Sistem pdv-a?

Puno hvala svima :D Svasta nesto sam pravio u ekselu,ali mi nikad ovo nije palo na pamet,dok nisam procitao ovde i sinulo mi... Mada nebih bilo na odmet i neko temu da otvorio ekselu jao korisna stvar. da neko podeli znanje ovde s nam
 
Prve tabele u ekselu koje svaki seljak treba da ima su za izračun razmaka u sjetvi prema sklopu , za izračun usuška vlage , kubiciranje trupca ,..
 
Zgodno je i napraviti tabelu sa rokovima za stvari koje se rade periodično (servis, registracija vozila, vakcinacija životinja, razni hemijski tretmani), podaci se formatiraju kao datum i onda za datu kolonu postavi više uslova da mijenja boje. Ne treba raditi zeleno, i toku godine plavo, narednih 30 dana žuto, isteklo crveno. U jednoj koloni datum kad je rađeno, u drugoj taj datum + pomjeranje od X dana za krajnji rok i slično.
 
Pio 14.497,30 + 4.000,00 akontacije poreza na dohodak. Dali ova akontacije se uplaćuje nevezano da li se diže plata ili ne to će odgovoriti neko ko je kompetentan.
 
Do sad sam uplacivao redovan pio i nisam u sastavu pdv ali cu verovatno morati da udjem u pdv pocetkom marta pa se raspitujem na sve strane a sve razlicite odgovore cujem, od knjigovodja jako malo razumem termine i izraze a od drugara u pdv samo kako se mulja i da mora da se mulja na moj odgovor hocu posteno pa nek platim porez svi u glas se izderu da nisam normalan
 
Najbolje nazvati poreznu i pitati,jer "rekla-kazala" bi te moglo neželjeno opaliti po džepu.
Svaki knjigovođa ima svoje metode,pa ako imaš kakvog poljoprivrednika koji je u pdvu,pa nek ti kaže tko mu vodi knjige,ako mu ne spominje familiju i svece,vjerovatno je dobar,pa pokušaj kontaktorati njega.
 
To tumačenj "muljanja" je relativna i ne trebaš se sa tim opterećivati.
Poenta je da prikažeš što manju dobit kako bi ti obaveze bile što manje.Naravno sve je to u zakonskom okviru. Svako gazdimstvo u pdv radi tako ,problem će nastati jednog dana kada se seti neki bankar da kaže " Ajde da vidimo dobit da li možemo da vam odobrimo kredit za traktor ili ne!" Naravno za sad imaju neke svoje kriterujem ne gledaju knjigovodstveno.
Sad će se na ipardu bodovato RPG koje vodi knjigovodstvo ja sumnjam da baš zbog tih stvari...
 
Mada mnoge stvari ne mogu da shvatim, da dvoje knjigovodja pricaju razlicito po pitanju toga, recimo komsija u penziji, radio u firmi, ima 70 god, i u sistemu je pdv, placa i penziono i zdravstvo na poljoprivredu, kaze mora
Nedavno je ministarstvo dalo svoje misljenje u vezi ovoga. Navodno od 2018.ko je uplacivao dopunski pio ima pravo da trazi povrat novca jer ako je bio osiguran po drugom osnovu nije morao da placa.
 
Da,svi koji su u obavezi.
Tast je penzioner oa ne plaća ,samo ZDR za njega i taštu.
supruga i ja plaćamo i PIO i zdr posebno.Popto smo oboje u PDV moramo i zdr da plaćamo oboje.
Ćerka je sad itvorila ,plaćaće PIO a zdr je preko mene.
 
Ovo je broj misljenja ministarstva. Knjigovodje koje su pretplatnici knjigovodstvenih casopisa mogu da procitaju u celosti misljenje. Dajte im ovaj broj 011-00-246/2022-04
 
Када сте улазили у ПДВ, да ли сте имали неку робу на залихама коју сте пописали и касније користили за одбитак претходног пореза, или нисте имали никакав одбитак за оно што сте купили пре уласка у ПДВ па сте када сте продавали нешто фактички други пут платили порез на исту ствар?
 
Nazad
Vrh