Slobodna diskusija o žitnim kombajnima

Ne znam ko ima deset godina kada se poredi Zmaj i New holland. To je po meni glupost.
Pre svega to je moje misljenje. I sam hocu zameniti Zmaja za neki drugi kombajn. I kazem tako cu i uraditi ako se sklope kockice.
@ Putine nisam radio sa New holland-om, ali se nadam da cu imati nekog stranca u skorije vreme u dvoristu.

diklo fen posle praznika doci cu kod tebe da vidim. ima jedan na kupujem prodajem 1550 nije s malo je ruzan i nije radio ovde .clan steco ima kao tvoj zna manjevic valjda je isao da vidi pa bi mogao da kaze nesto

Jedan je ovdje imao NH samo godinu-dvije i prodao neki model bez kabine, ne znam, dobio ga dosta povoljno... IDENTICAN zmaju 142 sto se vrsalice tice al znate li sto znaci PLJUNUTI z142... Platforma vozaca drugacija i komande malo drugacije rasporedjene, a ovo ostalo sve isto. Nesto je djelova kupio po selu od ljudi sto su nekad imali zmaja (sita, remenice, djelovi mjenjaca, remenje) i montirao na njega, vrsio jednu ili dvije sezone. Razbolio se jako, prodao kombajn... Cak je kod nas u oglasima prije koju godinu bio zmaj 142 s hederom s new hollanda. Moguce da je s ovakvog modela sto je ovaj imao... 3.6m

Jedina mana tog kombajna je bila sto je netko od prijasnjih gazda ugradio motor s 5136. Turaze koliko hoces, direktan auspuh a kombajn bez kabine. Potrosnja katastrofalna, buka jos gora, al da je iso, iso je kao lud ;)

Za taj NH npr nije bio nikakav problem naci djelove jer su pasali sa zmaja...
tojebiom103jaimamtakav

diklo fen posle praznika doci cu kod tebe da vidim. ima jedan na kupujem prodajem 1550 nije s malo je ruzan i nije radio ovde .clan steco ima kao tvoj zna manjevic valjda je isao da vidi pa bi mogao da kaze nesto

Kad god hoces mozes doci.Bar nismo daleko.Pokazacu ti na sta da obratis paznju i preneti neka moja iskustva.Samo se najavis dan ranije i ima da se druzimo samo tako.0600848851

to je bio m103 ja imam takav

Ne sjecam se ali mislim da je imao oznaku s 4 broja...

Sad bas gledam slike po internetu. M103 je stariji puno od ovog o kojem pricam. Ovaj tvoj jako vuce na ZMAJ Univerzal. Prije ce biti sto MONTOYA kaze 1530 ili neki njemu slican. Samo da mu netko nije uglavio ono cudo od motora, bio bi to sasvim fin kombajn.

Pitaj boga odakle ovima iz zmaja ideja za kombajn. Licencirana proizvodnja sigurno nije (osim, jelte 780 i njemu slicnih), univerzal cak i oblikom bunkera podsjeca na NH pa je lako moguce da je ZMAJ dobrim djelom prekopiran NEW HOLLAND...

Covek koji je meni prodao NH 1550S je kupio zmaj 171.Ulozio je u njega silne pare i opet se nije nakosio kao sto sam ja sa mojim tj. bivsim njegovim.Ja sam uradio:glavu motora,oba lanca elevatora nova,sine bubnja nove,sine separatora remontovao,oba sita nova,spirale obe remontovane i novi lezajevi,svi silen blokovi novi,lezajeva sigurno 15,8 kaiseva,struja skoro pa komplet odradjena,secka komplet balansirana sa svim novim nozevima,prednje gume nove,zadnje kupljene polovne,svi klipovi izremontovani,nova kosa,novi dupli prsti,nova secka na kukuruznom adapteru,pun remont varijatora voznje.....ni sam vise ne znam sta jos uradio.
Toliko muke ali su letos samo gledali zamnom i u pologu a naravno i u normalnom zitu.
Koliko te kostalo to planinarenje od pocetka do kraja, okvirno?

Uvijek na polovnom stroju (pogotovo kod nas na istoku) moras biti svjestan da prijasnji gazda mozda i nije bio "gazda" nego se radilo mozda o kojekakvim krpanjima i ustedi gdje se god moglo ustedjeti... Ne znas kakvo je ulje toceno i da li je ikad mjenjano kao i filteri svi redom... Antifriz, crijeva za vodu, ulje sve se treba pretresti ako je stogod krpareno da se zna obratiti paznja na to u buduce dok se ne "upoznas" sa strojem.

Npr. kupis polovan traktor i ne mozes NIKAD biti siguran u njegovu el. instalaciju jer ne znas kakav je "majstor elektricar" sta prebrikavao po instalaciji. Kolega kupio tamica a na njemu pola stvari spojeno direktno, bez osiguraca... Pa se ti vozi ;)

Diklofen je uradio dobru stvar, pretresao kompletan stroj i sad je miran neko vrijeme, makar s "krupnim" stvarima...

Koliko te kostalo to planinarenje od pocetka do kraja, okvirno?

Da ti se ne kunem u decu ali mi veruj da nikad nisam racunao.Pa zakljuci sam posto su samo prednje gume???
Hteo bih da ga prodam i uzmem nesto novije.Na kredit ili da preuzmem lizing ili tako nesto.Sve zavisi koliko cu uzeti drzavne zemlje po nekoj normalnoj ceni.Moji me ubedjuju da ne prodajem jer i 25 god mladji nece biti ovako sredjen.Prodao bih ga iskljucivo zbog kabine koja nema klimu te su vrata i prozori otvoreni pa ulazi prasina.Mozda bude i varijanta da uzmem nekog vozaca a ja lepo u prevoz.
Pa da dodam:dva hidraulicna creva,zamena zica na korpi separatora,komplet zamena klizaca i lima u grlu kombajna,8 lezajeva na kukuruznom adapteru,nozevi za suncokret na kukuruznom adapteru.Za ovu godinu ostalo :jedan kais od 10000din,remont cilindara od kocnica,i ako cemo stavljati klimu i malo zadihtovati kabinu.

Da, u Dubici od porodice Grujic.Dobra i postena porodica.
Jos sam zaboravio da sam uradio lulu kipovanja i sredio spiralu.Ma ja mislim da to mora tako ako hoces da imas kombajn koji radi a ne ladi.

ti kad bi ga prodavao nemozes dobiti ulozene pare.koliko je neka prodajna cena za te kombajne do 79g.jos me sluzi dobro pamcenje inace nisam kupio 780od njih vec posle u lazarevo

Znam da ne mogu.Mada je i on za 3 godine pokosio oko 300ha.Pa i to vredi neki dinar.Kosio sam kad sam hteo i koliko sam hteo.
Cene su razne.Ja bih pre isao na 5 slamotresa nego na 4 slamotresa.I separator je dobra stvar.Za 10-12000eur treba bi naci odlican sa seckom,kukuruznim adapterom i naravno zitnim.

Nije ni bitno da dobije ulozene pare, bitno je da mu ih je kombajn zaradio tokom svih godina koliko je kod njega... Ne mozes imati kombajn 5-6 godina, na uloziti u njega nista, raditi svoje i tudje i jos ga prodati za 2000€ vise od kupovne cjene...

To moze (cini mi se) samo jedan clan ovog foruma ;)

Taj moze sve...a na kraju kako god se okreno **greška mu pozadi.
On je kao pesma o Vasi Ladackom pa kaze:sve je imo nista imo nije.

Nazad
Vrh