Slobodna diskusija o žitnim kombajnima

Bogami SDF ti imas ozbiljnu masinu. Sad gledam na pol. aut. DF 2680 iz 1981.g. 18700e, sa kukuruznim adapterom a heder za zito 4.2m. Klima, koza, lamperija. Ha-ha. Pa koliko zemlje vreses sa ovim.
Ima ovih DF solidnih npr M900 iz 1984.g. 7900e, 1002 7500e , 1080 iz 1982 8900e, ali jbg ako se lako prevrcu.
Nego gledam i ove Epple 840. 940, dobro izgedaju nisu skupi uopste, jedino za delove neznam. Niski izgledaju stabilni.
E vidis moj je 88g 3.6 heder i dobio geringhoff adapter od 4 reda koji je ovde 3-4k eura za 15000e, i bila nam je ludost propustiti takvu ponudu.
Rekoh ti, ti radis vise od mene 😂, ove godine jer je prpa suse i posto sam zaratio sa pojedinim radim mozda 7ha i jedno 30-40ha usluga.
Ako 1080 nema problem sa prevrtanjem imas preporuku od mene, par ljudi ih ovde ima i zadovoljno je. Iako su iz sedamdesetih opet imaju razne senzore, sjecku a poneki i kabinu.
Taj rasip mora biti jer je kombajn predvidjen da ide po ravnom, za takvo brdsko podrucije trebaju kombajni sa nivelacijom i 3d sitima. Ali tu treba i kesa..

E vidis moj je 88g 3.6 heder i dobio geringhoff adapter od 4 reda koji je ovde 3-4k eura za 15000e, i bila nam je ludost propustiti takvu ponudu.
Rekoh ti, ti radis vise od mene 😂, ove godine jer je prpa suse i posto sam zaratio sa pojedinim radim mozda 7ha i jedno 30-40ha usluga.
Ako 1080 nema problem sa prevrtanjem imas preporuku od mene, par ljudi ih ovde ima i zadovoljno je. Iako su iz sedamdesetih opet imaju razne senzore, sjecku a poneki i kabinu.
Taj rasip mora biti jer je kombajn predvidjen da ide po ravnom, za takvo brdsko podrucije trebaju kombajni sa nivelacijom i 3d sitima. Ali tu treba i kesa..
Pa dobar si, ti si ga izgleda vise kupio sto je dobra ponuda nego sto ti bas treba takav kombajn.
Ima taj jedan na oglasima 1080, 81-vo godiste, ima kabinu ceni ga 8900e ali kolega koji ga je isto gledao kaze da nije bas top stanje. Mada na slici oni slamotresi i sita, unutra mislim ne izgleda lose, nema rdje mislim.
Ok za rasip znam da mora kad su njive u strani ali i po ravnom bude prilicno, da li zure ili npr za heljdu se drugacije podesava kombajn ne znam ali bude bogami i po skoro ravnom. Kad je skupa zitarica kao heljda onda jbg 100 kg da prospe po h = 15000+20000 kombajn=35000 pa x10=.... otkud racunah :zli:. Pa ako bas i mora nesto da se prospe onda bar da ne placam uslugu ha-ha.
Opet, blizu mene sto rade uslugu ima 4 klas konzula. Ili su videli jedan od drugoga.

Mada sigurno zavisi i od kombajnera, dvojica su mi radili zadnjih godina od njih 4, i pazi, jedne godine oluja haos napravi 3h heljde polegne na jedni stranu kao da je valjak prosao. Ostane tako i sazri. Normalno ja je osigurao a ovi kad su izasli posle oluje kazu 100% steta i tako mi plate.
Na jesen ovaj kombajner dodje vidi i ode da potera kombajn. I krene sa one strane na koju je bila polegla, sve polako heder kaci po zemlji, pa kad dodje do kraja on u rikverc do pocetka njive pa opet i sve tako do kraja. Nadjem vise nego prethodne godine i sa onim osiguranjem sam mogao da ga kupim, kombajn, ali nisam mislio o tome tada. E koliko vredi rad tog kombajnera reci ti meni. A tada je bilo 120e/h.

Ne znam Šta konkretno očekuješ od kombajna koji ima 50+ godina za 5-6k€.... Jbg možda je ipak bolje platiti u startu malo više, pa su miran, nego neku kršinu za 5-6 pa da stalno ležiš pod njim.... Kada kupiš kombajn možeš da radiš sebi KADA hoćeš i KAKO hoćeš... A to jako puno znači.

Klas konzul bi takodje trebalo da je ok kombajn,bar koliko sam cuo od ljudi koji su ih imali.Oni su ti cenovno tu oko 5-6 hiljade za dobar primerak.Nisam cuo da ima neku izrazenu manu.Kod mene ti bas mali kombajni nisu dosli u obzir s obzirom da ce kombajn kod mene u sezoni raditi 40-50h.Ja sam trazio kombajn sa kabinom i seckom,i minimalnom snagom od 80-90ks s obzirom da ce raditi sve ratarske kulture.Koliko sam svatio tebi ce kombajn raditi uglavnom zitarice,tako da mozes slobodno neki kombaj od 60-70ks.Kombajni tog profila uglavnom imaju 2.6m kosu i gabaritno se uklapaju u to sto trazis i nisu preterano skupi.Massey ferguson bih izbegao prvenstveno zbog teske nabavke rez.delova a inace su skroz ok kombajni.Gledaj Claas,Fahr-Deutz Fahr i John Deere, prvenstveno jer imaju modele kombajna koji tebi najvise odgovaraju i relativno nisu problematicni za nabavku delova.Tipa ovako nesto: https://www.polovniautomobili.com/kombajni/18815243/john-deere-932?.Ovaj ima malo jacu cenu ali deluje da je bas u top stanju.Inace ti JD kombajni su jako jednostavi za odrzavanje i jako zahvalni kombajni.Tebi odgovaraju i modeli JD 935-945 od ovih manjih.Konkreno nemaju neku izrazenu visinu i imaju sirok zadnnji trap sto daje stabilnost kombajnu u brdu.Za masinu koja nije isterana i koja je redovno odrzavana i nije zapustena godine ne znace puno.Masa kombana ima 30-40 god starosti i rade kao prvog dana,pogotovu nekome ko ne radi neke velike povrsine.Drugo kvalitet masina iz 70ih i 80ih je na visokom nivou i ako se kupi uredan kombaj nece biti problema.Svakako da je novije i bolje ali treba imati mogucnosti a i potrebe za takvim kombajnom.U selu imamo preko 40 kombajna i polovina su zapadne proizvodnje i stariji od 30-40g i svi do jednog rade posao bez vecih problema,jer i ne rade neke ozbiljnije povrsine vec ljudi rade za svoje potrebe.

Poslednja izmena:
@Hunter99 Pa tako nekako, mi smo gledali da uzmemo jos skuplji ali je dobro ispalo sto smo ovaj uzeli. Nadali smo se velikoj usluzi ali je dosta kombajna kupljeno kada smo i mi nas..
Rdja ti nista ne znaci, jednostavno od zitarica spadne farba i ostane go metal koji normalno malo pordja preko zime. Treba pregledati potrosenost spirala, kod dajca onog ciklona, kakvi su remenovi, da li su lanci istegnuti i prije svega kakav je motor jer to uopste nije jeftina stavka na manjim masinama. Najbolje bi bilo povesti nekog za koga znas da mu nije zao kupiti neki dio preventivno.
Ako mozes uzeti sa kabinom uzmi, evo kod nas ne radi klima i vrata su cesto otvorena ali cale opet kaze da je bolje nego na zmaju dzakarosu bez kabine. Kaze pleva ti uvijek za vratom..
A rasip bude jer je ne pravilno ustelovan kombajn, ja stelujem po njizi i moram se pohvaliti da je mlinar placai skuplje psenicu koju sam vrsio :osmeh:. A za polog imas bas podizace koji i nisu skupi a vrede..

Ne znam Šta konkretno očekuješ od kombajna koji ima 50+ godina za 5-6k€.... Jbg možda je ipak bolje platiti u startu malo više, pa su miran, nego neku kršinu za 5-6 pa da stalno ležiš pod njim.... Kada kupiš kombajn možeš da radiš sebi KADA hoćeš i KAKO hoćeš... A to jako puno znači.
Slazem se. To za lezanje sam i napisao u prethodnim postovima. Ajde nadji na oglasima neki manji 2.6-3m heder da je dobar i da moze u brdo a nisam ni rekao da mora biti 5-6k e i predlozi. Za mojih 10-ak h za sad.

Ево машине да те глава не боли, а рекао би по твојој причи да би имао посла и у услугама па би га брзо отплатио.

Мислим да је фалинка у цени и што каже Матић нема сечку, а за ове паре би је морала имати.

U inostranstvu 68s ga nema ispod 30000e imaju jake cene

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

58 je mozda ok za ravno ali mislim da je to slab motor za brdo sa adapterom od 4 reda. Sa psenicnim ok ali sa kukuruznim ne znam kako bi isao..

Ево машине да те глава не боли, а рекао би по твојој причи да би имао посла и у услугама па би га брзо отплатио.
U ovom slucaju nek glava malo i zaboli. A mozda bi tek zabolela kad se ovo pokvari.
Lepa masina, hvala tebi ali zbog ovoga bi morao sve drugo da zapostavim, da jurim da ga otpatim i u toj jurnjavi ko zna dokle bih stigao. A kod mene nema ni soje ni suncokreta a ni kukuruza tako da usluge su pod znakom pitanja. Zita ima ali dok ja prvo odradim svoje, pa sezona malina, pa firma. A sve u istom mesecu, tako da ostaje malo prostora za usluge.
A bas dobro izgleda, bio bih glavni baja u opstini.:osmeh:

Nazad
Vrh