Skladištenje zrnaste robe

Pitanje za iskusne skladištare , dali ova soja u džakovima koja je visine oko 1.5 metar ( 6 redi ) naslagana na palete sa 12 % vlage i sa nekim procentom zelene soje i zelenih mahuna može da se kvari , dosad sam držao soju u džakovima ali nije bila ovako visoko naslagana i vlaga je bila do 10 % :sta:

osqucj.jpg

1zvgaat.jpg

Hvala bado ipak je 3 tone u pitanju pa da se nejedim mnogo , ceo dan lupam glavu i nerviram se samo da se ne upali.:bravo::ppozdrav:

Ja sam moju tako slagao u cardaku na 3 metra nije joj nista falilo bitno je da nebude u dodiru sa vodom ili vlagom

Stavio sam i ja onu mrežicu ali duplo , na pod palete a preko paleta takođe duplo tu mrežicu , ispod taleta stavio sam otrova za miševe za svaki slučaj .
mjljxd.jpg

2mmhcah.jpg

Marčelo pokri samo ponjavom kad počnu vlažniji i magloviti dani (tonjavi) i preko zime, pošto predpostavljam da je u poluzatvorenoj šupi. Ja sam jedne godine ostavio sa 16% vlage soju u džakovima za seme i nije bilo problema samo je bio zatvoren magacin.

@ sale ratar u šupi je soja nema šanse da pokisne a vrata mogu i da zatvaram nije problem a izvini šta mu dođe ta ponjava :sta:

@ grunt epa to me najviše i brinulo za te zelene da nekrenu da buđaju , znam ja da je soja čudo ali još dok je u polju :osmeh:

Hvala još jednom svima sad mogu mirno da :spavam:

Što se tiče same soje neće biti problema , al zaštiti od miševa kako god možeš , vreće su njima izazov šta god bilo u njima , i da je pijesak ako ima miša izbušiće.

Ja sam prosle godine stavljao kukuruz u ambar u rimfuz samo plava mrezica, bez ponjave, bez icega. . . zapljuskivala je kisa, navejavao sneg, bilo snega 10 cm preko njega, i nije mu nista falilo. . . ja sam imao problem sa vrapcima jer su mi busili mrezicu ali sapurina zacepi sve, dobro je sto ne moze da curi kad je izbuse, jedino kad oni capkaju pa onda curi. . .

Jel zna neko okvirnu cenu novog transportera zrna Lifam PT-4000? Sta mislite oko kupovine istog? Nemam nikakva iskustva sa transporterima zrna pa bi svaki savet bio koristan.

Jel zna neko okvirnu cenu novog transportera zrna Lifam PT-4000? Sta mislite oko kupovine istog? Nemam nikakva iskustva sa transporterima zrna pa bi svaki savet bio koristan.

Cena polovnih iz uvoza je od 350-600 eura, cisto da imas neku orjentaciju. Kada budes kupovao obrati paznju na snagu motora.

Nazad
Vrh