Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Sve se može zavarivati, samo treba odgovarajući dodatni materijal (elektrode) i odgovarajući izvor energije (aparat za zavarivanje). Lično nikad ne bih zavarivao opruge tek tako, čeono i to je to. Pošto su one dinamički opterećene, treba prvo dobro pripremiti mjesto, dakle izbrusiti duboke V-žljebove, dobro ispuniti varom sloj po sloj ali obavezno posle svakog sloja vršiti ravnanje prethodnoh (brusilicom se skinu neravnine i zaostala šljaka), izbjegavati pregrijavanje (pošto je to opružni čelik) jer može da izgubi elastičnost. Nakon zavarivanja opruge, obavezno spolja ojačati var, idealno bi bilo kada bi se mogla navući neka cijev, ali može i sa nekim debljim flahom. Dakle sprijeda i straga (pošto su u tom pravcu najveća opterećenja) zavariti flah preko vara po 3-4cm sa obje strane podjednako. Na taj način će mjesto loma biti ojačano i ukupno opterećenje se neće prenositi samo preko samog mjesta spoja dva segmenta opruge, već će dobar dio preuzeti ojačanja. Tako zavarena opruga će doduđe izgubiti dio elastičnosti, pošto je na dijelu na kojem je stavljeno ojačanje njena krutost značajno povećana. To bi dakle bio neki idealan način zavarivanja takvog elementa, ali to zahtijeva mnogo vremena, pa je lakše kupiti novu oprugu. Na gore opisani način sam zadavao i zavarivanje nekih polomljenih elastičnih elemenata (npr nosači elektro-motora)i na termoelektrani i nikad nije bilo problema sa novim lomovima na tom mjestu.
Ja sam tako isto vario dve opruge i posle par prolaza puca na mestu gde se zavrsava flah, tj. gde je ojacano sa gornje strane. Sto kazes gubi elasticnos i mora da se polomi, zato najbolje nova i stvar resena. Kod nas je 1000din komad i zavrsavas posao brze i lakse nego kad bi vario .
A od stare S opruge kovač namesti lep sekač, a može i montirač (pajser).
A od stare S opruge kovač namesti lep sekač, a može i montirač (pajser).
Sve to lepo izgleda ali ta dubina nije vise od 5-7 cm,ili me oci varaju.Ja u drugom prohodu idem kao ti u ovom i neosecam ga sa 2 brzom.Zorancile:Radi odlicno ,Ima caka u vodenoj pumpi I termostatu,A termostat je Od S46 Motora i veca je pecurka pa vecu kolicinu vode propusti,Da je teleoptik temp bi bila preko 80 C.
kishrobert,Merijo sam ga ukupno je sirok 3 Metara,29 onih opruga ima Kad ga dignem na hidrauliku Tockove i neosecam(Ali se nepropinje) ,