mogla da pogoni i obične priključke kao što je rotaciona kosa, freza ili rotodrljača (regulacija broja obrtaja nije problem, on to svakako već ima na sebi u vidu razvodnika), uz izbor odgovarajućeg hidromotora. Nažalost, ne možemo da budemo sigurno bez podatka o kapacitetu pumpe. Zna li neko nešto o Ergos modelima?

Ovo ej taj traktor

Nismo ni mislili na mehaničku nadogradnju već na hidrauličku. Hidropumpa napaja hidromotor, na traktoru već ventilator veliki i rezervoar od oko 100l ulja i ogromna dodatna pumpa, imam slike ali ne vidi se pločica sa podacima.

Nismo ni mislili na mehaničku nadogradnju već na hidrauličku. Hidropumpa napaja hidromotor, na traktoru već ventilator veliki i rezervoar od oko 100l ulja i ogromna dodatna pumpa, imam slike ali ne vidi se pločica sa podacima.
Ја то не би узео ни дрогиран,поготово да радим то што ви планирате.Под 1,дијелова ионако нема,а шта мислиш тек како је наћи за конретно тај модел.
2.уопште то петљање око хидраулике,пребацивање,па коме паметном то треба а купује за своје паре машину,тј може да бира шта ће купити.
3.Тај тракор уопште није повољан,шта више скуп је.
4.За 17 000 км може наћи нормалан,уљудан трактор за то све што си побројао.

@putin

Traktor bi, izmedju ostalog (nisam htio da detaljišem ali vidim da moram), trebao da pogoni određene hidraulične priključke pošto na sebi već ima izuzetno moćan dodatni hidraulični sistem. Kolega je naslijedio 25 hektara zemlje od čega je dio (20 hektara) šuma na dosta ravnom terenu - tu bi traktor mogao da pogoni vitlo preko hidraulike pošto imamo mehaničko vitlo koje lako možemo da prepravimo na hidraulični pogon, imamo prikolicu sa hidrauličnim kranom (dobili bi je u pozajmicu) koju takodje možemo napajati sa traktora, imamo i hidraulični tarup čekićar bez krana (skinut sa druge mašine koja je imala kran) kojii bi trebao da se koristi za krčenje drugog dijela zemlje koji je zapušten (izradili bi mu kačanje za poluge), u toku je je izrada projekta za procesor za sječenje i cijepanje drveta gdje bi takodje sve bilo na hidraulični pogon. Nismo baš tolike budale da nam je ovaj traktor, sa moćnom hidraulikom koju dobijamo gratis (sračunaj koliko bi koštala nabavka i spajanje takvog hidrauličnog sistema) i komunalnim gumama (za koje imamo mušteriju), bezveze zapao za oko. Što se cijene tiče, kada odradio samo dio posla za koji bi bio namijenjen (ako se kolega odluči na taj posao) otplatiće se i možemo da ga bacimo. Odluka o kupovini nije na meni svakako, skupljam informacije i sarađujem sa kolegom. Postaviću slike procesora na kojem radimo sutra, nisu mi na ovom kompu.

@CetojevicM

Ima normalan mjenjač sa većim izborom brzina, ima dodatno baš jako spore brzine namijenjene za komunalne poslove ali može da ide i 40km/h. Imam dosta slika i snimaka ovog traktora u radu i vožnji.

То је већ други пар рукавица ако човјек купује намјенски машину за нешто па му баш овакав треба и спреман је ризиковати.Ти си написао да планира стандардне радње са њим,а за то купити овај трактор је лудост.

Pisao sam za standardne radnje jer smo mislili da bi se, pored svega drugog, možda mogao koristiti i za to, u maloj mjeri doduše jer se on bavi poljoprivredom samo za svoje potrebe, par ovaca i svinja da se peče za slavu i društvo.

Ja posedujem masej koji ima prenos karadana preko pumpe, dosad nisam imao problem sa nikakva priklujcka koji pogoni karadan. Sa njim terao sam berac, freza 1,6 m, rotaciona kosacica, pumpa, krunjac, mlin. Berac radi oko 12 sati dnevno bez prekin i problema nisam imao. Radi se o MF 148 koji je 50 ks. E sad ako moj masej ima pumpu koja radi bez problema bi trebao i taj reno da ima pumpa koja ima puno jaci protok. Inace posedujem i Reno 85-14 cija pumpa ima protok od 41,5 l u minuti. Ovaj model sto si pomenuo bi trebao da ima pumpa sa vecim protokom posto je planiran da radi preko hidraulike.

Ma to ja razmisljam naglas, mada ja bih proverio da li postoji mogucnost nadogradnje mehanickog prenosa za kardan...

Ne znam vala sta da kazem? Cutajuci ove postove i gledajucu onaj traktor ipak ne vidim sta ce nekom sve to. Kazes Zombi da mu treba da pogoni hidraulicne prikljucke, a onda navodis mehanicko vitlo koje bi prepravljali, zatim prikolicu trupcarku ciji kran jeste hidraulicni, ali svakako ima svoju pumpu. Ajde taj tarup sto kazes i nesto slicno bas ako je izvorno namenjeno za hidro pogon, ali opet sve to imas i mehanicko. Gume ove mozda jesu skupe, ali ni klasicne poljoprivredne za njega nisu jeftine. Jedino eto ako ta njegova hidraulika ima bas neku vrednost, ali opet koj ce matrag to nekom za sve ove poslove koje si pobrojao.

Snaga hidraulicnog sistema[kW] protok [l/min] x pritisak [bar] /600.
Dakle ako je protok recimo 80l/min, pritisak 150 bar snaga je 80x150/600= 20kW.
Pritisak mozes da vidis manometrom, na koliko otvara sigurnosni ventil, a protok procenis po precniku potisne cevi. 1/2 cola 40 l/min, 3/4 - 80 lit itd...
Imaj na umu da su hidromotori i pumpe mozda oko 90% efikasni, 10% se gubi kao toplota i greje ulje. Znaci 10% gubitak na pumpi, 10% gubitak na motoru ukupna efikasnost 0.9*0.9 =81%
Oko petine snage motora ide u toplotu, sto znaci da je potreban ozbiljan hladnjak ulja za tako nesto.
Onda uzmes protok u l/min, pomnožiš sa 1000 i podelis sa radnom zapreminom hidromotora [cm3] da bi dobio broj obrtaja istog
Ja posedujem masej koji ima prenos karadana preko pumpe, dosad nisam imao problem sa nikakva priklujcka koji pogoni karadan. Sa njim terao sam berac, freza 1,6 m, rotaciona kosacica, pumpa, krunjac, mlin. Berac radi oko 12 sati dnevno bez prekin i problema nisam imao. Radi se o MF 148 koji je 50 ks. E sad ako moj masej ima pumpu koja radi bez problema bi trebao i taj reno da ima pumpa koja ima puno jaci protok. Inace posedujem i Reno 85-14 cija pumpa ima protok od 41,5 l u minuti. Ovaj model sto si pomenuo bi trebao da ima pumpa sa vecim protokom posto je planiran da radi preko hidraulike.
Pre da je kod tebe mehanickim kardan sa hidraulicnim kvacilom. Hidraulika tu samo sabija lamele, a prenosi je i dalje mehanicki.

Kvacilo je mehanicko i pogon karadana ne zavisi od kvacila. Kardan mozes ukluciti/iskluciti bez koristenje kvacila, odnosno preko rucke koja ide direktno na pumpu a kad pritisnes kvacila kardan je nonstop aktivan, kvacilo nije dvostepeno.

Nazad
Vrh