Silokombajn

Имама њу холанд 1900 самоходни сило комбајн, радио бих на пролеће први пут сенажу са њим. Зна ли неко да ли мора да се скида сваки други нож (пошто сам тако чуо), или може да ради са свим ножевима као кукуруз.
ja imas samohodni clas jaguar i uvek moram da skidam svaki drugi noz kad ocu da radim senazu.

kolega mi imao 3 takva i samo ih slagao rashodovane jedan do drugog sad ima mengele 220 i nema više takvih problema

Ja imam isti takav kombajn i radi ok,malo je tezi za pogon i ispod 50ks traktor tesko bi ga terao u doobrom kukuruzu,za ostalo nemam zamerke bukvalno ga nemozes zagusiti,pogledaj da su oni reduktori svi ok da nije negde neki pukao da ne curi nigde ulje,zatim pogledaj elevator koji uvlaci masu u kakvom je stanju po tom ces i videti koliko je kombaj puno radio i to je u biti to,mi smo nas pre par godina remontovali skroz i od tad nije bilo nikakvih problema.Takodje pogledaj lance u kakvom su stanju da nisu puno istegnuti jer ces onda morati u skorije vreme da ih menjas pa to mozes racunati kao dodatni trosak pa mozes probati spustiti malo cenu zbog toga.Ovo ti je kombajn starije generacije ti kombajni su se radili do 80-te godine tako da to navedeno godiste nije sigurno a i vidim da je prefarban pa obrati dobro paznju, ta cena neki maksimum koji prodavac moze dobiti za njega tako da imas lufta da malo spustis cenu mada ako nije puno radio tj ako je u bas dobrom stanju i vredi te pare.

Ja imam isti takav kombajn i radi ok,malo je tezi za pogon i ispod 50ks traktor tesko bi ga terao u doobrom kukuruzu,za ostalo nemam zamerke bukvalno ga nemozes zagusiti,pogledaj da su oni reduktori svi ok da nije negde neki pukao da ne curi nigde ulje,zatim pogledaj elevator koji uvlaci masu u kakvom je stanju po tom ces i videti koliko je kombaj puno radio i to je u biti to,mi smo nas pre par godina remontovali skroz i od tad nije bilo nikakvih problema.Takodje pogledaj lance u kakvom su stanju da nisu puno istegnuti jer ces onda morati u skorije vreme da ih menjas pa to mozes racunati kao dodatni trosak pa mozes probati spustiti malo cenu zbog toga.Ovo ti je kombajn starije generacije ti kombajni su se radili do 80-te godine tako da to navedeno godiste nije sigurno a i vidim da je prefarban pa obrati dobro paznju, ta cena neki maksimum koji prodavac moze dobiti za njega tako da imas lufta da malo spustis cenu mada ako nije puno radio tj ako je u bas dobrom stanju i vredi te pare.
Hvala puno ma ovaj sam naveo kao primer jer je isti model... imam ovde jedan u blizini za oko 800 e blizu mi je pa bih ga uzeo inace nemam mnogo velike povrsine da siliram oko 1-1,5 ha godisnne... hvala vam svima sto ste ivako brzo odgovorili...

Sta je najveci problem kod njih?

Privodni lanci, o ovom se kombajnu pricalo prije, promasen model , ima problema sa uvlacenjem mase, ostalo radi dobro. To ti je model iz 70-tih a ne 80-tih kako je naveo, ako mu je otisao reduktor vise ces platiti opravku nego vrijedi kombajn.

Treba ti da bi radio kako treba 70+ ks, a ako imas, planiras da siliras "los" kukuruz zaobidji taj model, neces se nasilirati. Imam taj model da ne bude da ne znam sta pricam.

Tezak za pogon jeste i to mu je jedina mana,noviji potingerovi kombajni su bolje reseni kako prenos tako i uvlacenje mase,od mene ga pozajmljuje komsija i tera ga s mtz-om 892 nzm kojom ga brzinom tera al ide ko rajka 3 sporom i mogu reci da ubija kako dobro radi,al jbg 90ks su 90ks.Radio sam s njim u svakakvim kukuruzima i nije bilo problema ni s gusenjem ni sa zaglavljivanjem ali je jako bitno da je elevator koji nosi masu do nozeva u dobrom stanju jer cim je zajeden vise od pola tu nastaju problemi i zbog toga i gusi i nece da uvlaci masu takodje one zvezde ako su zajedene opet nece raditi kako treba,mi smo na nasem zavarili i obradili i nije bilo problema.Dakle kad je sve u dobrom stanju on mora da radi dobro i nesme da gusi niti da ne uvlaci masu dobro,nazalos to su ipak kombajni starije generacije tako da retko koji je bas u nekom dobrom stanju pa ima dosta posla da se sve to dovede u red.Moja jedina zamerka je sto mu treba dosta snage da radi kako treba.

CItajuci ovu temu, uglavnom se vrte nekoliko marki kombajna Mengele, Poetinger i SIP-PZ . Pitanje je koji kombajn od ovih odabrati pogonio bi ga mtz 820 . Idealno bi bilo kada bi mogao da radi i silazu krmnog sirka. Znaci treba mi nesto sto ce da radi sitno 1-2 cm i da ima dobar kapacitet. Sto se tice tezine ne mora biti previse lagan ,jer hidraulika ima kapacitet, snage ne manjka ali ne bih da zakoljem traktor. Godisnje bi radio oko 6 hektara.

Nazad
Vrh