Setvospremači

Slican spremac imamo i mi kao paor...samo nema iza radnih tela onaj ravnjac,onu cev...pa se razmisljam da isti napravim...pretpostavljam da radi posao?
Koliko se može videti sa paorovih slika, taj ravnjač iza esova, u tvom tipu zemljišta po mom mišljenju neće bogzna šta uraditi.

Imam i ja taj ravnac, ne radi nista u tezim zemljistima.
Po meni fali mu opruga da ga vuce ka ramu spremaca, ovako pod inercijom nema efekta.

E baš to. Koliko vidim na slikama, opruga nema a i kačenje je mršavo... To za teža zemljišta nije...

Komsija iz sela ima polugerminator sa tim, ja ga pre par godina zaustavio reko otpala ti daska, kaze to tako radi. Inace stariji covek, reko mozda ne cuje.

Ako pačija noga ne poravna neće ni taj flah poravnati a i dalje tvrdim da vadi vlagu više nego koplje ma koliko plitko išao a 6-7cm dubine nije malo za predsetvenu obradu ponaročito kakva su nam sušna proleća.Na gruberu će to još i prolaziti pošto tu ima dosta vlage i radi se jedan prohod ali ipak treba ići što pliće, ipak pačija noga ima zahvat 10cm i još ako je na 10cm razmak radnih organa onda pokriva celu radnu površinu što je dobro ako ima korova a ima ga predpostavljam ako se radi samo gruberom godinama.Inače pačije noge mnogo bolje ravnaju zemljište pošto je i veća količina zemlje pokrenuta (zbog širine pačijeg radnog organa) i onda bolje popunjavaju neravnine, razore poravnaju da se ne primete ali no.

Koliko može otprilike da bude cena za polovan Consum 3,6m u dobrom stanju, star oko 15 godina, godišnje radio 40-50 hektara? Bez ulaganja može odmah na njivu?

Flah, daska, treba da mrvi grudve i da gurne tu zemlju u tragove i u ostale neravnine i da sve to poravna.
Esovi sa pačijim nogama mogu poravnati ali ne mogu smrviti grudve.
Jedna od bitnih grešaka pri podešavanju spremača je upravo to podizanje daske(jer to ne treba) ili njeno skidanje, ili loše vešanje daske. Relativno je mogu zameniti pačije noge i dobri rotori ali to uspeva na lakim zemljištima koja su uzorana u jesen. U prolećnom, loše podešen spremač povadi sve grudve na površinu.
Pačije noge protiv koplja... To ne bih da komentarišem ali mislim da ću ih i ja isprobati.

Jedino primetim da ravne opruge nisu in kao prethodnih godina.
2 coveka sa novim Lemkenom Korundom i ravnim oprugama mi rekose da nisu zadovoljni, dok klasicni S bolje radi.

Te ravne opruge sigurno negde i za nešto rade radnju ali nemam nikakvog iskustva sa njima pa ne bih da lupam.... A na šta se žale? Ne urade dovoljno duboko ili?

Ubijeni deo ne podignu i ako je tvrdo oranje ona ne odradi, kaze poznaju se opruge.
Druga stvar je kad ide samo za finis kao Paorov ili Hudjim, tad rade odlicno.

Po meni pačije noge imaju smisla samo ako tokom rada stoje horizontalno, a to je sa normalnim s oprugama u srednje teškoj i teškoj zemlji nemoguće. Jedino Lemken System Korund radi to što se očekuje od pačijih nogu.

@North ARMY jedino da spuste dasku dublje (do dubine setve) i da je postave u ugao da seče (da ne gura). Kao što je onaj brko objasnio na onom snimku baš za korunda.
-----------
@lucky to je kompaktor. Kod njega su fiksni radni organi ako dobro znam. Korund ima opružne radne organe

Verujem ja tebi al veruj i ti meni. Jaako puno njih ne zna podesiti vn tj imt spremač. I to ozbiljni proivođači, ljudi u godinama sa diplomama inženjera, poljoprivrednih tehničara....
Veruješ da smo mi 2011-te kupili vogelov plug ravnjak M950 4 brazde za 1000 evra (kada je vredeo 2500-3000) jer ga nisu znali podesiti i još su bili ubeđeni da ima falingu... Ako slučajno imaju neki snimak, ili ga mogu napraviti, voleo bih da vidim kako radi. Ne kažem da ne znaju podesiti, ali ako postoji mogućnost, voleo bih da vidim kako radi.

Jedan je parkirao i radi Peckinim.
Obojica su u opsegu 500-2000ha zemlje i nema sta nemaju od masina, npr Rabe Sturmvogel radi mu super kod jednog, dok drugi vuce Peckin i bolje mu radi od Korunda. Oba "zamenska" imaju krive opruge.

Prije cca 15-ak godina stavio na spremač pačije noge za predsjetvenu pripremu i odma se pokajao. Na težim tlima vadi vlagu i pravi buse samo tako, pogotovo (što kaže srđan) kad zemlja slabo izmrzne. Na laganim tlima radi bolje. Održavanje iste dubine pripreme isto je problem, pogotovo ko nema točkove na spremaču. Smatram da V ring valjak bolje drži dubinu rada pogotovo sa tim pačijim nogama. Sve u svemu skinio ih i kraj. Sad ih opet imam na IMT spremaču 2,1 m, ali za obradu voćnjaka i ta opcija tu radi odlično.

Pačija noga na krutom radnom tijelu i nisko položena ko na Lemken Kompatoru, e to da, to radi posao u kombinaciji sa kroskil valjkom. Još jedan plus na njemu je i prednji valjak sa daskom odma iza njega koja kad se dobro uštima ravna i sitni odlično. Na takvoj kombinaciji dubina se uštimava i održava bez greške. Al pošto imamo samo stare spremače sa točkovima, S opruga ostaje jedini izbor. ;)

Uf, svasta se ovde da procitati 🙃
Sad da kupujem nov setvospremac tacno ne bih znao sta bi 🙄
Sto setice dileme da li pacije, ili obicna koplja to ne treba ni diskutovati. Svako zna sta je najbolje za njega.
Mi smo radili od 2012. sa ravnim oprugama. Ima svojih prednosti i mana.
Puno uticaja na rad masine ima raspored tereta i zavrsni valjak. Cini mi se da je Satex ovde dobro odradio "balans"
Utisak o masini se tesko stice sa slika, mora se "opipati" 😊
Jesenas smo spremsni sveze gruberisano za psenicu. Nemam snimak, ni sliku da vam prenesem utiske.
Ja cu vam dati samo jedan podatak. Mislim da u opstini ima jedno 6 ovakvih kao moj. 5 je u upotrebi vec 2+ godine. Svi su ostavili Tupanjcevu drljacu po strani.
Morate prvo da vidite uzivo kako ovo radi pa onda da sudite. Ovde kod nas ima i ritova i peskova, niko nije imao nikakvih problema sa busama, vadjenjem vlage...
Tih 5-6 Satexa, bez mog, zajedno rade oko 5-6 hiljada jutara zemlje. Dakle nije to mali uzorak. Ja sam ga pratio vec dve godine i svski put bih se odusevio kako je uradio.
Kod nas Aldahra ima na isti fazon, al vuceni Bednard. To tek treba da vidite. Naravno to je za nas mnoge samo san od 50000 evra.
Pacije noge imaju 100% pokrivenost, dakle obrada je potpuna, a tezina radne masine je ta koja odrzava dubinu. Daska je tu samo da zagladi, a valjak u ovom obliku je nesto najbolje sto su uradili. Oblik prednjeg valjka je takodje dobar i njegova brzina okretanja (nije previse velik) je odlicno uskladjena.
Predhodni spremac je bio solidno tezak, ali ovaj je tezi i to se primeti u radu.
Onaj od 7 m je bio oko 2 t, a ovaj od 8 2,7 t. Broj moticica je bio isti po metru duznom.

Ja imam isti takav od 5,5 m i težak skoro 2 t...
Svaka druga je pačija i Puma 155 bez tegova se dizala na uvratinama a Maxum 140 ne može da ide bez tega

Nazad
Vrh