Sejalice za pšenicu.Opšta tema.

Kod nas ima malo većih od tih tvojih sugrađana. Ovde pojedinci imaju toliko para da svaki dan u godini kupe po jutro zemlje, a o mehanizaciji neću ni da pričam. Ovakva sejalica je kod njih već demode.

A gde sam to napisao da su najjači u našoj opštini ili šire?
E sad ga i ti pretera.... Svaki dan jutro zemlje i ovakva sejalica demode..... Čime i kako to seju tvoji tajfuni? Avionom?
I ne brinu mene oni koji su od vajkada jaki,nego ovi friški su zanimljivi. Ali ne bih ja o tom jer nije mesto.... Puno se čitamo....

- - - - - - - - - -

Kish sve će vreme reći,samo treba izdržati i dočekati...

Upravo to, friski od pre 10-11 godina. Verovao ili ne, ali bukvalno svaki dan kupe jutro zemlje u proseku. To su ljudi koji kupe sve što se pojavi na trzistu u okolini gotovo cele južne Backe. Poseduju preko 1000 ha zemljišta u vlasništvu kuju su kupili u poslednjih 7-10 godina. Vozni park im je takav da ne verujem da postoji u Evropi. Kako i na koji način samo oni znaju kao i verovatno ti tvoji susedi.
Odavno poseduju sejalica za direktnu setvu i sirokoredne sejalica navodjene navigacijom i rasporedom semena u zavisnosti od kondicije zemljišta. Horsh uglavnom je njihova Marka.

Upravo to, friski od pre 10-11 godina. Verovao ili ne, ali bukvalno svaki dan kupe jutro zemlje u proseku. To su ljudi koji kupe sve što se pojavi na trzistu u okolini gotovo cele južne Backe. Poseduju preko 1000 ha zemljišta u vlasništvu kuju su kupili u poslednjih 7-10 godina. Vozni park im je takav da ne verujem da postoji u Evropi. Kako i na koji način samo oni znaju kao i verovatno ti tvoji susedi.
Odavno poseduju sejalica za direktnu setvu i sirokoredne sejalica navodjene navigacijom i rasporedom semena u zavisnosti od kondicije zemljišta. Horsh uglavnom je njihova Marka.

To bi trebalo da znaci da ipak ta NO-till tehnologija ima smisla i evo dobrog primera da za 10-tak godina moze se stici do 1000 Ha vlasnistva. :sjasi:Sta je tu prava istina :sta:.

Da da da, no-til im je pomogla da dodju do 1000 hektara. Pomoglo im je sto su radili dzabe zemlju VU Karadjordjevo i jos stotsa od drzave i sto ih finansiraju sa "strane". Do duse i oni moraju malo da pomognu ove/one na vlasti :osmeh:

Ima takvih i ovdje ali se ispostavilo da ne kupuju zemlju za sebe a ni svojim novcem, da li je pranje novca ili neki ljudi preko posrednika kupuju nije mi poznato.

Imam pitanje vezano za gumene točkove iza svakog reda na sijačici..
Koliko su oni bitni kod sjetve pšenice,ječma,lucerne ??
Dali ima razlike ako se sije sa njime ili bez ??

Koje su prednosti a koje mane tih točkova,isplati li se davat 1200e za njih ili ne ??

E sad izvedba tih valjaka..
Gledamo Kuhn i Amazone..Kuhn ima klasično disk i onda točak,dok kod Amazone je to iza na federima...Meni se taj sistem bolje sviđa..
Gledamo kombinaciju ubiti,rotodrljača i sijačica gore na njoj da bude montirana,cijene su skoro podjednake između te dvije..

Sijačica je Amazone D9 3000 clasic,i Kuhn integra 3003 24sd,sa podjednakom opremom,jedino amazone ima drugačiju izvedbu tih kotačiča..

Dali ima razlike u radu ako je kotač montiran na ruci od diska,ili na federu kao kod Amazone ??

Meni se Amazone vise svidja jer je sistem sasvim drugačiji u odnosu na ostale. Kod Amazone sistema dubinu setve odredjuje plasticni tocak koji je ujedno i cistac diska, potom seme zagrcu opruge i sve to na kraju pritiska nagazni tocak. Sve se posebno steluje, a potisak po jednom tocku je max 35 kg sto nema sanse da uradi ni jedan valjak.
Ne kazem da su ostali sistemi losi, ali se meni ovaj naprosto vise svidja.

Gde se proizvode Amazone sijačice i rotodrljače ??
Dal je dobar kvalitet??

Za Kuhn znam da je Francuska,i niko nema prigovor na njihove strojeve..

Das Beste ist ein deutsches Produkt

Sala mala, naravno. Nemacki je brend i pravi se kod njih. Sigurno jedan od najkvalitetnijih proizvodjaca poljo masina.

Horsch isto di beste, ali samo za velike proizvodjaca. Nisam siguran da li imaju manje mehaničke sejalica.

Gledao sam katalog Kuhn sijačice sad,on isto daje potisak 35kg po disku,tako da je to valjda isto kod jedne i druge..
Nova Amazone Cataya sijačica,ima disk i točak na jednoj ruci,kao kod Kuhna,mozda je to ipak jednostavniji sistem i ima manje stvari za održavanje...

Ma jedan i drugi sistem bi trebali dobro posijat,i mislim da razlike nisu uočljive kod nicanja...

Poslednja izmena:
Koje sejalice domace proizvodnje postoje kod nas?
Znam za Majevicu,Plamet Zrenjanin i Agriu. Poljostroj,radi li?
Ima li jos neka?

I koja se od domacih najbolje pokazala?

Nazad
Vrh