Slobodna diskusija o traktorima

Svi ste u pravu.
Motor najbolje radi na onom broju obrtaja na kojem mu je najveći obrtni moment. Na tom broju obrtaja je najbolje iskorišćenje, najmanja specifična potrošnja i najmanja temperatura. To sve utiče na vek trajanja.
Ipak, kod traktorskih motora je najveća snaga na maksimalnom broju obrtaja (na "punom gasu"), tako da je činjenica da ako na primer na punom gasu neki traktor uzore 5 kj, ako bi se taj isti vozio na malo manjem broju obrtaja on bi za isto to vreme uzorao npr 4kj, ali bi mu potrošnja po 1kj bila za neki procenat manja.

baureihe-pj-prsentation-.jpg

Gornja linija (plava) - obrtni moment
Srednja linija (crvena) - snaga
Donja linija (zelena) - potrošnja
Malo se javljaju odstupanja od predhodno napisanog posta.

Poslednja izmena:
Malo se javljaju odstupanja od predhodno napisanog posta.
Naravno. Govorio sam o običnim motorima koji imaju mehaničke pumpe visokog pritiska, bez elektronike. Da li imate možda neki dijagram od traktora koji su najčešći kod nas, Imt, Imr, Mtz, Zetor?

Сетио сам се, потрошња горива: грама/Коњска снага/час. 220*55=12100грама на сат. Што се тиче броја обртаја најбоље је за већину мотора да се терају од 2/3 до 3/4 максималног броја мотора, уосталом сви новији обртомери имају зелено поље где би требало да се возе. Ту је најбољи однос обртни момент/снага/потрошња и мотор се најбоље понаша, а има и још снаге ако затреба. На максималном броју обртај возим само у транспорту и то уз брдо а по равном и низ брдо не.

Gospodine @zorancile,
koliko vidim ovo su stari motori bez elektronike ....... pa opet nešto odstupa od Vašeg posta.Kataloge starijih modela je teško nabaviti pa ako imate slobodno ih postavite.

Gospodine @Goran IHC,
Uzmite knjigu o motorima za učenike srednjih škola pa naučite definiciju obrtnog momenta.

Neću nastavljati diskusiju sa vama, da ne bi opet napravili svadju, što nam se uvek i desi...

Neću ni ja da diskutujem, samo iznosim činjenice, a koliko mi se čini i ostali.Možda sam u pravu, a možda i nisam?

Ajd da pokusam opet ali sa malo drugacijim pristupom,a pitanje ostaje iz prethodnog mog posta...
658jsy.gif

Motori se i prave da imaju najnizu potrosnju u odredjenim obrtajima motora. Grafikon koji je postavio panonstib potvrdjuje tu trvrdnju. U rasponu od x do y (1800-2200 za Pj55 sa grafika) ima najbolji odnos potrosnje i snage. Gde mi svi gresimo, to je da vozimo nekad na bespotrebno velikim obrtajima pa nam zato potrosnja po jedinici povrsine nekog posla bude veca. A to je zato sto motor proizvodi vise snage nego sto je potrebno. Verujem da vecina vas moze da "oseti" za koji posao su u datim uslovima i prikljuckom optimalni obrtaji, da nije tesko motoru (Tako se daleko vise povecava potrosnja nego, sto je slucaj sa prevelikim obrtajima. Probajte auto koji ima putni racunar da vozite na vecem stepenu prenosa sa malim gasom da se motor gusi, i pratite potrosnju pa cete se uveriti.), a i da ne radi u prazno.

@sinisa

Za odgovor u vezi obr. momenta, poslusaj Panonstiba. :cao:
edit: Zamenuo sam te sa Goran IHC. Izvinjenje.

Snaga raste sa porastom obrataja. Koeficijent snaga/potrosnja je najoptimalniji u 1500 obr/min. Moment je najveci u 1300 obr/min. Dati motor je najefikasnije voziti na 1500 obr/min (verovatno je kamionski motor na grafikonu), naravno u odredjenom stepenu prenosa da se ispune uslovi navedeni u gornjem delu posta.

Izvinjenje prihvaceno a grafikon je za s-46T sto se i vidi kada kliknes na link koji sam postavio pre par postova. Tacnije post broj 973.

Ok. Moja greska za tip motora. Konstruktori su tako zamislili da je najbolje (1500 o/min), meni se vise svidjaju noviji motori koji imaju na 1800-2000 o/min najbolji odnos potrosnja-snaga. Jedina mana je sto su manje dugotrajni, sto zbog materijala, sto zbog pretendovanja na veci broj obrataja u radu. Veci broj obrtaja donosi vece habanje, vecu radnu temperaturu (vece trenje), sto implicira kracem veku trajanja.

Obrtni moment = proizvod sile i udaljenosti mesta delovanja sile od ose rotacije.

Motori se i prave da imaju najnizu potrosnju u odredjenim obrtajima motora. Grafikon koji je postavio panonstib potvrdjuje tu trvrdnju. U rasponu od x do y (1800-2200 za Pj55 sa grafika) ima najbolji odnos potrosnje i snage. Gde mi svi gresimo, to je da vozimo nekad na bespotrebno velikim obrtajima pa nam zato potrosnja po jedinici povrsine nekog posla bude veca. A to je zato sto motor proizvodi vise snage nego sto je potrebno. Verujem da vecina vas moze da "oseti" za koji posao su u datim uslovima i prikljuckom optimalni obrtaji, da nije tesko motoru (Tako se daleko vise povecava potrosnja nego, sto je slucaj sa prevelikim obrtajima. Probajte auto koji ima putni racunar da vozite na vecem stepenu prenosa sa malim gasom da se motor gusi, i pratite potrosnju pa cete se uveriti.), a i da ne radi u prazno.

@sinisa

Za odgovor u vezi obr. momenta, poslusaj Panonstiba.
edit: Zamenuo sam te sa Goran IHC. Izvinjenje.

Snaga raste sa porastom obrataja. Koeficijent snaga/potrosnja je najoptimalniji u 1500 obr/min. Moment je najveci u 1300 obr/min. Dati motor je najefikasnije voziti na 1500 obr/min (verovatno je kamionski motor na grafikonu), naravno u odredjenom stepenu prenosa da se ispune uslovi navedeni u gornjem delu posta.

Da ne ponavljam istu pricu covek je sve lepo objasnio

Poslednja izmena:
ocekivao sam da neko zna da objasni ali nem veze naci cu vec negde
обртни момент је сила коју мотор даје на ободу замајца полупречника 1 метар и тако се и изражава u N/m. или сила која ће тај мотор укочити ако са њом оптеретиш мотор.

da pitam strucnije dal ja to radim kako treba
ako je u pitanju masina koja radi preko kardana npr silo - kombajn. ja ga vozim na 1800-1900 obrtaja jer mi je izlaz 540o/min na 1780 i tako mi nepada nikad broj obrtaja ispod 540 bez obzira na opterecenje na koje naidje kombajn - odgovarajuca brzina se podrazumeva
a u oranju me interesuje sta bi bilo bolje terati npr kod mene 4 spora 1700 obr, 3 spora 1500-1600 ili prva brza 2200 mozda i jace ?
jer je u oranju i bitan faktor radna brzina

Nazad
Vrh