Setvospremači

Не продаји тај твој, остави га, а поред њега купи комбинатор или полу герминатор. Они могу да иду врло плитко и раде изузетно лепо. Не треба ти већи од 4,6м јер на тој ширини имају око 70 малих опруга...

Kolega a što neprobaš da ga proširiš ako je osnovica jaka (konstrukcija, piramida i prednja greda) kad si već zadovoljan kako radi.
Zvao sam Satex.Ne preporučuju da ga proširim još po 1m sa svake strane.Kažu da nije osnova dovoljno jaka.Treba tu rotori+još dva tocka+svašta nešto....
Biće bolje da ga zamenim ili prodam pa kupim veći.

Mozda je malo laksa zemlja od moje. Ja sam probao 4,2m sa 95ks I vuce ga nekako ali ne moze dovoljno brzo da bi priprema bila dobra. Pa nisam hteo da mucim motor, za moje njive bi 3,6m bilo ekstra.

4 metra bi morao da vuče lepo bez obzira na sve.Ja ne vidim razlog duboke pripreme.Pogotovo ako se prvi put lepo poravna.

Kod mene je 76 opruga, ali velikih ravnih koje se teze vuku nego klasične S, rasporedjeno na 190 ks. U takvoj kombinaciji ide i 16 km/h. Onda to izgleda odlično.

Mnogi prvu gresku prave kod oranja tako sto ne uzoru lepo i ravno.Kod mene u selu oru sa dvobraznim plugovima samo jedna brazda ide duboko a druga plitko samo pise.Kolege sa vecim plugovima obrtacima rade sacuvaj boze jer imaju dosta da uzoru pa zure.U takvim uslovima setvospremac mora ici najmanje 10 cm u prolece da bi to licilo na nesto.Dok ja orem sa rusom i trobraznim Rabe om i sve je ravno kao pod konac.U prolece samo pretrcim setvospremacom i za 82 ks 3 m setvospremac je mali,mogao bi komotno jos pola metra.Ako ores pedantno i skolski kao ja a,predsetvena priprema ide do 7 cm MAX MAX onda za 190 ks nista ispod 7m.

Zvao sam Satex.Ne preporučuju da ga proširim još po 1m sa svake strane.Kažu da nije osnova dovoljno jaka.Treba tu rotori+još dva tocka+svašta nešto....
Biće bolje da ga zamenim ili prodam pa kupim veći.
Dodaj sa svake strane po pola metra i ne brini...ne treba ni preterivati u zahvatu-5 metara je sasvim korektan zahvat za taj traktor.

Ma kod nas je covek vuko sa rusom 1025 jedno desetak godina od 2,9 metaraa radio je 150 kj ,tako da sve se stigne.

Nisu to gluposti,radiš s onim što trenutno imaš. Kao i ona deca kad ih je četvoro ,petoro i više pa nasleđuju jednu od drugih malu ili veliku obuću,ćute i ne bune se jednima je tesno a drugi plivaju.Nije danas lako ništa a da ne pričam o kupovini i zameni priključaka...:off_topic:

Ne treba gledati samo koliko traktor može da vuče, već i koliko može da nosi. A to često nije baš usklađeno. Nekako kod rusa najviše čujem da stradaju poluosovine (tj. ležajevi) od teških mašina. O bolcnama da i ne govorim, a ne verujem da su inžinjeri greškom stavili slabije bolcne...

Meni me takvih gluposti.Gaženje,vreme,gorivo.....nista tu nije pozitivno ni optimalno.
Sto su glupost ,svako ima neku svoju racunicu,u tom periodu ,u tih desetak godina covek je kupio glanc novog Tucana ,capelov adapter,sve za kes nikakvi crediti,kupio je 30 i kusur kj zemlje poceo neke velike supe,nazalost desila mu se porodicna tragedija,zar mislis da nije imo par hiljada da kupi veci spremac,nego je imo u planu veliki traktor pa spram njega da uzima i prikljucke,a ovo dok sluzi nek sluzi,nerazmisljamo svi isto.

Mnogi prvu gresku prave kod oranja tako sto ne uzoru lepo i ravno.Kod mene u selu oru sa dvobraznim plugovima samo jedna brazda ide duboko a druga plitko samo pise.Kolege sa vecim plugovima obrtacima rade sacuvaj boze jer imaju dosta da uzoru pa zure.U takvim uslovima setvospremac mora ici najmanje 10 cm u prolece da bi to licilo na nesto.Dok ja orem sa rusom i trobraznim Rabe om i sve je ravno kao pod konac.U prolece samo pretrcim setvospremacom i za 82 ks 3 m setvospremac je mali,mogao bi komotno jos pola metra.Ako ores pedantno i skolski kao ja a,predsetvena priprema ide do 7 cm MAX MAX onda za 190 ks nista ispod 7m.

Slazem se sa tobom, sto ravnije oranje bolje spremanje na prolece. Meni je jedino problem ako izmrzne dobro, pa mi u prolece tone traktor dublje, iako nije tezak 560-ka, pa onda spustim dublje spremac zbog tragova da zatrpam, sa tim muku mucim non stop....inace bih isao plice i gas samo...

Nazad
Vrh