Slobodna diskusija o žitnim kombajnima

Isto i kod mene, legla bi ta 68ica ko budali samar.

Isto i kod mene, legla bi ta 68ica ko budali samar bas zbog uskih i zaraslih puteva, a sto se cena tice nemam komentar. Mada meni je i ona mnogo za 20ha zitarica, Zmajcek 135 zavrsava posao lagano samo sto nemam kukuruzni adapter. A i muka bi bila prebacivanje adaptera na 135, jos onaj 3 reda, bila je jedno vreme aktuelna i ta ideja ali mi se sve manje svidja to.
Što misliš da bi bila muka

Isto i kod mene, legla bi ta 68ica ko budali samar.

Isto i kod mene, legla bi ta 68ica ko budali samar bas zbog uskih i zaraslih puteva, a sto se cena tice nemam komentar. Mada meni je i ona mnogo za 20ha zitarica, Zmajcek 135 zavrsava posao lagano samo sto nemam kukuruzni adapter. A i muka bi bila prebacivanje adaptera na 135, jos onaj 3 reda, bila je jedno vreme aktuelna i ta ideja ali mi se sve manje svidja to.

Nemam adapter za kukuruz, niti ću ga kupiti za 135-cu. Moja petica je 2004.godište i nenormalno je lagana pozadi. Komšija ima 1997.godište i kod njegove nije tako. Moju kad voziš, iako imam tegove u točkovima, gde je nagib i kad zakočiš časkom se podigne zadnji kraj. Adaptaciju za suncokret kad namontiram, onda stavljam dodatne tegove pozadi jer prve godine kad sam namestio adaptaciju i silazio niz neku nizbrdicu a krivina, podigne se zadnji kraj i zabaci skroz u desnu stranu, a kombajn se popne na breg na levoj strani. Umalo se nisam prevrnuo. Sa adapterom za kukuruz bi tek bilo veselo...

Uradim 50-ak hektara žita, soje i suncokreta godišnje. Kukuruz nešto platim uslužno, nešto mi uradi kolega član Saša Matić sa njegovim klasom. Usluge ne radim.

Ja sam 2018.platio 41000.00e megu 204,'96 god.3200sati motora sa hederom 5.1m,posle toga je kod istog prodavca bila mega 204 sa kec kabinom 35000e.
2018.sam prodao dominatora 96 sa 3.9hederom+uredjaj za suncokret za 15000.00e
Na kombajnu je jedino motor bio losiji,a sve ostalo je bilo u super stanju,tj ulozili smo jako puno para i svi delovi su bili iz originala. Po meni za te pare ni jedan kombajn nije mogao da se nadje da je takvog kapaciteta i takvog stanja.
Prošle godine kupili MF 36,99godina,2800sati motora,heder 5.60 sa kolicima+kose za repicu 25.000e,rekao bi bolja kupovina od Mege..
Megu smo isto gledali,ali dok pogledaš da je to kombajn star po 25godina bio,jako sličan dominatoru 98 odustali,a cijene Glava boli...

Ja kad bih menjao mf-a sigurno 68-icu bi uzeo,sa oba adaptera... gledao sam 135-icu sa hederom za kukuruz pada kisa neko blato on se cas okrenu koliko je lagan pozadi

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Što misliš da bi bila muka
Pa 135 nije bas predvidjen za skidanje hedera, bar ovaj sto ja imam '94 godiste, imam utisak da bi jedan covek to prepakivao 3-4 dana pogotovo neko sa manje iskustva, tipa ja sam kad bi radio.

Nemam adapter za kukuruz, niti ću ga kupiti za 135-cu. Moja petica je 2004.godište i nenormalno je lagana pozadi. Komšija ima 1997.godište i kod njegove nije tako. Moju kad voziš, iako imam tegove u točkovima, gde je nagib i kad zakočiš časkom se podigne zadnji kraj. Adaptaciju za suncokret kad namontiram, onda stavljam dodatne tegove pozadi jer prve godine kad sam namestio adaptaciju i silazio niz neku nizbrdicu a krivina, podigne se zadnji kraj i zabaci skroz u desnu stranu, a kombajn se popne na breg na levoj strani. Umalo se nisam prevrnuo. Sa adapterom za kukuruz bi tek bilo veselo...

Uradim 50-ak hektara žita, soje i suncokreta godišnje. Kukuruz nešto platim uslužno, nešto mi uradi kolega član Saša Matić sa njegovim klasom. Usluge ne radim.
I kod mene je isto lagana dosta pozadi a '94 godiste. Po ovim nasim brdima zna da bude problema, pogotovo negde gde je veliki bedem na ulazu u njivu a vole to kod nas tako ljudi da naprave. Imam fabricku presu od njega koja je dobar kontra teg ali nikad nije stavljana od kad je kupljen. Ima nacina da se doda tezina pozadi i radio bi on i sa adapterom za kukuruz ali ne svidja mi se kad se tako rade neke budzevine..

Ne kapiram što nebi bio predviđen za otkačinjanje hedera, konkretno samo zamena hedera pola sata posla

Ja sam mf-om 530 nosim cetvororedni za kukuruz bez problema ali opet ja mislim da je bolje imati posebno kombajn za kukuruz..mnogo kukuruz njega lomi unutra..nije muka otkaciti heder cas posla..

Prošle godine kupili MF 36,99godina,2800sati motora,heder 5.60 sa kolicima+kose za repicu 25.000e,rekao bi bolja kupovina od Mege..
Megu smo isto gledali,ali dok pogledaš da je to kombajn star po 25godina bio,jako sličan dominatoru 98 odustali,a cijene Glava boli...
A pravi skok neki bi bio barem na Lexion 400 seriju, a oni su po 40000-50000eura. Deutz je kod nas isto na cijeni znaš i sam. Kolega je kupio prije cca 12 godina novi JD kombajn i sad ne može baš nešto prepuno novaca dobit.

Deutza uzimam u obzir,kod nas trenutno Zmaj 142 u prednosti nad ostalima sa 20 prema 1...drugi je JD setija 900 ..pre mesec dana kolegao kupio 66 sa svim adaptacijama za 16k. Ali ovakva prodaja kod Noleta ..ne skida sa kamiona ili je fora da su već naručeni.

Sent from my ASUS_Z012D using Tapatalk

Postoje i hibridi za krunjenje koji se teže krune pa ih ljudi seju.Ipak mislim da su za kombajn žitarice i dalje najgore za rad jer se dosta često desi da kosiš sa zelenom i mokrom slamom a znaš i sam koji obrtaji idu u pšenici a koji u kukuruzu.

Postoje i hibridi za krunjenje koji se teže krune pa ih ljudi seju.Ipak mislim da su za kombajn žitarice i dalje najgore za rad jer se dosta često desi da kosiš sa zelenom i mokrom slamom a znaš i sam koji obrtaji idu u pšenici a koji u kukuruzu.
Znam naravno,sve je tako ko sto kazes ali opet zna i kukuruz da bude zajeban..

Povadiš bolcnove na klipovima, i gore na grlu kod prijemnog bitera imaš dva velika šrafa. Njih izvadiš i kombajnom nazad, heder ostaje sa grlom. Samo moraš nešto valjano poturiti pod tunel grla, da ne prevagne.

Nazad
Vrh