Evo jedno moje iskustvo oko ulagaca i diskova,barem diskova na starijim sejalicama.
Moja priprema zemlje nikad nije takva kao na peskovitom zemljistu jer mi je takva zemlja.Kada se tanjira za setvu psenice uvek ima oko 30 posto zetvenih ostataka na povrsini,barem na kukuruzistu.
Kod grudvaste zemlje i sa zetvenim ostacima diskovi koji ima nasa imt ili pneumatska agropanonkina,samo sa njima sam sejao,diskovi se penju na grudvu i na ostatke tako da semena ostaju na povrsinu.Jos gore iskustvo je kada neki disk pocne da zaglavljuje tj. da koci,onda se seme ostavlja na gomilicama.
Pak kod raonika ako nisu dobri teze ide u dubinu ali u vecini slucajeva raonik ide ispod grudvi i zetvene mase tako da samo ta masa ako je negde prevelika moze da se nakupi na cevi koje sprovode seme.To se retko desava a kada se desi podignem masinu malo vratim unazad i otpadne masa.Da nisam probao oba sistema nebih ni kudio diskosne ulagace.
Jos da dodam najgore je kuditi neku masinu a niste je nikad probali.
Masine za direktnu setvu bih voleo da probam mislim da su one za nas najbolje resenje,bas zbog 90 posto lose pripremljenih njiva.
Jos bih dodao da svaka masina moze da ide duboko ako to traktorista zeli samo ako ima dobre federe i ako zna da nasteluje masinu.