Skladištenje kukuruza i vlaga

zombie_666

Član
Učlanjen(a)
29 Apr 2010
Poruka
5.891
Lokacija
BiH/RS Janjari
Momo to je neka sitna metalna mrežica, pletena je i dosta je jaka, otvor je 3x3mm i visoka je 1m a pakuje se u rolne od 25m. Plaćao sam ej 3KM po metru tj. 75KM rolna. I ja sam razmišljao da uzmem tu mrežu sjenilo ali sam kontao da će je miševi rasturiti (zamisli da mi probuši silos gdje je 4m visine, isteklo bi 10 tona kukuruza ladno). Ovu metalnu ne mogu pregristi ni pacovi.

Inače, kukuruz je evo već više od 10 dana u silosu, temperatura i dalje ne raste, stabilna je oko 16 stepeni iako ujutru bude oko 10 napolju po danu ide i do 25. U njemu je stalno oko 16, decimalu gore decimalu dole.
 

BobanNB

Član
Učlanjen(a)
21 Dec 2007
Poruka
1.329
Lokacija
Novi Becej
Тако је, пацови све прогризу ако морају.

Послато са Леново К6 Ноте уз помоћ плуга
 

sinisa1979

Član
Učlanjen(a)
24 Okt 2010
Poruka
6.231
Lokacija
Subotica
Majsador i kosad 12.1 vlaga,prinos oko 4.5t/kj,državna zemlja,urea oko 100kg/kj u proleće,predusev 3x uljana repica,prolećno oranje ustvari u gruberisano posejan kukuruz.
 

zombie_666

Član
Učlanjen(a)
29 Apr 2010
Poruka
5.891
Lokacija
BiH/RS Janjari
Sta mislite o ideji da cardak sa zrnom spolja oblozim paropropusnom folijom?Juce sa isprobavao kako se ona ponasa u vodi i zaista sa jedne strane drzi vodu kao najlon a sa druge je propusta kao obicna krpa.Kukuruz je ocigledno suv,temperatura ne raste ni posle 15 dana.Nekako me zulja to da ce da kisne sa strana preko cijele zime,najlon ne dolazi u obzir pa mi pp folija djeluje kao dobra zastita.Kroz nju kukuruz opet moze sa dise,tu je i tunel u sredini u koji ce ici i ventilator. Sta mislite o tome?Misevi i pacovi ne mogu doci do kukuruza inace.

Sent from my A6 using Tapatalk
 

Shale

Član
Učlanjen(a)
3 Nov 2009
Poruka
3.612
Lokacija
Krčedin
Drugai imam potencijalan problem sa kukuruzom. Naime zrno se nalazi u kotobanji, napravljen je boks ok 4 okna, i nasut kukuruz do krova, sa vllagom 14-15%. Naime sad sam prometio da ima po malo žiška. Kako ga suzbiti? Kukuruz se koristi za tov svinja.
 

Shale

Član
Učlanjen(a)
3 Nov 2009
Poruka
3.612
Lokacija
Krčedin
Pa zar za tablete može u tako poluotvorenom sistemu? Mrežica je stavljena okolo.
 

dukej

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
14 Avg 2007
Poruka
6.389
Lokacija
Srbobran
Koliko ide tableta po prikolici? Npr. kikinda prikolica 3t napunjena zrnom kukuruza od 1/2 do 2/3 visine stranica. Stranice i patos metalni. Koji je postupak? Ubaciti tablete i pokriti folijom odgore od zrnu, ili pokriti folijom po gornjim stranicama. Posle koliko vremena je bezbedno otkriti foliju i koristiti kukuruze (krupiti pa hraniti svinje)? Nisam to nikad radio, a u zadnje vreme praktiujemo da više ne krunimo iz čardaka za pravljenje hrane, već da ostavimo koliko nam treba zrna u prikolici ili posle žetve ili posle krunjenja kompletnog čardaka, pa ako nekad zatreba da znam postupak... Prikolica je pod krovom u šupi koja je otvorena sa jedne strane.
 

Matic

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
23 Apr 2009
Poruka
29.497
Lokacija
Sremski Mihaljevci
Treba ti jedna do dve tablete po toni sve u zavisnosti od napada žižka.Tablete se ubace sondom i pokrije se cela prikolica nailonom.Radna karenca je 3 dana nakon čega skidaš nailon i koristiš kukuruz a tablete se u međuvremenu dezintegrišu. :haha: :ppozdrav:
 
Vrh