Sistem pdv-a?

Суштина мог питања је како су то извели они који се баве пољопривредом, јер робу ни не држе на залихама већ је одмах употребљавају. Нпр. када набавите семе, ви ћете га одмах или кроз неколико недеља употребити.
 
Da ali nisi naplatio robu koja je dobijena iz tog semena.
To ti ko veštak ,kupim ga u jesen razbacam na njivi i ako mi odgovara zbog dobiti pišem ga u trošak ili u zalihe.Fizički je na mojim njivama na "zalihama" ali još nisam skinuo pšenicu i nisam naplatio. U slučaju da mi odgovara pišem ga u trošak.
Ispravno je i jedni i drugo.
 
Па не знам да ли је то исправно тумачење. Ево цитираћу члан Закона о ПДВ који ово регулише:

Стицање права на одбитак претходног пореза код евидентирања за обавезу плаћања ПДВ

Члан 32б

Лице које је евидентирано за обавезу плаћања ПДВ у складу са овим законом има право на одбитак претходног пореза за добра која поседује на дан који претходи дану отпочињања ПДВ активности, а која је набавило у периоду од 12 месеци пре отпочињања ПДВ активности, под условима да:

1) је извршило попис добара и пописну листу доставило пореском органу при подношењу пријаве за ПДВ (у даљем тексту: евиденциона пријава);
2) поседује рачун који му је издао претходни учесник у промету, обвезник ПДВ, у којем је исказан обрачунати ПДВ за промет добара, односно царински документ о извршеном увозу добара и износу обрачунатог ПДВ за увоз тих добара;
3) је платило рачун испоручиоцу добара, обвезнику ПДВ, односно да је ПДВ плаћен приликом увоза.

Сматра се да ПДВ активност из става 1. овог члана, а у смислу овог закона, отпочиње наредног дана од дана када је настала обавеза за евидентирање за обавезу плаћања ПДВ, односно даном опредељивања за обавезу плаћања ПДВ.

Право на одбитак претходног пореза за добра из става 1. овог члана обвезник ПДВ стиче у пореском периоду у којем је извршио промет са правом на одбитак претходног пореза тих добара, односно добара произведених или састављених од тих добара.

Добрима из става 1. овог члана не сматрају се добра која се сматрају опремом и објектима за вршење делатности у складу са овим законом.

Пописна листа из става 1. тачка 1) овог члана нарочито садржи податке о врсти, количини и датуму набавке добара, набавној цени добара без ПДВ и износу обрачунатог ПДВ.
 
Da li neko prilaže ugovore o zakupu zemljišta, zbog troškova, i da li plaćate porez državi za taj zakup, tj dal ga prijavljuje knjgovodja poreskoj?
Upravo sam o tome pricao sa knjigovodjom o tome , sad kad mi radila zavrsni . Ni njoj nije jasno , kaze nece prijaviti na porez ali klima glavom cudno . Porez na poljoprivredno zemljiste se ovde ne placa , ali vlasnicima , ali na zakup svega ostalog se placa i to placa onaj ko je registrovan kao firma ili preduzetnik ,bilo da placa zakup ili da izdaje nesto . Nema logike ali lakse im naplatiti od preduzetnika pa tako odredili .
Logicno je ako vlasnik polj. zemljista ne placa porez zato sto ga koristi u poljoprivredi onda nebi trebao ni da placa zakupac jel je ista namjena.
 
Za drzavno zemljiste zakup i odvodnjavanje placam sa racuna pa se vodi kao rashod. Nemam dodatni porez na to.

Послато са M2002J9G помоћу Тапатока
 
Trebalo bi da je tako , ali znam da ima knjigovodja koji obracunavaju porez na to jer kazu da su imali kazne od inapekcije . Neki se drze toga da se u poslovanju placanje zakupa ,npr poslovnog prostora i slicno isto ubraja u troskove ali ipak zakupac placa porez.
 
Da li se sad moze uci u pdv bilo kad u toku godine?
Koliko otp traje vremenski papirologija, od podnosenja zahteva pa do ulaska?
 
Da li se sad moze uci u pdv bilo kad u toku godine?
Koliko otp traje vremenski papirologija, od podnosenja zahteva pa do ulaska?
Pretpostavljam da hoćeš da uđeš u PDV kao fizičko lice (poljoprivredno gazdinstvo).
Možeš se regostrovati bilo kada ako si ispunio uslov što se tiče prometa (preko 8 miliona) ili planiraš promet u narednom periodu preko 8 miliona.
Nema papirologije, potrebno je da si registovan kao poreski obveznik u Poreskoj upravi, ukoliko nisi to možeš uraditi preko portala ePorezi gde se prijavljuješ sa sertifikatom i popunjavaš formu za registraciju, posle slanja obada je automatska, registrovan si i možeš da otvoriš formu za registraciju u PDV registar.
Posle popunjavanja i slanja obrasca EPPDV potrebno je da inspektori iz nadležne filijale daju odobrenje, ako je sve u redu cela procedura može da traje 1-2 dana.
Ukoliko ti je sve ovo komplikovano ili nemaš digitalni sertifikat možeš ovlasti drugo lice koje će u tvoje ime završiti registraciju, ovlašćenje se daje preko PEP obrasca koji ćeš dostaviti nadležnoj filijali Poreske uprave.
 
Možeš da udješ u pdv bez obzira koliki ti je promet... A ako je preko 8 mil onda MORAŠ u pdv.

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока
 
Ne mora. Pre je bio limit 4 mil kad si morao da udješ u pdv, a ako odeš ispod 2 mil onda izlaziš. Pa su onda ukinuli donju granicu. Znači mogao si da budeš u pdv-u i ako imaš promet 100.000 din. Posle je samo povećan limit na 8 miliona kad moraš ući u pdv, i dalje nema donjeg limita...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока
 
Може се пријавити било када без обзира на износ промета у последњих годину дана. Међутим, ако је промет већи од 8.000.000, треба се пријавити до краја првог пореског рока. Члан 38. став 1. Закона о порезу на додату вредност:

Обвезник који је у претходних 12 месеци остварио укупан промет већи од 8.000.000 динара дужан је да, најкасније до истека првог рока за предају периодичне пореске пријаве, поднесе евиденциону пријаву надлежном пореском органу.

Пољопривредници чији је промет мањи од 8.000.000 могу да се пријаве за ПДВ али морају да остану у систему ПДВ-а најмање две године (ако им је промет мањи од 8.000.000). Члан 34. ставови 5-8:

Пољопривредник чији укупан промет добара и услуга у претходних 12 месеци није већи од 8.000.000 динара не обрачунава ПДВ за извршен промет добара и услуга, нема право исказивања ПДВ у рачунима, нема право на одбитак претходног пореза и није дужан да води евиденцију прописану овим законом.

Пољопривредник може да се определи за обавезу плаћања ПДВ подношењем евиденционе пријаве прописане у складу са овим законом надлежном пореском органу и у том случају стиче права и обавезу из става 5. овог члана, као и друга права и обавезе које обвезник ПДВ има по овом закону.

У случају из става 6. овог члана, обавеза плаћања ПДВ траје најмање две године.

По истеку рока из става 7. овог члана, обвезник може да поднесе захтев за престанак обавезе плаћања ПДВ надлежном пореском органу.

Значи, свако може да буде у систему ПДВ-а без обзира на износ промета или на планирани промет, с тим што они који имају промет преко 8.000.000 морају да буду у систему ПДВ-а.
 
Nazad
Vrh