Slobodna diskusija o žitnim kombajnima

Ako neko trazi kombajn stariji a dobar ima kolega iz sela prodaje Eple mobil vrsi mi par godina i jako smo zadovoljni, ima heder 3.6m turbo motor, kukuruzni heder sa tarupom i zitni heder. Znam da je prosle godine uradio remont komplet lezaja,remenja,spirala i sve sto ide bili su mu majstori par dana kuci dok nisu sve uradili,ove godine je uradio remont secke prepravio sa fiksnih na klatece nozeve,balansirao a takodje je i turbina uradjena. Delovi su standardni kako on rece i trazi 9-10 000e sa kukuruznom varijantom.

Ove godine ko nije zaradio para na zemlji u nasem kraju nek se preorijentise na stikanje ili gatanje u pasulj.
Ima i hidro lulu, ugradio je i senzore osovina kojekakvih...

@ North army Taj kombajn je i na oglasima, bas mi hje bila zanimljiva cena. Pa sam hteo da te kontaktiram ako znas nesto o njemu.

Sad vidim i ja da je na Mojauto stavio, a prvo sam gledao na Polovnimautomobilima i tamo ga nema.
Nema sta da znam i ne znam, covek je domacin i stvarno je ulozio u njega u zadnje 2 godine par hiljada evra, ove godine je dobro zaradio na zemlji a sin mu je polozio i sad mogu da kupe veci kombajn da vise rade usluga i svoje lakse da porade jer dosta zemlje rade.

Da ti se ne kunem u decu ali mi veruj da nikad nisam racunao.Pa zakljuci sam posto su samo prednje gume???
Hteo bih da ga prodam i uzmem nesto novije.Na kredit ili da preuzmem lizing ili tako nesto.Sve zavisi koliko cu uzeti drzavne zemlje po nekoj normalnoj ceni.Moji me ubedjuju da ne prodajem jer i 25 god mladji nece biti ovako sredjen.Prodao bih ga iskljucivo zbog kabine koja nema klimu te su vrata i prozori otvoreni pa ulazi prasina.Mozda bude i varijanta da uzmem nekog vozaca a ja lepo u prevoz.
Pa da dodam:dva hidraulicna creva,zamena zica na korpi separatora,komplet zamena klizaca i lima u grlu kombajna,8 lezajeva na kukuruznom adapteru,nozevi za suncokret na kukuruznom adapteru.Za ovu godinu ostalo :jedan kais od 10000din,remont cilindara od kocnica,i ako cemo stavljati klimu i malo zadihtovati kabinu.
I ja sam od tih sto ne stavljam sve na papir, zato sam i rekao okvirno, dao si lupam 5000e i uloziosi od prilike jos toliko...A sta kazes za tog iz Dubice kupio je 171 i nije se bas naradio, video sam u oglasima jesenas 171 iz Dubice ga prodavali a sredjen i farban (jako lepo kombajn izgledo) pa pomislio da nije taj tvoj sto ste trgovali.

Jeste on je.
Covek se jednostavno prevario a i prevarili su ga.Motor crkao na putu ka kuci.Bukvalno zveknuo_Oko elektro ventila silna muka,remont hidro pumpe i nekih ventila dva puta....ulozio je u njega sigurno 10000eura.Da ga je sredio ljudski jeste.Sto ga sad prodaje nemam pojma.
samo znam da je vracao neke arende i smanjio povrsinu.Sinovi valjda dobili posao pa idu negde...tako sam cuo.Dobar i posten covek.

Evo ovo je krajnji produkt,seme Razlicka
1417ber.jpg

Aha, to je neki cvijet, za ukras.....nisam se susretao s tim

ima i jedan snimak, od prije par godina gdje zmaj vrši mak

Moze i za ukras a moze i za farmaciju. Ovaj je bio namenjen za seme,navodno za Holandjane.
Mak? Vrsemo ga 2 godine i u odnosu na razllicak je kesa.... Snimak mislim da nemam ali imam slika. Kacio sam u temi.

Za mak skinem obrtaje na minimum (na kais tj remen) ~600 pokazuje sat,a za razlicak smo prvo skinuli pa smo onda dignuli do kraja ~ 1200.
Korpa za mak se spusti do kraja koliko god moze tj raspusti se toliko da ne izlaze citave glavice. Obicno je dovoljno na rucici spustiti do kraja,i ne treba pomerati zadnji kraj korpe kao za suncokret. A za razlicak se ne secam. Lako se izvrsava ali je s.x zelena masa,to se secam. Njega smo tako negde na 5-toj,6-toj rupi skidali. Pokusali smo dignuti na 2-gu,3-cu ali ne dobije se nista u kvalitetu vrsidbe. Dobili smo da kombajn "guta knedle".
Sita za vrsidbu maka i razlicka ostaju zitna i steluju se po potrebi tj da koliko toliko ide cista masa bunker (a pri tom da nemas rastura za kombajnom),pa da kasnije na selektoru-trijeru imas sto manje muke. U principu sustina je da pokupis na njivi sto je bolje moguce a kasnije u avliji jos dvared vrses (selektujes dok ti ne dopi..i,i jos malo.Mislim da imam jedan snimak sa makom).
Donje sito samo u kukuruzima vadim napolje.

Prve godine skoro 700kg/kj a druge cini mi se oko 500kg. Pad prinosa je bio zbog posejane trave zajedno sa semenom maka.... Duga prica i nije za ovu temu. Ako te zanima mozemo kasnije na pp ili u temi mak.

Nazad
Vrh