Secerna repa 2020

Jel su zone oni tanjiri sto se montiraju na spartac da ne zatrpavaju repu? Ako je to jesam isao sam sa tim.
Zadovoljan sam kako se uradilo.
 
Završio češljanje večitog ogleda. To sam uradio sa ovom mašinom.
NQMp4tg.jpg

9MdFO6b.jpg

Q9MqMYD.jpg
 
A sta vam znaci kad kazete "veciti ogled"?
To sam cuo nekoliko puta, ali nisam siguran sta znaci.
60 godina se primenjuju iste doze djubriva u ogledu. Imamo 20 različitih varijanti, od varijante bez đubrenja 60 godina, do varijante sa 150 kg azota fosfora i kalijuma. Ogled je veličine 8 ha, gde se smenjuju 4 kulture, pšenica, šećerna repa, kukuruz i suncokret. Svaka od te 4 kulture je na 2ha.
 
Koja je razlika u prinosima na tim parcelama bez djubrenja u odnosu na ove koje su ga redovno dobijale ,i na koje od te 4 kulture taj izostanak djubriva se najvise vidi
 
Ne znam za sve kulture. U sušnim godinama razlike su naravno daleko manje, a u nekim redovnim godinama razlika izmedju varijanti ide i do 50 tona korena. Naravno sadržaj šećera pada kako raste doza azota. Takođe nikada nisu najbolje varijante sa najviše djubriva. Uglavnom su to varijante sa izbalansiranim nivoom hranima 50 do 100 kg azota sa do 100 kg fosfora i kalijuma.
 
Jedan besplatan savet za reparoše, obidjite svoje repe i pogledajte listove sa naličja da li ima lisnih vašiju. Iako u zapadnoj evropi ove vaši nisu značajne u prenošenju virusa, za nas jesu. Nažalost ne znamo tačno koji je donji prag broja kolonija crne repine vaši za tretiranje. Ali ukoliko ih imate kao na slici koju sam snimio i ukoliko ih ima na nekoliko repa i na nekoliko delova parcele preporučio bih tretiranje.
dK5HMoy.jpg

Takođe pogledajte snimak, kako to rade u Francuskoj. Oni prate zelenu breskvinu vaš.
 









Teski spic od njive, arenda prva godina... morao sam zbog velikog preklapanja da probam ALS sortu, odluka je pala na proverenu Belamiju, iznenadio sam se kako joj hemija uopste ne skodi, jedino tu nisam imao zutila u boji lista nakon prskanja, ni promene boje na preklopljenim delovima.
 
Nisam nista tipa Lontrel,Goltix...Betanal...
Pitanje kako cemo iduce godine braniti bez betanala kakav je sad.
Zbog povrsine posto je njive jaca malo od 1ha + preklapanja dosta, dodajem jos malo Monsuna koji ima iste aktivne materije ali u drugom odnosu.
Bice od prilike utrosak 1l Conviso One i 0.9l Monsoon Active.
 
Poslednja izmena:
Informacija iz Zapadne Evrope. Ranije nego obično su primećene kolonije zelene breskvine vaši.
1dZzUqp.jpg
 
Repa kući ošpartana. Do sada samo jedno prskanje od korova na ovoj njivi. Na drugoj sam imao dva, na trećoj sutra drugo. Na toj trećoj me pepeljuga rastura. videćemo da li ću se izvući bez nekog velikog angažovanja radne snage.
9y2UO9d.jpg

silIKhh.jpg

Na poslu privodimo kraju proredjivanje ogleda.
vAGWZkN.jpg
 
Nazad
Vrh