Poštovani članovi foruma (i gosti).
Bez pretenzija ili želje da budemo prepametni već više zbog stvarne potrebe (i predloga jednog čitaoca), moj prijatelj Ragazzoni i ja smo na CBC forumu otvorili temu o podmazivanju poljoprivrednih mašina (i malo o njima samima).
On je mašinski inženjer a ja sam tehnolog (hemičar). Trebalo bi da je idealna kombinacija za dobre tekstove i odgovore.
Naravno bez pravih korisnika sve je uzalud te sam hteo da vas o tome obavestim.
Zašto ne ovde? Nema veze jer sve je to (inter)net a sve je dostupno i gost-ima (za pitanja i komentare se samo treba registrovati). Osim toga "Rag." ne ide ni na moj blog (skoro nikad) te nisam hteo da ga "cimam". Uostalom tamo (CBC) smo se odomaćili i preživeli i "dobro i zlo" i kritike i pohvale pa nam je nekako tamo "konforno" (a i imamo uloge "moderatora").
Sama tema je na:
http://www.cbc.rs/forum/viewtopic.php?f=378&t=53082
ili
www.cbc.rs pa:
Portal ‹ Index foruma ‹ Svet automobila ‹ Opšte diskusije o automobilima ‹ Motorna ulja – kroz horizont događaja
Ime teme je:
"MORE LJUDI NE OR'TE DRUMOVA, NEGO SRBI PODMAŽ'TE TRAKTORA!"
Zapravo treba da na ironičan način označi zanemarenost poljoprivrede. Tako se treba i shvatiti.
Ujedno Vas pozivam da na podforumu: "Motorna ulja – kroz horizont događaja" saznate i o motornim uljima (najviše), rashladnim tečnostima, kočionim tečnostima i menjačkim uljima za vaše automobile (kome to treba i kome je interesantno).
Za još više preporučujem i moj blog:
www.motornaulja.blogspot.com
gde ima blizu 1000 strana teksta o mazivima a 80-90% je o motornim uljima (za sada).
Ne bih o meni sa blog-a možete otići na "kompletan profil" te je to (mislim) dovoljno.
Uzgred bih se zahvalio urednicima teme: mityoo i panonstib. Posebno g. 'panonstib' koji je i veliki stručnjak u oblasti poljoprivredne mehanizacije i obećao je pomoć i prenošenje njegovih iskustava.
Još jednom napominjem:
ovde sam video odlične diskusije, dobru atmosferu, već dosta odgovora i prilično znanja i iskustva.
Nikakva konkurencija nije zamišljena već više dopuna i uz zahvalnost urednicima i administratoru (Dora) sa CBC-a više jedan iskorak u smislu pomoći nego što bi objektivno jedan forum o automobilima trebao i mogao da se bavi nečim specifičnim poput poljoprivredne mehanizacije.
I da se razumemo, u uvodnoj reči (na CBC-u sam naveo slično) sam rekao da na blogu (i uopšte) ne dajem besplatne savete za komercijalna vozila (i samim tim privredu). Ipak poljoprivreda je nešto drugo. Iako je kao i svaki posao moguće da se radi profitabilno svi znamo uz koje teškoće i bez prave i pune podrške ne samo države nego i društava. Osim što postaje 'neprofitabilna' (i sigurno nevladina) organizacija, činjenica je da je za ovu privrednu delatnost i nekad i sad potrebno više truda i rada nego bilo gde drugde. Zauzvrat nedovoljne subvencije i ograničena kupovna moć (i samim tim cene) stanovništva. Izvoz je težak i često kajmak kupe otkupljivači.
Zato smatram da bi svaka pomoć bila dobrodošla a jedino me nedostatak vremena ograničava da toga bude više.
Jedino molim za strpljenje u vezi odgovora, kao i to da ih ne znam sve (ipak je ova oblast malo specifična) ali uz Ragazzoni-ja (i eventualno ako bude želeo, panonstib) smatram da 99% pitanja može biti 101% odgovoreno.
Hvala.