Slobodna diskusija o žitnim kombajnima

Ja imam u planu kupovinu dominatora 68. Da je samo malo bolja situacija sa atarskim putevima gledao bih 78-icu, pa možda čak i 88.

@DraleTD to su samo predrasude i ništa više.
Šta imaš da gledaš i čačkaš oko motora ako je sve u redu?Proveriš ulje, vodu, izduvaš hladnjak i ćao.

@Darko Dren n Preskup kombajn..
Kad sam ja gledao 68 je bio 20k eura, a 68s je dostizao cijenu od cak 30k eura( pricam za 80-90 godiste).
Cuo sam se i sa par uvoznika i vecina je rekla da je jako rijedak kombajn preko..

Šta imaš da gledaš i čačkaš oko motora ako je sve u redu?Proveriš ulje, vodu, izduvaš hladnjak i ćao.
Па немам појма ја сам клаустрофобичан, а кад би не дај Боже стао мотор и мораш ући унутра без сат, два чекања да се охлади нема уласка. И другари на 98 стално проблема са климом кажу кад цркне онда је пакао у кабини. Прошле године све ново уграде и други дан кад је било најтоплије клима цркне каже одлепили, камиони на њиви и нису могли да прекину него косили без климе.

Ako zanemarimo motor iza kabine 78s je u dobroj prednosti jer moze imati hidromat i djostik. Dok i gajnc nov dominator 130(koji je naslijednik 68s) ima istu onu rucicu koja ima 4 komande..
Imao sam ove godine slucaj da su me stopice na indikatoru pritiska ulja zezale, i kada bi lampica pocela da brljavi samo bih se popeo do motora i mrdnuo stopice. Dok bih kod claas-a svaki put morao cekati da se ohladi da se mogu zavuci..
Isto kad su mi brkovi od kukuruza upali izmedju bosch pumpe i dizni, dok je motor radio mogao sam ceprkati oko njega bez problema.
I ima prostora da mogu 3 "inzinjera" oko njega raditi :D .

SDF 68 nije rijedak kombajn, vec veoma trazen i kombajn na cijeni. I sad za njega u Evropi za 90 godiste treba izdvojiti 30€.
Darko 78 je gabaritno duza za nekih 1m od 68, isto 4 slamotresa, jaci motor za nekih 20ks, veci bunker, u Evropi je fino jeftinija od 68..

Zdravo drugari, kupio bih jedan kombajn za ovu sezonu, gledao sam claas dominator 76. Kako vam se Cini taj kombajn? Kakav je? Svaka pomoć je dobro dosla.
Kod nas u selo ima dve 76 -ce . Moj tast ima perkins 120 ks variator a teča ima mercedes 160 ks hidropogon.obe su 1984 godiste . Moj tast kosi godisnje oko 450 lanaca ukupno . Tera kao da nije njegovo zato i uspe da skine sve ali uvek skoro zadnji u selo. Ova druga od teče radi oko 100 lanaca. Poenta je da ako radite do 200 kj 76 u dobrom stanju je extra kombabjn za kupiti. Ali ako mislite da radite vise od toga bolje uzeti nesto novije .ipak su to stari kombajni.kod tasta do 3000 sati nije bilo problema sad ima oko 4000 pa je zreo za jedan veliki remont.ja sam vozio oba lepse se vozi hidropogon ,ali i sa ovim sam skinuo 27 kj psenice za jedan dan .

Šta smeta taj motor iza kabine izolacija je tako dobra da se u kabini skoro nečuje, i šta imaš da kupiš za 19000.
Šta se ne čuje, jesi se vozio nekom drugom kombajnu koji ima dobru izolaciju i motor nazad, pa naj normalnije pričaš na telefon. Imao sam 88sl maxi, pa to je bučno i na leru, zapetljano do bola, motor kao sardina u konzervi.
A šta ima za 19 hiljada, kolega je prije par dana kupio Laverdu 3750 hidro sa žitnim i kukuruznim adapterom za 17 000e, pa taj kombajn je brus li za tu 76 i ne samo 76 nego i 78 i 86 pa i 88.

Po čemu je Laverda klasu niža, tri puta je jednostavnija od Dominatora, dosta stvari ima bolje riješeno nego dominator.
Claas je samo izvikan.
Prvenstveno mislim na dominatora, klas je od leksiona pa na dalje jači tu nema priče, ali do lexiona nema pojma.
Kada je dobar sistem da je motor iza kabine i recimo lula dole zašto je klas kasnije preuzeo sve te sisteme pa motor prebacio iza i podigao lulu, pa krenuo sa većim promjerom bubnja.
A da ne pricam recimo jedan New Holland tx34 u odnosu na dominatora 98, pa to je smiješno i porediti
Gledajmo činjenično stanje, pusti priče i ko šta voli.

A kada rešiš da prodaš? Ja sam dovezo kući kombajn ,stavio spremač u oglase..čovek video kombajn i počeo da me proganja da mu prodam...mogao sam 4k eura da okrenem samo što sam ga parkirao u šupu. Smatram da ostali kombajni ne zaostaju ili čak su i lepše rešeni od Claasa,ovaj se lakše rešava kada hoćeš da menjaš. Neka me služi kao claas presa ..12 godina samo manila i podmazivanje, oštrenje noža..

Sent from my ASUS_Z012D using Tapatalk

A kada rešiš da prodaš? Ja sam dovezo kući kombajn ,stavio spremač u oglase..čovek video kombajn i počeo da me proganja da mu prodam...mogao sam 4k eura da okrenem samo što sam ga parkirao u šupu. Smatram da ostali kombajni ne zaostaju ili čak su i lepše rešeni od Claasa,ovaj se lakše rešava kada hoćeš da menjaš. Neka me služi kao claas presa ..12 godina samo manila i podmazivanje, oštrenje noža..

Sent from my ASUS_Z012D using Tapatalk
Sa tim dolazimo na jedno, a to je, ako se kombajn kupuje da bi se preprodao kupuje se Claas, a ako hoćeš za sebe da imaš da radiš kupuješ nešto drugo.
Ko to razumije sve mu je jasno :veseljak::

Nazad
Vrh