Skladištenje zrnaste robe

sasa22
moj kolega je opsio cardak sa daskom 5 cm falcovanom i super je zadovoljan

jugos
tunele mozes lako napraviti kupis drenazne cevi stavis unutra ostavis ulaz i spojis ciklon i malo ga propiris i ja cu to raditi u mojim silosima kad mi dodju

sasa22 je napisao(la):
listam ove teme uzduz i popreko i nikako da nadjem nesto konkrentno.Da li je neko opsio cardak(cime),kako to stoji ,jel se kvari, trebal mesati .... Sve sto sam nasao je u buducem vremenu, tipa ja cu ili cuo sam.Ubise me ovi sa lagera nesto se mora raditi za dogodine.Moja neka ideja je pocinkovani(0,5mm) lim okolo i eventualno da prosaram prostor vazdusnim tunelima
kad upeče zvezda, lim ima da se usija. 0.5mm pride ima da dobije stomačinu a možda i da se razvali..
ove godine sam punio kukuruz pod šupu. nemate pojma kakve sam sve klanfe morao da zakivam, zbog velikog pritiska na daske s kojim sam pregrađivao ulaz u šupu.

cardak je trenutno redovan sa letvama lim bi isao iznutra a stubovi bi bili dodatno utegnuti sa npr rebrastom armaturom neznam sta bi se tu ustomacilo
Prijatelj je napravio silos 5x5x5 na betonskoj osnovi okolo drveni stubovi 12 kom iznutra daske colarice i utegnuto sa rebrastom armaturom.Druga godina je kako puni u njega bez ikakvih problema
@jugos
npr stub od tri cevi opsiven sitnom zicom mrezom kroz koji bipovremeno pustao vazduh u danima sa manjom atmosferskom vlagom vazduha

ma u principu tehnicka strana mi je jasna (rece Homer Simpson) al, kako ce to da stoji u zrnu.Jbs ti taj poso ako ja treba svake dve tri nedelje da naterujem prikolicu puz ....naravno racunam da mi je ulazna vlaga ne veca od 15%

pa rasčitaj malo...pisao sam ja i bar još troje o tome "kako će da stoji"...

rascitano vise puta i nigde nevidim ,mesali ,nemesali,onomad il samo smo mislili da promesamo,sto mi ovi onda uzese 0,5% ili cak 1% na eleviranje

kolege! vreme za promenu vazduha u silosima je kad relativna vlažnost vazduha pada ispod 60% (jest da što manje to bolje), kod velike rel vlažnosti vazduha ne sme raditi , a kod sušenja je to druga stvar jer tu strujanje vazduha toplo

tacno, ali ustvari ti grejanjem susis vazduh koji prolaskom kroz zrno usvaja njegovu vlagu i iznosi napolje

sasa22 je napisao(la):
listam ove teme uzduz i popreko i nikako da nadjem nesto konkrentno.Da li je neko opsio cardak(cime),kako to stoji ,jel se kvari, trebal mesati .... Sve sto sam nasao je u buducem vremenu, tipa ja cu ili cuo sam.Ubise me ovi sa lagera nesto se mora raditi za dogodine.Moja neka ideja je pocinkovani(0,5mm) lim okolo i eventualno da prosaram prostor vazdusnim tunelima
pa imaš na prvoj strani moje slike

Vido, al bilo je tu i prici o nekim mrezicama, papiru...pa me i to zanimalo da pokrenemo malo pricu. Ovo tvoje je skroz ok, al mi se nevade sad letve pa kucaj daske pa resis da ponovo beres... meni pase neka instant varijanta

sasa22 pa onda tije najjednostavnije da na letve nakucaš mrežicu neku iznutra , imaš one za fasade 4X4mm al to je plastična pa da ti nepregrizu miševi , bolje bi bilo neka metalna , kao za komarce ona ili nešto slično :sta:

jhona DERU je napisao(la):
sasa22 pa onda tije najjednostavnije da na letve nakucaš mrežicu neku iznutra , imaš one za fasade 4X4mm al to je plastična pa da ti nepregrizu miševi , bolje bi bilo neka metalna , kao za komarce ona ili nešto slično :sta:
zato sam i poco pricu, dal je neko probao?Licno mislim da mrezica nepije vodu zato sto pije vodu. Zadnjih par dana kako duva vetar sa kisom takvi objekti, ako ih ima sigurno su puni vode

141ead.jpg
sff49i.jpg

Kukuruz uskladisten sa 17.6-18% vlage, verovali ili ne za sada stoji kao sunce. Samo da napomenem da je bio dosta suvlji ali posle kisa navukao atmosversku vlagu. Imam prijatelja koji skladisti sa 16% godinama i nikad nije imao problema, cuvao ga je do septembra. Inace folija je od proslogodisnjeg skladistenja i nisu je pocepali pacovi (kako je neko pomenuo).

Ambar je standardan u Banatu se takvi prave mi kazemo iz dva fata (cetiri razmaka izmedju stubova)vagon.
A debljina negde oko metar i sedamdeset od prilike mogu da izmerim.

@techa
Da li si nešto dodatno ojačavao tj povezivao stubove ambara(npr nekom sajlom) pošto kukuruz u zrnu vrši veći bočni pritisak od onog u klipu?

Nazad
Vrh