Silokombajn

Ti valjci nemaju apsolutno nikakave veze sa sjecom samog kukuruza nego u pripremanju mase prije ulazau utbinu na mljevenje i ovaj sa 4 bubnja mora bolje radit i ravnomjernije dok mislim da ovaj sa 2 valjka vise nakuplja i pusta mase odjednom pa dolazi do veceg naglog opterecenja na traktor. Jel moguce da ima PZ i SL verziju cini mi se da sam gledo na nekim oglasima u cemu je tu razlika? A kao sto je Perhan vec napiso taj zadnji kardan je prvenstveno za ostrenje nozeva ko nema mogucnost okretenja kardana u SUPROTNom smjeru na traktoru i moze se koristiti za prikolicu ja sam licno koristio da istovarim prikolicu dzjubetaru koju koristim za silazu ali onda naprazno radi kombaj :osmeh:

Ti valjci doziraju masu u silokombajn, nekako ravnomernije i sporije ulazi masa u silokombajn na njima nego na ovim sa 2 valjka. Na ovom SIP-u 90 D moze da se steluje brzina okretanja valjaka u odnosu na rotor sa nozevima koji seku. Tako da moze sporije ili brze da uvlaci masu unutra, a nozevi se okrecu istom brzinom. Sto sporije uvlaci sitnije reze i obrnuto.
vladj tako je, unutrasnji se zato i zovu dozirni valjci.

Svidja mi se kod ovog pz na zadnjoj slici sto se prikolica moze dole kacitit, moze li se desiti da pukne negdje gore oko toplingera gdje se kaci kod lifama se desilo da je pukao kad smo vukli prikolicu na donjoj kuki.

Pa dobro prvi sijeku sto je logicno a drugi valjci doziraju a mislim da ne gnijece nego sam rasporedjuju da otprilike citava duzina noza sijece a ne samo kako uleti na jodnoj strani. Kod njih se prekrece ta kuka moze biti i gore i dole kolko sam ja upucen :) A kod potingera sto sam ja imo bilo je dole ostavljeno mjesto za sarafanje kuke i to one gornje koja je odgovarala i dole naravno ako imas 2 ta dijela a ako ne onda moze se dole stavit a gore se moglo stavit saraf u rupe koje ostanu. Ja sam imo obje kuke skino od komsije koji je rashodovo kombaj a ovu svoju drugu izjavu nisam probo al mislim da moze tako :ideja:

Pa da, taj drugi par valjaka stiska masu, rasporedjuje, gnjeci, jbm li ga. Od ta dva druga valjka jedan je gladak i fiksan, a drugi je nazubljen i oscilatoran, na opruzi koja ga pritiska uz ovaj drugi. I na njemu isto ima ram za kacenje prikolice koji moze da se okrece u gornji i donji polozaj.

Samo da nadjem pa cu staviti slike tog dvorednog lifama.Moderniji je nego ovaj i to je po meni sila od silokombajna.U trenutku raspada Lifama sam isao kod njih ali na zalost nisam pazario.

Vidjao sam takav kod nas u oglasima samo sto je bio vucni. E sad da li je to fabricki ili je u pitanju modifikacija to ne znam.

Evo konacno sam nasao slike.To je po meni fenomenalan silokombajn.Ne znam koliko komada je napravljeno ali znam da ima gomilu hidraulike,dozator za inokulante,pik ap za travu.Treba mu najmanje Rus da ga vuce jer 577 ne moze.Neke slike su dobre a neke tamnije pa sam morao da ih malo osvetlim.Tada nisam imao bolji aparat da slikam.Slikako je u fabrici Lifam.27.12.2005. Fabrika je rasformirana i raskomadana na delove-kao sto se to kod nas i radi.Sve su prodavali sto god je imalo pa i ovaj silokombaj.Ja nisam imao takav traktor inace bih ga kupio.Videcete da ovaj nema veze sa onim iz oglasa.
lifam-dvoredni-silo-2.jpg
[/IMG]
livam-dvoredni-sillo.jpg
[/IMG]
picture-022.jpg
[/IMG]
picture-023.jpg
[/IMG]
picture-019.jpg
[/IMG]

Pottinger mex 2 Moze li mi neko reci nesto o tom silo kombajnu., mogu li ga manjim traktorom koristiti Imt 549 recimo i koliko sitno sece sirovinu ?

Tih mex 2 ima raznih pa tako moras naglasit koji je pogon na lanac ili remen i onda vecina stavri bude jasna. Ako je na lanac onda ga moze gonit al ce ga tesko nosit jer je podezak dosta. A ako je remen ona bi ga nosio sigurno i radio s njim u nekoj solidnoj brzini ni prebrzo ni presporo a duzinu rezanja stelujes ti a koliko ces nastelovat zavisi u kakvom je sve stanju tj nozevi i kontra noz. Imas i mex 1 koji bi knap mozda bio za 549 da radi bez problema.

Nazad
Vrh