Silosi i sušare

sto se tice komentara za ukopavanje stope elevatora ja tvrdim sa sigurnoscu a i moj stric koji je otisao u penziju kao sef odrzavanja sremskih silosa(RUMA) da je losija varijanta ukopavanje stope elevatora glavni i veliki razlog doci ce nakada da se mora ispustiti psenici ili ce doci do zagusenja onda tu psenicu moras ocistii ai sta god da radis bolje da ti je na zemlji nego u zemlji ovi sistemi koji su u zemlji nemozes posteno ni da se okrenes dok u slucaju kada je stopa koficatog elevatora na zemlji mozes prici sa bilo koje strane mi smo odradili isto sa jednim puznim transporterom jednu celiju po nasem sistemu ,dok je blizu nas radjeno tako kako je kolega mont-1 radio .kada je sve postavljano dosao je direktor firme silesfor g.Mile zakic koji je uradio silosa po srbiji i bosni i okolini ....dosao je do zakljucka kao i mi da je mnogo bolji ovaj nas sistema sa koficastim na zemlji.izvinjavam se ali morad da prokomentarisem da je puzni transporter jeftiniji od koficastog bar 5 (pet) puta tako i da mu je cena odrzavanja daleko manja ali se slaze i da treba da ih ima sto manje po mogucstvu ne vise od jednog zbog loma zrna mada koji je dobro odradjem lom je zanemarljiv (minimum )

ja ne bi voleo da ova nasa prepiska predje u neku raspravu, nego komentarisanje,iznosenje sopstvenih iskustava pa cemo svi izvuci po neki zakljucak sta je bolje za nas.
nije to sada otkrivena topla voda, mi ovo privatno radimo 20godina a u privatni posao smo krenuli nakon 20godina inzenjerskog rada u ovoj struci. znaci skoro 4decenije smo svakodnevno po silosima, imamo na hiljade izvedenih objekata po celoj vojvodini,srbiji,crnoj gori,makedoniji,bosni, hrvatskoj,rusiji...
prica sta je za sta bolje je apsolutno apsurdna jer je svaki objekat prica za sebe.
mi koji se bavimo ovim bi mnogo vise od vas voleli kad bi to moglo da bude sve na koti nula jer bi nam posao bio mnogo lepsi i cistiji. ali ne moze...
puzni transporter iz prijemnog bunkera do stope elevatora koja je na koti nula je primenljiv samo za ovako male prijemne bunkere. za dugacke bunkere jedina mogucnost da stopa bude na koti nula je redler sa labudovim vratom. sto opet nije najsretnije resenje.
ako hocete vise mesta kod stope elevatora, pa napravite vece okno. zatrpavanje stope se na nasim transporterima moze desiti samo ako pukne gurtna, sto se veoma veoma retko desava. u celoj karijeri svega par puta. transporter mora biti zasticen od zatrpavanja stope ili kocnicom na motoru, ili jednosmernim lezajem. retko ce se desiti da vi morate zaustaviti elevator u toku rada i da morate prazniti napunjenu stranu,ako se to desi, polako otpustate zastitu i vracate metar po metar i cistite dole.
zbog cega bi ja voleo da je stopa gore? pa zbog podzemnih voda. vecina skladistara hoce da na pocetku zetve ukljuci elevator i da radi,a da ga mesecima nije ni pogledao. stopa koja je bila u vodi nekoliko meseci,ciji su lezajevi korodirali nece raditi kad se stisne dugme.
ja i dalje tvrdim da je darkov sistem sasvim dobar, izbegao je jedan transporter, jedan manje potrosac i jedan manje moguci problem, a problema sa podzemnim vodama nema. vreme ce pokazati da li je greska napravljena.

bas tako kolega ja iznosim svoje misljenje u mojoj realizaciji sa idejama mojim i moga strica koga sam gore pomenuo u vas rad nemam potrebe da sumljam jer nisam saradjivao sa vama a inace svako dobro vam zelim kako u radu tako i privatno :ppozdrav:. nemojte me pogresno shavtiti ali ako se nesto godinama radi na neki nacini (po nekom sietemu nekom principu )koji je neko nakada osmislio nemora da znaci da je i tako najbolje iz svakog nacina rada moze da se izvuce nesto dobro a i da se vidi koje su mane a koje su dobre osobine ,kao i sto ste gore naveli vlaga i voda u oknu po meni koji i nema bas mnogo iskustva (priznajem ) ali slusajuci i radeci sa stricem koji je penziju stekao na tim stvarima imam svoje misljenje i tvrdim da je bolje ako se moze na neki nacin napraviti da koficasti bude u nultoj tacki(gde je to i kako izvodljivo) (mozete pogledati par stranica unazad kako smo mi to odradili) nekazem da smo izmislili toplu vodu ,nego odradili onako kako smo milisli da je najbolje, da bi do zastoja koficastog doslo moze i usled nestanka struje a ako je koficasti dugacak u pun psenice nema sanse da bude pokrenut dok se sistem ne isprazni (itd. ) :ppozdrav: svako dobro vama i svim kolegama

e to sto ste spomenuli za pokretanje pod opterecenjem je bas dobro da i ostali nesto nauce.
kod pogona elevatora za tok snage ja uvek predlazem elektromotor sa direktno nasadjenim reduktorom pa perifleks spojnicom do pogonskog bubnja na glavi elevatora. snaga motora se uvek malo predimenzionise bas zbog toga da bi mogao da startuje nakon nestanka struje. ta varijanta je za vecinu inostranih proizvodjaca skupa i izbegavaju je. izmedju ostalog i zbog toga ja tvrdim da su vecina transportera proizvedena u srbiji bolja od svih inostranih.
uglavnom inostrani proizvodjaci stavljaju elektro motor pa preko remenog prenosa do pogonskog bubnja. ta varijanta za proizvodnju je neuporedivo jeftinija,ali kada dodje do ovakve situacije da se treba pokrenuti pod opterecenjem izlazi na videlo sta je bolje. kajisevi ce proklizati i sistem stoji.

24 celije po 500tona svaka.
13070042.jpg

"Evo šta se kod mene gradilo prethodnih nedelja...
Počelo se od ravnjanja terena, razmeravanja i iskopa..." Darko Dren

Gradnje je bilo i kod mene proslog meseca i to izgleda ovako:

Fotografija0502.jpg
[/URL][/IMG]
Dva su od prosle godine a sada dogradjeno jos dva, kapacitet 130 tona po komadu, ukupno 520 tona.

Jako lepo. Darko Dren je napisao koliko ga je stajalo do sada silos, pa me zanima i ako vi možete reći koliko košta jedan ovakav, kao sa vaše slike, vidim da ste već pisali da su dimenzije 13m visine i 4 širine, što bi trebalo da je duplo veći kapacitet od Darkovog, a da li je i cena duplo veća !?

Objekti su razliciti, kod Darka je sa transportom zrna, ali opet se moze napraviti neko poredjenje. ova 4 su izasla oko 26000 pa vi sami mozete izracunati koliko kosta skladistenje po toni ili vagonu. U svakom slucaju nije duplo veca cena nego naprotiv. Ako vas zanimaju detalji moze na PP.

izgradnja silosa u Crepaji

Kapacitet je sad 18000 tona ima dve susare i dva usipna 120tonska oprema. Inace ja sam jedan od zaposlenih u tom silosu.

Poslednja izmena od urednika:
Ne sumnjam u iskustvo kolege mont 1 ali da iznesem svoja iskustva za 18 god. rada na silosu i sušari.Kofičasti elevator relativno često može da stane u radu i to ne samo kad pukne traka, mnogo češći uzrok je otpadanje kofice koja zatvori izlaznu cev,krupna nečistoća (kukuruzovina,slama,repa ,ugalj,ključ 19...),zatim blato ako je elevator ukopan.Često monteri opreme idu na varijantu kako je njima lakša izvedba a kasnije rukovaoci "vade oči".Još jedna sitnica:kod nove opreme sve besprekorno radi ali kad radite sa opremom iz 1968 god kao ja onda svašta možete da očekujete.

http://www.polovniautomobili.com/oglas2623721/silosi_od_20_do_2000_tona/
Jel se isplati kupiti nesto ovako za 30-40t za cuvanje svoje potrebe ?? Znacilo bi mi ovako nesto za smestaj kukuruza i jecma, jer ne mogu da povecam povrsine pod tim kulturama (i ako mi je potrebno da bih sto manje kupovao) dok ne obezbedim gde cu da skladistim.

Da li si mozda zvao za te silose, i koliko kosta jos oprema? jer i ja planiram da uzmem dva takva silosa po 30 tona..

Na kojoj temperaturi sušite kukuruz i do koliko max Celzija se grije zrno da bi vlaga bila 13-14%? Nisam nikad ranije sušio i sa prvom turom sam izgleda malo pretjero, vlaga je 11,6 a zrno sam malo "prepalio". Ili sam naglo kreno sa sušenjem tj sa visokom temp ili sam dugo drzao (do 62°C). Kako vi sušite?
Ovo je prinova kapaciteta 17t samo trebace vremena da naucim raditi s njom

hb6.JPG

Suviše faktora utiče na sušenje(ulazna vlaga,spoljna temperatura,hibrid...)da bi se jednostavno odgovorilo.Zlatno pravilo je da se ide sa nižom temperaturom duži vremenski period tako da može vlaga iz unutrašnjosti zrna da dodje na periferiju.Naravno to ne može u nedogled jer utiče na kapacitet sušare.

To je zato što danas svaki limar pravi silose.E moji drugari u celoj staroj SFRJ je smelo da radi samo 4 firme a danas ih toliko pravi silose u svakoj opštini.

Na prvi pogled, ovaj silos nema obruče već samo ukrute po visini (gledam onaj čitavi). Pošto se obruči kao ukrute rijetko stavljaju unutar silosa, male su šanse da ih je uopšte imao i to bi bio sasvim logičan razlog zašto je silos bukvalno "eksplodirao". Ukrute po visini su jeftine ali nemaju nikakvu nosivost. Obruči koštaju više jer ih treba mnogo (velika masa a čelik je danas skup) a i njihova izrada je teža jer treba savijati profile (obično U-profile) ukrug a savijanje uglastih profila (U-profil, kvadratna ili pravougaona cijev) je vrlo nezgodno. Zbog toga je logično da se na njima štedi ali silos zbog toga nije nizašta.

Na prvi pogled, ovaj silos nema obruče već samo ukrute po visini (gledam onaj čitavi). Pošto se obruči kao ukrute rijetko stavljaju unutar silosa, male su šanse da ih je uopšte imao i to bi bio sasvim logičan razlog zašto je silos bukvalno "eksplodirao". Ukrute po visini su jeftine ali nemaju nikakvu nosivost. Obruči koštaju više jer ih treba mnogo (velika masa a čelik je danas skup) a i njihova izrada je teža jer treba savijati profile (obično U-profile) ukrug a savijanje uglastih profila (U-profil, kvadratna ili pravougaona cijev) je vrlo nezgodno. Zbog toga je logično da se na njima štedi ali silos zbog toga nije nizašta.
Sta reci... Lim 0,8mm bez obruca... Visina poprilicna, gledao sam ih i "naduvane kao zaba" ipak "armirani beton je armirani beton".

Sta reci... Lim 0,8mm bez obruca... Visina poprilicna, gledao sam ih i "naduvane kao zaba" ipak "armirani beton je armirani beton".
I armirani beton zna da popusti,70godina proslog veka jedna celija na Vitalu je bila explodirala otac mi prica suncukreta je bilo svugde inace silose u Vitalu su rusi radili i kada su dosli na uvidjaj samo su se hvatali za glavu i pitali koliko ih je streljano zbog toga?!

Nazad
Vrh