Skladištenje zrnaste robe

Dali ovakav tavanski smestaj moze da bude od koristi?
Nekih 8 - 9 vagona minimum
w8m1lk.jpg

Ako do tavanice mislis, nisam siguran :sta: :sta: ako do pola, sigurno hoce :D
Post je spojen: [time]1285448155[/time]

Da li sme soja tako da se drži? Mislim zbog vlage, ako je tako uspeš da li će imati vazduha? :sta:

Ne znam zato se raspitujem ja sam držao soju za seme u buradima i nije bilo problema mada to ne može da se uporedi . Šta će mu vazduh ako se stavlja soja od 13 % ?

Onda bi stao upola manje ....... Da li bi trebalo da se stavlja neka izolacija pre betoniranja poda ?
Post je spojen: [time]1285448868[/time]

zorancile je napisao(la):
Da li sme soja tako da se drži? Mislim zbog vlage, ako je tako uspeš da li će imati vazduha? :sta:
Nije problem ako je vlaga do 15% i hladno! Cim krece mesec april-maj onda pocinju problemi...

Ako misliš da napuniš sobu do plafona verovatno moraš da staviš neka ojačanja, npr zategnute armature sa španerima koje bi povezivale naspramne zidove. Na primer: ako na nekoj prikolici ne zakačiš lanac koji poveziva stranice, one se naduvaju nekoliko centimetara. Visina sobe je mnogo veća nego visina stranica na prikolici, što znači da je sila mnogo veća. Neznam koliko zid može da izdrži.

zorancile je napisao(la):
Ako misliš da napuniš sobu do plafona verovatno moraš da staviš neka ojačanja, npr zategnute armature sa španerima koje bi povezivale naspramne zidove. Na primer: ako na nekoj prikolici ne zakačiš lanac koji poveziva stranice, one se naduvaju nekoliko centimetara. Visina sobe je mnogo veća nego visina stranica na prikolici, što znači da je sila mnogo veća. Neznam koliko zid može da izdrži.

Zidovi ne idu po poljskim putevima i ne truckaju se :nono:

Svaka cast :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav: koliko vec dugo radis tako? Vidim da si sve skockao u dvoristu k'o u kutiji :D

sve selektiram tj grubo izdvojim seme trave zemlju i lom jer te primese nose najvise vlage u suncokretu i soji i pale ih
zrela soja i suncokret bez primesa mi se nikad nisu palili a ako su prljavi džabe sto su suvi pale se
img0192bs9.th.jpg

zatim

o5ns03.jpg

314fi1z.jpg

i na kraju kroz pravi selektor

2074wle.jpg

2yjpp3b.jpg

2h6sun5.jpg

i po potrebi za kupca u vreće

img01680952125.jpg

img01471000953.jpg

img01661050890.jpg

img01671074343.jpg

Citat: šandor 25.09.2010, 18:57
Možda je malo glupo pitanje ..... Da li može običan zid od 25 cm pravljeno od cigle da izdrži ako napunim sa sojom ? Zamislite sobu 5 x 5 .... I da li bi trebalo da se stavi izolacija na pod ?? Imam nedovršenu novu kuču 5 x 14 x 2.8 metara od cigla i bloka nije izmalterisan ni betoniran unutra samo je stavljen krov . Molim za savet kako da prepravim za skladišteni prostor ? :prijateljski pozdrav: :prijateljski pozdrav:

kad drže ove moje daske sto nebi i zid

inače ovde su bili obori pa smo nazidali još jedan silos

img01320976437.jpg

img01541024437.jpg

da se razumemo rba kod mene stoji u silosu privremeno i čim se steknu uslovi za prodaju ide u vreće

ukoliko dugo stoji recimo pola godine ja je pustim opet kroz selektor pa nazad
kokičar čuvam i po dve godine ali uvek prodam dobro pa makar propao

što se tiče gldara nisam našao rešenje a sve sam probao
međutim oni neprave nikakvu štetu u rinfuzu pojedu koliko hoče i odu ali vreće pocepaju

avaj mnogo mnogo je veći problem žižak od glodara

Sutra idem da kupim repromaterijal za blindiranje kotarke :D posto mi je kotarka od cevi sa stancovanom zicom, prvo stavljam fasadnu mrezicu koja je 30 din/m2 a preko (sa unutrasnje strane) vodonepropustivu foliju koja je 60 din/m2! Planiram 30-50 cm sa donje strane da stavim sitnooku zicu zbog glodara! Napunicu kotarku do 150cm :ppozdrav: :ppozdrav:

Zasto foliju? Zar ne mislis da je mrezica sasvim dovoljna?
I jedan savet, ako moze....zasto ne sacekas, da vidis kakvo ce vreme biti...moguce da se ove godine kukuruz nece ni spustati ispod 20% vlage, ako vreme nastavi ovako. To ti je prevlazno za skladistenje na ovaj nacin. Ako ippak bude uslova za skladistenje u kotarku-ceo posao zavrsis za jedan dan :ppozdrav:

Necu ja 30 jutara zavrsiti za jedan dan :nono: :nono:
Post je spojen: [time]1285589530[/time]
Da znas da cu sacekati do 15-tog oktobra :D

Mislio sam zasto zajedno stavljas foliju, i mrezicu?
Ili jedno, ili drugo, mada meni nekako mrezica zvuci bolje...zbog promaje.
A onaj deo sto ne budes punio-iznad 150cm, e njega zatvori folijom, i to sa spoljnje strane da ti vetar ne nabija kisu i sneg u kotarku

Pa bas zbog vetra-kise-snega stavlam foliju a mrezu stavljam posto je kotarka od stancovane zice pa da ne podere foliju.

Nazad
Vrh