Skladištenje zrnaste robe

Hoće miš itekako da progrize džambo vreću! Ako vreća nije pokrivena onda je velika verovatnoća da neće.

Za klasicno podno bi bilo ok da recimo uz zid ide puz, koji prolazi napolje i dize se iznad prikolice.
A pod malo ukoso prema puzu i mirna bosna!

288nl7n.jpg

koliko sme debljina (visina) da bude u ovako lagerovanom kukuruzu?, i dali je uopste bitno.Taj koji se vidi na slici je sa12% vlage izrucen

Ako je sušen vještački i nakon toga pravilno ohladjen ili ako je sa njive stom vlagom , možeš i sto metara uvis , neće mu ništa biti . E sad , kakva je izolacija zidova , da oni ne vuku vlagu ?

Ma neće vući ni vlagu ni ništa, samo je bitno da ne kisne.
Ako se desi da se podliva voda ispod, može se pokvariti max 1-2cm sloja.

Jedna vreca koliko kg?
Jel imas cime dici jos jedan sprat? Dal bi donje pucale tako?
ja koristim vrece od 1000kg.napunim do gore i pretezno se krecu kada prodajem na prolece oko 1050-1080kg.
dizao sam prosle godine vrecu na vrecu,nema pucanja i tome slicno samo je problem naci viljuskar u selu koji dize na 4,5m
jer kada navuces vile na tregere vreca se istegne i onda je to problem za svaki normalan viljuskar koji dize oko 3,5m

I ja sam počeo sa kućnim lagerom, napunio sam 14 džambo vreća, poslagao ih na palete i umotao u foliju. Videću kako se ovo pokaže do proleća, a ako bude dobro dogodine mnogo veća količina ide na ovakav lager.
Na viljuškaru se mogu okrenuti viljuške na gore, i tako može podići jednu na drgu.

- - - - - - - - - -

Inače ja sam moje džambo vrće punio direktno na njivi iz kombajna, jeste da je malo zajebancija, ali uradi se, a kući viljuškar i slaži.

Posto je jedna vreca?

Cak mislim da je bolje bez motanja najlona da moze malo da dise i izgibi koju kap vlage! Ili su vrece iznutra postavljene najlonom?

Posto je jedna vreca?

Cak mislim da je bolje bez motanja najlona da moze malo da dise i izgibi koju kap vlage! Ili su vrece iznutra postavljene najlonom?
vrece koliko ja znam su nepropusne,govorim iz razloga stoi ih punim duvaljkom i pritom se naduvaju kada bih zatvorio odusak na delu gde se sipa vreca bi pukla...

koliko vlage izgubi to ti ne mogu reci ali izgubi sigurno,cena se krece od 250 pa do 500dinara sve zavisi uzimas li par komada ili vecu kolicinu

- - - - - - - - - -

I ja sam počeo sa kućnim lagerom, napunio sam 14 džambo vreća, poslagao ih na palete i umotao u foliju. Videću kako se ovo pokaže do proleća, a ako bude dobro dogodine mnogo veća količina ide na ovakav lager.
Na viljuškaru se mogu okrenuti viljuške na gore, i tako može podići jednu na drgu.

- - - - - - - - - -

Inače ja sam moje džambo vrće punio direktno na njivi iz kombajna, jeste da je malo zajebancija, ali uradi se, a kući viljuškar i slaži.

bices prezadovoljan sa ovim vidom skladistenja kukuruza ili sve zrnaste robe koju imas,govorim iz iskustva jer par godina tako skladistim kukuruz i soju.
vec sam rekao kako ja zasticujem od kise samo gornji deo pokrijem jer tu moze da udje voda nigde na drugo mesto...
ovo sa folijom ti je dobro resenje toga se nisam ni setio...

U prikolici sam ostavio kukuruz u zrnu,oko 3t,sa 16%vlage,jel moze da bude nekih problema,da se upali i tako nesto?
Stojace u supu,gurao sam ruku da vidim da li se greje,ne osecam da je "topliji" u dubinu.
U pitanju je kikinda,skroz puna.

U prikolici sam ostavio kukuruz u zrnu,oko 3t,sa 16%vlage,jel moze da bude nekih problema,da se upali i tako nesto?
Stojace u supu,gurao sam ruku da vidim da li se greje,ne osecam da je "topliji" u dubinu.
U pitanju je kikinda,skroz puna.
Nista mu nece biti u mene je u supi 10ak tona sa 16,7 vec 20 dana a treci dan u jednoj prikolici oko 2 tone 17,5 bilo je prvi dan malo toplo ,izlopato jednom i sad je ok.

Nazad
Vrh