Skladištenje kukuruza i vlaga

Gromil proteraj ga kroz sušaru koja ima spiralu. Mislim da će ona polomiti klicu. A vlagu skini na 13-14 kad već imaš zagrebancije sa kukuruzima. To je moje mišljenje,i da sam u takvoj situaciji tako bih uradio,ali ne znači da sam u pravu. Aj da vidimo šta drugi kažu.
 
Verovatno je počeo da se kvari na sredini od gore. Skini taj pokvaren (sa klicom) na prikolicu, raširi u tankom sloju i lopataj neki dan, pa ga pomešaj (ako ga nema mnogo) sa ostalim, i što pre uvali negde (prodaj).
 
Sta mislite da ga sameljem i upakujem isto kao i vlazno zrno kukuruza u najlon vrece ili na hrpu kao silazu..P.s.nije mi do prodaje jer trebam ga za vlastitu stoku.
 
Počeo je da pušta klicu samo tu gde je najviše prašine. Skini to i baci a ostalo samo lepo raširi i rešen problem. Nije se on sav pokvario, nego samo taj na površini.
 
Nisam pisao u temi, a vidim da ljudi imaju dosta problema. Obično svake godine skladištimo oko desetak tona kukuruza u klipu (za lične potrebe na farmi). Ove godine smo morali malo ranije da ga krunimo jer je populacija miševa i pacova bila neverovatna. Eleviran je, prašina, lom i pleva su odstranjeni i izdžakiran je u jutane džakove. Tako radimo svake godine i nismo do sada imali problema.
 
Proverio sam sinoc moj "silos". Skladisten s 15 % vlage po nasem, a 17 po njihovom vlagometru. Visina kukuruza u prvoj prostoriji oko 2m, u drugoj oko 1,8m, a u trecoj 1,5m. Za ovu drugu sam se najvise plasio, zato sto je stavljena na najlon, ali je i tu sve u redu. U prvoj prostoriji je podloga daska, a u trecoj beton... bila je jesenas parola "snadji se", i gurao sam ga gde god sam imao koji kvadrat prostora, ali za sada je muka opravdana!
 
Kako su počele više temperature krenuli i problemi sa mojim uskladištenim kukuruzom u zrnu. Počinje sve više na mestima da se greje i da ne bih izgubio borbu i bacio ga imam jednu ideju a interesuje me i mišljenje ostatka foruma. Razmišljam se da ga meljem (ujarmim) i da to pomešam sa nekim zeolitom a onda uskladištim. Tako bih dobio i prostor na kom bih ostatak raširio na tanji sloj. Da li je to pametno i da li samleven može da počne da se pali, tj. da li sam tada siguran?
 
Misliš da ga zatvorim u džakove, da ne dođe do vazduha?
Imam mnogo da sameljem, bar 10-15 tona.
 
Milane,koje su sorte tog kukuruza i koja je bila vlaga pri skladistenju?
 
Poslednja izmena:
Bog te pita koje su sorte, sve se izmešalo u kombajniranju. :osmeh:
Šalim se, bilo je najviše AS-a, 72, 51.. Bilo je i BC Klipan. To je sejano većinom posle majskih poplava. A imao sam i nešto ranog Pionira, sejan krajem juna. Taj je bio najgori sa vlagom. A mislim da je uglavnom bila vlaga oko 20%. Sve je to rasturano gde god se moglo ali više ni to ne uspeva. Sinoć smo samleli bar 5 tona i onda sam ostao bez džakova... :osmeh:
 
NI SLUCAJNO u vrece,ja sam prosle godine sa istom vlagom skladistio u garazu-podno skladiste,beton je dole ali dranaže su odrađene pa nije imalo odakle povući vlagu,tako sam ga ostavio do marta-aprila,nije bio pokvaren ali malo je promjenio miris,da sam ga mješao redovno barem 1 sedmično siguran sam da mu ništa ne bi falilo,evo i ove godien isto skidam u zrnu samo čekam da bude par dana lijepog vremena da izvuče ovo kiše što je palo,vjerovatno u ovoj sedmici ili sl vikend skidam kukuruz
 
danas sam ga skinuo ljepo vrijeme ujutro nije bilo magle sutra cu nositi opet da vidim vlagu ,stavio ga u jutanje vrece po 50kg pakovao stavio na palete(pod od zemlje ,garaza novogradnja nisam stigo lupit deku)16 vreca u tri reda ,sve ukupno 24 metra
 
Kakvo vam je stanje sa kukuruzom (u zrnu) uskladistenom u cardacima?
Kod mene za sad dobro ::super:: a smešten je sa oko 16% vlage.
 
I kod mene dobro, stavljen sa 16% vlage, a sada ima oko 15%, temperatura 16,7°C, opušteno može još da stoji :osmeh:
 
Ja moram u ponedeljak da prodam iz hangara sve, poceo da se greje na jedno mestu. Vlaga je bila jesenas od 15-17.5%

Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока
 
Ja sam moj od jeseni u više navrata produvavao ventilatorom, tako da je odmah posle žetve ohlađen sa 26°C na 16°C, kada je zahlanelo sam ga spustio na 7°C.
I jutros sam ga malo produvao, i spustio mu temperaturu za 1°C :osmeh:.
 
Nazad
Vrh