Sanana, a sta ako nije u pitanju oranje kao u mom slucaju ?
Znam na šta ciljaš, imali smo mi prijašnjih godina dosta čupava oranja, IMT plug 2x14" nije mogao baš zaorati kukuruzovinu iza Bourgona berača bez freze, ostajalo je vani dosta, tu jednostavno nismo uopče radili sa spremačem, pošto je sve vukao van, nego smo koristil isamo tanjurače u 2 prohoda i opet je bilo problema u setvi žita, sijačica je vukla za sobom.
Od kako smo počeli da tanjuramo kukuruzinac nakon berbe, a prije oranja izgledalo je to puno bolje, ali opet nedovoljno dobro, morali smo ići prvi prohod sa tanjuračama, a zatim plitko sa spremačem.
Tek sad kad je kupljen veliki plug sa predplužnjacima mogu zaorati svu tu kukuruzovinu i odmah gore nateram setvospremač, sad više nema problema ni u pripremu, ni u setvi.
Kolega Šanana onu radnju na slikama bih ja nazvao više gruberisanje nego setvospremiranje, razumem u prvom prohodu da ideš dublje zbog ravnanja zemljišta ali drugi prohod iliti predsetveno spremanje nema potrebe ta dubina, samo vadiš vlagu bezpotrebno, koliko vidim nije neka teška zemlja za obradu.
Znao sam da će se poteći to pitanje.
Ove slike sa večim spremačem su slikane u pripremi za jaru zob, negde početkom 3. meseca, nije zemlja baš izmrzla pa sam išao dublje da bih izmešao grudve sa finijom zemljom i ispalo je dobro.
A ovo drugo je u pripremi za kukuruz. Znam da če večini vas biti čudno ovo čto ču sad napisati, ali ovako, mi radimo malo dublju pripemu za kukuruz, znači do max 10 cm dubine, prosek je nekih 7-8 cm kad se sve sabere.
Meni je napojmljivo uraditi pripremu 5 cm duboko jer u takvo mi sa našom starom mašinom nemožemo posejati kukuruz, da to bude dobro, to verovatno mogu ove novije mašine sa boljim sistemom ulaganja.
Nama se tako pokazalo, tako da moramo ići na dublju pripremu, sejačica ima rala koja razgrću višak zemlje ispred ulagača, tak oda je seme opet posejano na neku optimalnu dubinu nekih 5 cm i gore dobro prekriveno i ugaženo.
Ako nekad uzmemo neku moderniju sejačicu, možda čemo i promeniti neke stvari u vezi toga.
Zato ja govorim za naš slučaj da 560 nemože vuči neki poveliki spremač, idealno mu je 220-250 cm da bi kvalitetno uradio.