Skladištenje zrnaste robe

Ovo i mene zanima, tj. neke moje drugare (ja nemam silos) koji imaju one metalne silose od rolovanog lima. Kod njih je prečnik (po sećanju pišem) oko 4.7m, toliko je i u visinu. Silos je postavljen na ravnu betonsku ploču, po dnu dužinom celog prečnika ide tunel od perforiranog lima koji izlazi napolje na jednom kraju kroz zid silosa, i služi da se u njega nabije velika turbina za ventilaciju. Sa centra silosa sa dna ide ukoso na gore jedna cev kroz koju se ubacuje mali pužni transporter koji izvlači robu iz silosa. Iz malog puža roba upada u drugi veliki puž koji robu dalje nosi u prikolicu. To sve funkcioniše dobro dok ne ostane nekih vagon (i preko) unutra i onda mora da ide lopatanje. To je uglavnom već svima poznato...

E sad, neki od tih mojih drugara žele da dodaju još po koji silos, ali sada bi namenski pravili temelj za njih. Da li neko ima neku ideju, sliku ili neki savet kako da se odradi ta ploča tako se olakša vađenje robe iz silosa? Ako me sećanje dobro služi, negde na netu sam video slike da je u takvim silosima u betonskoj osnovi napravljeno dva kanala (pod 90 stepeni) koji služe za ventilaciju, na žalost više ne mogu nigde da iskopam te slike sa neta. Sad se ja pitam da li bi moglo tako u neki kanal staviti i pužni transporter da vuče robu napolje, mnogo manje bi se lopatalo jer bi otvor puža bio bar za nekih 50-70 cm niži od ove trenutne varijante? I kako bi se rešilo ponovo dizanje izvučenog zrna na neku visinu da može da se ubacuje u drugi veliki puž koji bi zrno vukao dalje u prikolicu? Svaki savet je dobrodošao!

Evo kako to sad ide:

Kolega kucaj u Googlu Silo Sweeper, a mozes i na YouTube isto... To je mali puzni transporter u duzini poluprecnika silosa, funkcionise tako sto se upali i sam polako vuce masu u sredinu silosa i kako dodje do patosa tako se sam pomera malo ka napred (sam sebe vuce ka zrnu) i isprazni silos 99%, ostane posla samo za metlu.

Poslato sa LDN-L21 pomoću Tapatoka
 
Po americi svi koriste taj silo sweeper. Ima raznih resenja ali se svodi na isto tj da navuce na sredinu gde ima rupa a onda tranpoarter ispod silosa izvuce iz te rupe napolje kao Zombie sto je skicirao.

Ja da pravim ponovo napravio bi pod uglom od 42-44 stepena na fazon rasipaca za vestak kao fisek da sve samo iscuri. Jeste skuplje u pocetku ali kasnije apsolutno ne treba lopata i metla. Manji uglovi od toga nece sve iscuriti vec treba neko da udje unutra i pomaze lopatom.
 
Slazem se, medjutim kakl celog veka samo kicma trans gledam da sebi olaksam. Kada sam ambar pravio bio u deficitu novaca i napravim najjeftinije resenje ali kicma najvise nastrada. Zato samo da samo iscuri ma koliko kostalo.
 
Ako ces u podnom magacinu da pravis pad od 40° onda to vise nije podni magacin,osim ako taj pad nije montažni.Onda bolje napravi silos.Jeftinije mnogo od podnog magacina.
 
Kolega Zorane, kolika je bila vlaga kukuruza?
I jel se meni samo čini ili je mreža na dnu ubetonirana?

Влага је била 13%.
Ништа није убетонирано. Тренутно је померено за око 5 метара на лево.

- - - - - - - - - -

Zorane nije mi bas jasno kako si spajao armaturne mreze ?

Мреже сам спајао заваривањем.
Прво сам одсекао крајеве по ширини, по дужини сам оставио због веће површине вара, па заварио две мреже и добио једну од 12м (мало сам савио да добијем полукруг). Затим сам савио све у круг и заварио. Затим све то још једном. Повезао сам са 4 канапа (манила од бала сламе) тако да од горе гледајући изгледа као пица исечена на троуглове, да се не спљеска од тежине када се обори, преврне да може да се котрља. Оба круга сам котрљао по бетону и заваривао да их спојим.
У усправан положај сам довео уз помоћ флашинсцуга (и код овог захвата су канапи од важности, чак ми је један и пукао).
 
Kod podnog skladista naj jeftinija varijanta, a da se izbegne kicma trans, na nekom od traktora instalira frontal i kupi puzni transporter i tako ostvari kakva takva protocnos, kome protocnos nije bitna moze da karabudzi kako hoce.

- - - - - - - - - -

A sto se tice silosa bez pretovarne jame je besmisleno i glupo.
 
Jel ima neko iskustva sa pravljenjem nekog kućnog mini silosa? Hangar mi je visok tako da dosta mesta zvriji prazno a mogao bih tu da napravim silos za semensko žito koje trenutno ostavljamo na podu hangara tako da zauzme veliku površinu. Takodje napravio bih par pregrada da mogu i druge žetarica da stavljam
 
Samo jedna stranica u rikverc....
Pročitao prvu starnu pa sam pomislo da tema ide u drugom pravcu. :) Nisam baš bio raspoložen da čitam 70 starna. Da li u temi ima još zanimljivih rešenja i ideja? Tako nešto (sa prošle strane) bi mi odgovaralo. Što ti kažeš matalna žica za komarce jer je ova čini mi se krupna za pšenicu. Takodje pravio bih je samo u gornjem delu (iznad 2m) dole levak , a i prostor mi ostaje slobodan.

Ipak ću reskirati i pročitati temu, vidim da ima ponešto zanimljivgo. :)
 
Poslednja izmena:
Ja prekjuče ispraznio moj okrugli čardak prenamijenjen za zrno. Ako ste pratili temu Kotarke, znate da je prečnika 4 metra sa tunelom od 0.8x0.8m u sredini i korisne visine metara obložen mrežom sa 4cm x 4cm za klip. Preko te mreže je iznutra prevučena sitna mreža sa 4mm x 4mm otvorom i napunjen je zrnom na visinu od 4 metra. Pošto sam tačno bilježio koliko je iz njega ispušteno zrna, ispostavilo se da je bilo zamalo pa ravno 32 tone (50kg manje-više). Nije bilo nijedne jedine pokvarene zrnke. Od žiška sam ga štitio prskanjem spolja i iznutra i jednom sam ubacio tablete sa sondom (cijev sa poklopcem na šarki, vidio ovdje na forumu kako se pravi) tako da ni od njega nije bilo štete. Dakle, eksperiment se pokazao jako uspiješnim.

Da napomenem, unutra je bio Pioneer 1114 sa 14% vlage na dan vršaja.
 
Posao od danas,nema radne snage za klip pa je covek resio ovako da skladišti.
IMG_20191012_181706.jpg
 
Nazad
Vrh