Savet oko kompa!

Bolje platiti skuplje ali znaš da si siguran

Hvala Srđane, ali za te pare radije ću biti nesiguran.
Evo koliko bi me izašlo to što meni treba na tom sajtu plus dostava. Mislim kablovi obični. Šta može da ne valja? (sem toga što sam naveo).
U krajnjem slučaju mogu da ih zamenim sa drugim ako ne valjaju... što me navodi da možda odmah kupim šta mi treba tj. samo taj beli plašt i te držače pa da pravim sam.
Sad vidim da mi ne odgovara ovaj sa linka. Fale mi 2 pina sa PCU.

Hvala Srđane, ali za te pare radije ću biti nesiguran.
Evo koliko bi me izašlo to što meni treba na tom sajtu plus dostava. Mislim kablovi obični. Šta može da ne valja? (sem toga što sam naveo).
U krajnjem slučaju mogu da ih zamenim sa drugim ako ne valjaju... što me navodi da možda odmah kupim šta mi treba tj. samo taj beli plašt i te držače pa da pravim sam.
Sad vidim da mi ne odgovara ovaj sa linka. Fale mi 2 pina sa PCU.
Ta varijanta je ::super:: nije teško napraviti, od alata je potrebno
big-100259173_5f410b7e5b9cf7-83877466kljuc2.jpg
pleteni bužir, sečice i vreme 🙂

Ne radi link koji sam ostavio , ali sa dostavom 7000 košta!!! Malo je mnogo. I 2 mi je mnogo...

Nego Srđane od čega zavisi koliko brzo će se telefon puniti ako pričamo samo o kablu? Imam neki kabal što je koka kola delila. Puni lepo iphone 8 tok samusng A52 puni pola dana čak izbaci neku grešku kad ga priključim.

Primetio sam da kod drugih kablova ovaj omot ima kontakt tok na tom kolinom kablu nema. Da li to možda nešto zeza? Koje kontakte USB-C koristi za punjenje telefona. Čitao sam malo po netu, ali mi iskaču kontradiktorne informacije.

Ne radi link koji sam ostavio , ali sa dostavom 7000 košta!!! Malo je mnogo. I 2 mi je mnogo...

Nego Srđane od čega zavisi koliko brzo će se telefon puniti ako pričamo samo o kablu? Imam neki kabal što je koka kola delila. Puni lepo iphone 8 tok samusng A52 puni pola dana čak izbaci neku grešku kad ga priključim.

Primetio sam da kod drugih kablova ovaj omot ima kontakt tok na tom kolinom kablu nema. Da li to možda nešto zeza? Koje kontakte USB-C koristi za punjenje telefona. Čitao sam malo po netu, ali mi iskaču kontradiktorne informacije.
Prvo i osnovno koliko sam adapter može da isporuči snage, struje i napona, da li sam telefon podržava brzo punjenje.

Skraćena verzija

Puna verzija

USB-C konektor koristi 24 pina raspoređena u dva reda za prenos podataka i energije. Za punjenje telefona, USB-C koristi samo deo tih pinova, a specifični pinovi zaduženi za to su VBUS (za napajanje) i GND (za masu), ostali pinovi se koriste za prenos podataka i druge funkcije.

Brže punjenje:

USB-C podržava USB Power Delivery (USB PD), protokol koji omogućava punjenje snagom i do 100W, a trenutno i do 240W, što znači da se uređaji pune mnogo brže.

usb-c-connector-pinout-500x229.webp

Za Samsung https://www.tehnomedia.rs/it-uredja...10-xbe-25w-usb-c-crni-punjac---kabl.html#data

Poslednja izmena:
Možda će neko ovde znati .
Na ekranu ( TV-a )su se pojavile fleke nepravilnih oblika sa unutrašnje strane .
Sa zadnje strane aparata su ovakvi holsrafi ( 15-16 kom ), pa razmišljam da pokusam da ih odvijem i tako pridjem sa unutrašnje strane da očistim? ( Ako je stvar do prašine )
Koliko je to izvodljivo ili da odem do servisa ako je baš teška misija ?
acc10451a76ad71ee9b0838455889050.jpg
e1cc7bc1a0a7012ffc7404c165300411.jpg

Sent from my RMX2155 using Tapatalk

To mi liči na fleke koje se dese na panelu, prilikom brisanja ekrana i preteranog stiskanja krpom

Sent from my 23127PN0CG using Tapatalk

Koji plejer za videe koristite na kompu?
Ja sam koristio GOM player, ali je otkazao poslušnost. Imao sam u kompu instalaciju tog plejera i instalirao je ponovo, ali isto se dešava. Pretpostavljam da je zbog nekog update-a, a ja sam još uvek na Win 7...

Na ekranu ( TV-a )su se pojavile fleke nepravilnih oblika sa unutrašnje strane .
Sa zadnje strane aparata su ovakvi holsrafi ( 15-16 kom ), pa razmišljam da pokusam da ih odvijem i tako pridjem sa unutrašnje strane da očistim? ( Ako je stvar do prašine )
Koliko je to izvodljivo ili da odem do servisa ako je baš teška misija ?//uploads.tapatalk-cdn.com/20250626/acc10451a76ad71ee9b0838455889050.jpg//uploads.tapatalk-cdn.com/20250626/e1cc7bc1a0a7012ffc7404c165300411.jpg

Lak problem:
Skinite panel (Samo pažljivo i molim vas bez oštrih predmeta, sam panel je dosta skup)i na onoj beloj zaštiti je problem (Tu najčešće ulazi prašina i napravi čuvene fleke).

Teži problem LED pozadinsko osvetlenje (Pažljivo sa Difuzorima). Zavisi koji je model TV-a pa je i cena led pozadinskih traka, tačnije štapova različita.

Koji plejer za videe koristite na kompu?
Ja sam koristio GOM player, ali je otkazao poslušnost. Imao sam u kompu instalaciju tog plejera i instalirao je ponovo, ali isto se dešava. Pretpostavljam da je zbog nekog update-a, a ja sam još uvek na Win 7...
Vidmore Player
KM Player

Kada smo kod GOM Player-a kako se manifestuje problem ?

Poslednja izmena:
Prvo i osnovno koliko sam adapter može da isporuči snage, struje i napona, da li sam telefon podržava brzo punjenje.

Skraćena verzija

Puna verzija

USB-C konektor koristi 24 pina raspoređena u dva reda za prenos podataka i energije. Za punjenje telefona, USB-C koristi samo deo tih pinova, a specifični pinovi zaduženi za to su VBUS (za napajanje) i GND (za masu), ostali pinovi se koriste za prenos podataka i druge funkcije.

Brže punjenje:

USB-C podržava USB Power Delivery (USB PD), protokol koji omogućava punjenje snagom i do 100W, a trenutno i do 240W, što znači da se uređaji pune mnogo brže.

usb-c-connector-pinout-500x229.webp

Za Samsung https://www.tehnomedia.rs/it-uredja...10-xbe-25w-usb-c-crni-punjac---kabl.html#data
Da skratim priču treba gledati punjače sa PD funkcijom (Oni služe za brzo punjenje).

Da skratim priču treba gledati punjače sa PD funkcijom (Oni služe za brzo punjenje).
Srđane kod mene nije problem punjač već kabal. Isti punjač sa orginalnim kablom puni sasvim OK.

Razlika je što ovaj reklamni coca-cola kabel ima na jednoj strani USB, a na drugoj C tip + stari za android + stari za iPhone.
Orginalni je na obe strane C. Punjač na sebi ima ulaz za C i za USB. Imam još jedan kabal takođe C jedan kraj, drugi kraj USB. On puni brzinom nešto između ova dva.

Čudno mi je bilo to što ova da brža kabla imaju kontakt između dva kraj kada se meri preko plašta tok coca-cola nema. Ne znam da li to ima neke veze ili jedostavno ne može dovljano apera da pusti kroz sebe. To bi trebao da pokaže većim otporom između kontakta u odnosu na ova druga dva.

Nije otpor, već kabli ima elektroniku u sebi (u konektoru) koja obaveštava uređaj koji se puni koje su mogućnosti tog kabla.
Kao što Srđan01 reče - kod izbora kabla za brzo punjenje (kada uređaj ima mogućnost brzog punjenja), treba izabrati onaj sa oznakom PD (Power Delivery).

I sâm imam službeni Samsung pametni telefon i nekoliko svojih kablova. I više od polovine ne mogu brzo puniti taj uređaj.
U pakovanju jeste bio kabli i sa njim radi normalno. Ali je USB C na USB C i jedno gde na punjaču imam USB C izlaz je na Power Bank.
Tako da mi ni punjači koje imam ne pomažu puno.. iako na nekima i radi, sa nekim od kablova koje imam, tj ne obaveštava da nije kompatibilno.
Sve je to krenulo od Apple kada je rešio da zaradi dodatno tako što će prodavati punjače i kablove posebno, a ne u paketu sa uređajem kao ranije.
A onda su i ostali krenuli da rade to isto..

...

Vidmore Player
KM Player

Kada smo kod GOM Player-a kako se manifestuje problem ?

Kad kliknem na neki video sa hard diska, npr. nešto što sam ja snimio telefonom ali i bilo koji drugi video iz kompa, izbaci ovaj prozorčić (na slici) i sve komande u plejeru su dalje onemogućene dok stoji taj prozorčić. Em ne razumem šta mi govori u prozorčiću, em ne mogu da ga ugasim, moram da klikćem 6-7 i više puta na jes ili no ili X, i tek onda se ugasi prozorčić i dalje pušta video redovno. I tako baš svaki video pa sam deinstalirao GOM. A sve se desilo odjednom, bez da sam išta instalirao na komp. Npr. sve je radilo ok, i sa sledećim paljenjem kompa ne radi... Komp koristim 99% za surf i ostali internet (npr. eAgrar), i 1% za gledanje slika i klipova koje sam ja napravio telefonom ili fotoaparatom od 2005 pa na ovamo...

Koliko je to izvodljivo ili da odem do servisa ako je baš teška misija ?
acc10451a76ad71ee9b0838455889050.jpg
e1cc7bc1a0a7012ffc7404c165300411.jpg

Odlepile se one papirne prizme iznad pozadinskog osvijetljenja i ispomjerale.

Poslednja izmena:
Kad kliknem na neki video sa hard diska, npr. nešto što sam ja snimio telefonom ali i bilo koji drugi video iz kompa, izbaci ovaj prozorčić (na slici) i sve komande u plejeru su dalje onemogućene dok stoji taj prozorčić. Em ne razumem šta mi govori u prozorčiću, em ne mogu da ga ugasim, moram da klikćem 6-7 i više puta na jes ili no ili X, i tek onda se ugasi prozorčić i dalje pušta video redovno. I tako baš svaki video pa sam deinstalirao GOM. A sve se desilo odjednom, bez da sam išta instalirao na komp. Npr. sve je radilo ok, i sa sledećim paljenjem kompa ne radi... Komp koristim 99% za surf i ostali internet (npr. eAgrar), i 1% za gledanje slika i klipova koje sam ja napravio telefonom ili fotoaparatom od 2005 pa na ovamo...

koristite druge player-e.

Srđane kod mene nije problem punjač već kabal. Isti punjač sa orginalnim kablom puni sasvim OK.

Razlika je što ovaj reklamni coca-cola kabel ima na jednoj strani USB, a na drugoj C tip + stari za android + stari za iPhone.
Orginalni je na obe strane C. Punjač na sebi ima ulaz za C i za USB. Imam još jedan kabal takođe C jedan kraj, drugi kraj USB. On puni brzinom nešto između ova dva.

Čudno mi je bilo to što ova da brža kabla imaju kontakt između dva kraj kada se meri preko plašta tok coca-cola nema. Ne znam da li to ima neke veze ili jedostavno ne može dovljano apera da pusti kroz sebe. To bi trebao da pokaže većim otporom između kontakta u odnosu na ova druga dva.
za-tri-punjaca-u-jednom-kablu-id-42721378-829295001.webp

Onda je definitivno kabl problem, za tih 700 RSD sam kabl ne može biti nekog kvaliteta.​

Inače imam i ja 3 u 1 kabl za punjenje i prenos podataka ali ima funkciju brzog punjenja.​

Dukej pokupio si neku skriptu.

Kome se odlepe ovi difuzori kupite transparetni lepak za ekrane mobilnih telefona.Prodrmajte svaki i one koje su zalepljeni, da ne rasklapate 2x kao sto sam ja morao.

Nazad
Vrh