Sistem pdv-a?

Niko to ne moze da dokaze,ja jedan deo provlacim na racun (kolko mi treba) a drugi na gazdinstvo koje nije u pdv-u. Takodje kada prodajes u kesu niko ne moze dokazati koliko ti robe zapravo imas. Npr koliko ti je rodilo po hektaru i slicno.

A cime kupuje to gazdinstvo koje je u pdvu ulazne materijale vec par godina ? To te moze pitati pdv inspekcija , ali prije da ce te pitati poreska ? Odakle novac na racunu da kupujes trecu godinu npr a prihoda nema , ili kesom svejedno ?

@MOMOSARIC moras imati ulaz uvek i na krajju godine biti pozitivan i na tu zaradu platiti porez.
Evo ti primera:

Osnujes firmu,u firmu ubacis 100 000 din pozajmicu (tvoje pare kes).|
Za taj novac kupis repromaterijal i posejes jedan hektar kukuruza (lupam cifre). Kada skines kukuruz on rodio 10t.
Ti prodas 4t preko racuna x 30 din i dobijes 120 000din,od tih 120 000 din vratis pozajmicu 100 000 din u kesu sam sebi i 20 000 din ti je zarada na tu zaradu na kraju godine platis porez.
Ostalih 6t prodas na gazdinstvo i uzmes kes novac.I tu niko ne moze dokazati dal je tebi kukuruz rodio 4 ili 10 tona.
Stim sto ja sada uvek imam novca na racunu posto je firma posluje vec par godina, pa nemam potreba za pozajmicama. A i sve placam i uzimam preko firme pa mi kes i ne treba i onda ni ne izvlacim sa gazdinstva. Ti sa firminom karticom mozes platiti rucak u kafani (opravdanje poslovni rucak) sipati gorivo u auto (poslovni put) itd itd. tu te niko ne ogranicava.

Ali tom gazdinstvo u pdvu ce faliti novca na racunu ako hoce da izvuce od pdva. Pa ako te kontrola pretrese oba gazdinstva u smislu povezanih lica ?

To je sve tako ali zaboravljate da onda morate nekako platiti taj vestak, seme, hemiju. Na to je 10%. Prodas za 1mil + 0.1mil pdv robe pa kupis hemiju, seme, vestak za isto 1mil + pdv. Ne mozes kupiti a nemati prodaju robe. I zaradio si 20.000din na razlici 8 i 10% na 1mil. Bez kupovine x stvari koja je 20% pdv-a nema matematike. A nafta je kod nas 120l/ha na iznos hektara iz setvene. Kako nemam kombajn ne bi imao bi tih 120l/ha potrosnje pa bi se morao cimati za racune. Na cena nafte 140+pdv. 28din x 120l je 3000din/ha a posto zaklapam sa robom to je 1500din zapravo. To sve je kikiriki. A kad fasujes kaznu neku onda sto si se trudio 3-4 godine sve bacis u vodu.

Ima smisla za velike sisteme. Koji godisnje rashoduju jedan traktor. Ko svake godine menja neku masinu.

Isto tako noko ne gleda da li si imao utrosak 120kg/ha MAPa ili 350kg/ha. Za gazdinstvo van PDVa se pumpaju repromaterijali na gazdinstvo u PDVu.
Totalno netačno. Ako te uzme inspekcija na zub, možeš da imaš problema sa svim stavkama nego nas ne diraju, prijatelj mi je inspektor, kaže da smo svi u prekršaju, oni po slučajnom uzorku češljaju 5 gazdinstava godišnje. Doduše ne znam nikog ko je nabrljao zbog malo robe koju je kao imao ali znam čoveka koji je platio 3 miliona kaznu i uhapšen jer je podneo račune za gorivo za 97000 litara a ima 19 ha, takođe znam čoveka koji je platio kaznu jer je imao previše ulaza đubriva i semena a znam iz Beške ko je platio ozbiljnu kaznu za promet od 40 miliona na 23 ha prijavljena u trezor....

Totalno netačno. Ako te uzme inspekcija na zub, možeš da imaš problema sa svim stavkama nego nas ne diraju, prijatelj mi je inspektor, kaže da smo svi u prekršaju, oni po slučajnom uzorku češljaju 5 gazdinstava godišnje. Doduše ne znam nikog ko je nabrljao zbog malo robe koju je kao imao ali znam čoveka koji je platio 3 miliona kaznu i uhapšen jer je podneo račune za gorivo za 97000 litara a ima 19 ha, takođe znam čoveka koji je platio kaznu jer je imao previše ulaza đubriva i semena a znam iz Beške ko je platio ozbiljnu kaznu za promet od 40 miliona na 23 ha prijavljena u trezor....
To znaci da nema nekog odredjenlg limita za gorivo po ha?

Послато са moto g(9) plus помоћу Тапатока

Inspekcija kad ti dodje traze tvoj normativ proizvodnje . Mogu da ga porede sa drugim i pisu odstupanje ako ga ima . Ti mozes onda samo da ne priznas zapisnik , ali moras na sud .

Nazad
Vrh