Silokombajn

Jeste li vi nekad culi da ima SIP dva modela,jedan za rakovicu a drugi za IMT 539???
Silaza je odlicno usitnjena i skoro svako je zrno polomljeno.Veliki i moderniji silokombajni imaju potrebu za jako velikom snagom jer imaju valjke za gnjecenje mase i zrnaca a to dosta trosi snagu.Nemam sliku trenutno ali cim je otvorim slikacu.Evo slika iz njive a cim nadjem postavicu slike i u radu.Imam puno boljih slika ZP735 ali dok nadjem.
dsc0352.jpg
[/IMG]
Vojkane,zar nije bilo ćalu komotnije da obara kukuruz motornom testerom :osmeh:

I ja bih volio da vidim taj 539 koji ide 3 sporom. Ima nekih 10 godina, ovaj jedan kolega drzi bikove i kupio je silokombajn ( ne znam koja marka) i dogovorio se sa ocem da mu radi otac silazu s nasim traktorom. Otac je pristao, ali pod uslovom da svako jutro mijenja ulje u motoru.. Imt 539, 1 spora, pun gas, i drzanje na kvacilu, dosta puta se desavalo i da se ugasi traktor... Bilo je to strasno pacenje trakora (tri godine su tako radili), posle je kupio nov Sipov silokombajn i nosi ga sa imt 558, i uvijek je 1 ili 2 spora, o 3 ni pomisljati...

Moje iskustvo sa siliranjem, kombajn sip 80s traktor landin sa rakovičinim motorom od 60 ks, prva spora i pun gas(ručni) kada mu zagusti onda nogom pritisnem nožni ispod papuče do kraja, znači poluga na pumpi do krajai ako mu opet zagusti moram malo na kvačilu da ga zaustavim da nebi zaglavilo. Kukuruz as 160 sejan na 22-25 cm. A što se tiče potrošnje oko 4 l prikolica, jednosovinka ljutomerka sa nastavcima oko 80 cm plus njene stranice, i gazi se silaža u prikolici. Evo šta se desilo prošle godine u vreme siliranje, sat je teleoptik orginal star preko 25 god, nov ugrađen. Da dodam noževi oštri, svako zrno je otvorilo i silaža je sitno isečena.

nešto od ovih manjih mengele mb 200-220 potinger mex ok i tako može i mex 2 s ali ga usporiti na mjenjaču

Evo vam slike IMT 559. Mozda je kolega Slavisa bas na ovaj traktor mislio, tj. ima ga u posedu. Nije po brojnosti kao 558 ali ima ih.

1582622df9ad-800x600.jpg

Ja sam mahinalno citajuci prvi i zadnji broj procitao 539 (559) a cuj za njega neki mengele mb 220, pz mh 80 al gledaj ove novije tipe nisam siguran ali mislim da imaju slovnu oznaku jos to znaju bolje ovi koji imaju. Od pottingera mex 2 starog tipa s lancem bjezi namotaje travu a za novi nisam siguran :osmeh:

Vidim da se pominje mengele, zanima me koliko je potrebno (KS) za mengele mb 280 i koja je namena kardanskog vratila na zadnjem delu kombajna (da li je moguce da je ostavljeno za kardansku prikolicu)?

to je taj:bravo:

- - - - - - - - - -

mozda odem pogledati PZ MH 80 uvezen je skoro,nije daleko od mene

Ako je taj PZ MH 80S onda ima 4 valjka i mnogo bolje sece od predhodnika MH 80E koji ima samo dva valjka. SiP SK 80 s je isto sto i PZ MH 80E i oni su sa dva valjka. SiP SK 80E je isto sto i PZ MH 80S i oni imaju po 4 valjka. Inace SiP je kupio licencu od PZ. Pisano je o tome vise puta. SiP sam pomenuo iz razloga sto mu je cena nesto niza od PZ. Da ne bi delovalo zbunjujuce evo ti slika.

Sa 2 valjka.

PZ

269153-mh-160s-pz.jpg

silokombajn-zweegers-pz-mh-80-e-slika-37328096.jpg

SiP

silokombaj-sip-sk-80s-slika-17711268.jpg

silokombjn-sip-sk-80-slika-18595867.jpg

Sa 4 valjka.

PZ

silokombajn-pz-mh-80-slika-37501404.jpg

silokombajn-pz-mh-80-slika-37501402.jpg

Od SiP-a ne mogu naci slike na netu.