Sejalice za pšenicu.Opšta tema.

Ajde drugari treba mi jedna mala pomoć. Kako da na IMT sejalici sa 23 diska naštelujem da ide oko 240 kg/ha? Na koji podeok se stavlja šta i kako da to postavim. Znam da ima nešto da se preračunava preko obima točka pa se vrte krugovi i koliko ispadne semena to je neka količina valjda po 1 ar-u. Ali ako neko od vas već godinama imate takvu sejalicu i radite sa njom onda sigurno ste se već uhodali s njom i tačno znate šta i kako da se uradi. Hvala na odgovorima i pomoći.

I to vrtis dok lepo ne napuni sve baterije i dok ne krene na svima da preliva jednako. Onda pokupis sve pa opet vrtis da izadje ono za merenje. Mozes ti naci one originalne nalepnice na netu sta se kako podesava za koje seme i kolicinu ali opet to nece raditi tacno sto kaze Milovan, u svakom slucaju prvo u najmanju parcelu da vidis da li se poklapa potrosnja sa zeljenom i onda vozi misko..

A kako ide to merenje. Obim točka znam da se izmeri. A jel se taj obim sa nečim sabira ili množi ili deli? Jel beše da se okreće 19 krugova? To znam da je količina koja je izašla na sejalicu za tih xx krugova za 1 ar pa x 100 bi izašlo za 1 ha.

@MIRBAN
100 (1 ар, 100 квадрата) делиш са обимом точка и ширином сејалице.
Тај број ти је колико пута треба да окренеш точак.
То што исцури, измериш и помножиш са 100 и добијеш норму по хектару.

Mi danas posejali semensku(Apilko)
E sad sejalicu smo stelovali po nasem semenu koje smo mi selektirali(Apilko) stavili smo je na 125kg/kj merili 3 puta i razlike su bile 0.5kg po ha.
Onda smo sipali deklarisano seme i kad smo posejali ispalo 150kg/kj.
Da li je moguce da je tolika razlika u semenu ili je nesto drugo u pitanju.

По мени више утиче хектолитарска тежина зрна, него величина...
Што је зрно "теже", брже испада...

Kolege kako na Poljostroj sejalici resiti gusenje na luli gde seme ispada napolje?
Jako se cesto desava da se pri spustanju sejalice u meko (peskovito zemljiste) lula napuni zemljom i onda jednostavno seme ne izlazi. Ako se spusta u tvrdje zemljiste toga nema.
Primetio sam da su lule bile malo "starije" od diskova, valjda su se diskovi vremenom potrosili, pa sam onda malo skratio ivice lula. Situacija je onda bila bolja, ali se i dalje desava da se lula nekada napuni zemljom. Ne znam kako to da resim, da li da prosecem onaj otvor jos na gore da i ako zagusi da seme moze da ispada ili sta vec?
Svaka pomoc je dobrodosla.

Probao vec prosle godine Sale, opet se nekad desi i to to je.
Mislim da je problem kada se pripremi dublje (gruberom) i seje neposredno posle obrade. Ovaj put ce biti uradjeno dve nedelje pre setve, da se malo slegne, pa da cu videti kako ce ici. Ako nista prosiricu onaj otvor na gore da ako zagusi seme moze da izlazi.

Pa ne znam ima i to logike. Ali meni je logicno da za krupnije zrno mora vise da se otvori sejalica.
Kao i na rasipacu An bacim na 26.podeok 100kg a Npk na 29. 100kg

Nazad
Vrh