Skladištenje zrnaste robe

Ovaj u Rumi je bio 100 E dužni metar,System metal iz Drenovca 064/ 2380197

Ako budem kupovao moracu da kupim nov ili polovan od nekoga ko trguje poljoprivrednom mehanizacijom tj. ima firmu. U najavi je neki povracaj od opstine za kupovinu mehanizacije i to do 50%, pa mi zbog toga treba racun.

imam jedno pitanje,sutra skidam soju sa vlagom oko 12% i hocu da je lagerujem u jednu staru kucu koja nema vlage.lagerovao bi je na nacin tako sto bi ispod stavio nailon i na njega stavljao soju.u visini ne bi isla vise od 50 centimetra,moje pitanje je sledece posto je nikla u soji trava posle ovih kisa da li ce prestavljati problem prilikom lagerovanja ako je kombajn pokupi sa sojom.da li ce se soja upaliti ili ubudjati zbog primesa trave kada bude skladistena.unapred hvala na odgovoru

Koja trava ? Kolčiko trave? Ako malo prebacuješ par dana trava će se osušiti i neće biti problema.

Smrdi ko ...... Ali radi radnju. Jedino što je karenca,ako se zrno tretira u toku istovara pa svako zrno dobije dozu,duža od ta 3 dana što su tamo napisali.... Ako se dobro sećam karenca je 60-ak dana,a 3 je ako ćeš samo odozgo pofajtati robu.

Interesujeme koliko bi smjeo ici debelo kukuruz u zrnu na beton u garazi i do kad bi ga smio drzat tako posto mi se ne prodaje slaba cijena trenutno ako bi ga vrsio sa 14-15% vlage.

Kika nina,ima on i sad dugu karencu ali to piše na ambalaži a na "reklami" ne.
Pandur,sa 14-15 vlage i ako nemaš problema sa podzemnim vodama možeš sipati koliko beton može izdržati. Mi sipamo nekih 4-4.50m u čardak i nema problema.

Hvala sinisa na savijetu:ppozdrav:. nemam problema sa vodom to je garaza i dobro je zatvorena od kise,inace tu drzim masine ali ce berac i sjetvo spremac docekat zimu napolju ali pod najlonom a kukuruz ugarazu.

Kika nina,ima on i sad dugu karencu ali to piše na ambalaži a na "reklami" ne.
Pandur,sa 14-15 vlage i ako nemaš problema sa podzemnim vodama možeš sipati koliko beton može izdržati. Mi sipamo nekih 4-4.50m u čardak i nema problema.

Jedino sredstvo koje nema karencu i mi ga koristimo u prehrambenoj industiji je "COBIOL".Probao sam kući tretirao sam kukuruz pri krunjenju u toku prepodneva a popodne zamešao hranu za prasice i nikakvih problema nije bilo.

Smrdi ko ...... Ali radi radnju. Jedino što je karenca,ako se zrno tretira u toku istovara pa svako zrno dobije dozu,duža od ta 3 dana što su tamo napisali.... Ako se dobro sećam karenca je 60-ak dana,a 3 je ako ćeš samo odozgo pofajtati robu.

Ja sam sad isprskao skladiste, pa cu jos jednom sa njim pre nego sto stavim kukuruz. . . pa cu posle preko njega na svakih pola metra debljine da ga isprskam. . . A pitao sam u veterinarsku stanicu u Pancevu. . . oni kad prskaju skladiste sa Actellic-om, a ako hocu da sondiraju kukuruz da stavljaju tableete unutra ide 260 din po toni. . .

Mala ispravka... Nije COBIOL nego K-Obiol. Takodje ga i mi koristimo za zaštitu zrna i više je nego dobar. A za karencu niste u pravu ili niste znali podatak ili su vam smastili poljoapotekari.
http://www.ekobel.net/index.php?option=com_k2&view=item&id=107:k-obiol-ec25&Itemid=110
http://www.agroklub.com/zastitna-sredstva/proizvodi/k-obiol-ec-25-637/
Što se tiče eksperimenta sa prasicima.... Nije Vam to merodavno ali ok. Radite kako hoćete.

Hvala za ispravku i informacije mislim da će svima značiti.

Ja sam sad isprskao skladiste, pa cu jos jednom sa njim pre nego sto stavim kukuruz. . . pa cu posle preko njega na svakih pola metra debljine da ga isprskam. . . A pitao sam u veterinarsku stanicu u Pancevu. . . oni kad prskaju skladiste sa Actellic-om, a ako hocu da sondiraju kukuruz da stavljaju tableete unutra ide 260 din po toni. . .
Стављају таблете чега?

PHOSTOXIN TABLETE
su insekticid i akaricid - fumigant.

Osnovna namena im je fumigacija zrnastih proizvoda u podnim nemehanizovanim skladištima i pakovane robe pod folijom.
AKTIVNA MATERIJA: Aluminijum fosfid (56,3%).
FORMULACIJA: Tableta težine 3 g, oslobađa 1 g PH3 gasa, tj. 33% od upotrebljene količine preparata.
NAČIN DOZIRANJA:

• Sondama, u podnim nemehanizovanim skladištima, i
  • Ručno na podloškama za egalizovane i pakovane proizvode složene pod folijom.
DOZE, VREME EKSPOZICIJE I KARENCA:

• prazna skladišta: 1-3 tablete/m3, uz ekspoziciju 4-5 dana i provetravanje 2 dana.
  • u silosima odnosno ćelijama, u količini 2 – 5 tableta po toni zrnaste robe uz ekspoziciju 3 - 5 dana i provetravanje 2 dana.
  • za zrnastu robu upakovanu u vrećama u količini 1-2 tablete na m3, uz ekspoziciju 4 – 5 dana i provetravanje 2 dana.
  • za suzbijanje grinja (Acarinae) u skladištima zrnaste robe (kukuruz, pšenica, ječam, raž, ovas, pirinač i mahunarke) 5 tableta po m3 uz ekspoziciju 4 – 5 dana, i provetravanje 2 dana.
jos samo da napomenem da sa tabletama mogu samo da rade ovlascena lica koja se strucno obucena i opremljena kako sa zastitnom opremom tako sa uredjajima za primenu

Za PHOSTOXIN TABLETE znam, vrlo su efikasne, nego sam pomislio na mozda ima jos nesto drugo...

Uzmi staklenu teglu ,litarsku naspi kukuruz u nju i posle izmeri koliko ima grama.To ti je to otprilike.Pomnoži sa 1000.
A da se ne zezneš malo? Tegla koju ti zoveš litarskom je garant ona koja je zapravo 720 ml

Proveri još jednom kojom si teglom merio.

Nego, da pređemo na ozbiljnija pitanja....treba da tretiram salaš (PRAZAN) pre nego što u njega ubacim žito.
Kupio sam neki insekticid, DIFOS E-50

Dosada nisam radio sa njime, pa bih da se posavetujem sa vama.
Nosi oznake T+ (veoma toksičan)
N štetan za životnu sredinu)
i neke oznake rizika: R10, 24/25, 26, 38, 43, 50,

Kakva su vaša iskustva sa ovim preparatom, i koliko dugo ne bih smeo da ubacujem kukuruz u salaš nakon upotrebe preparata?

Nazad
Vrh