Savet oko kompa!

Нешто као апдејт у вези "Пеперминта": скинуо 32-битну верзију, спојио обе партиције у једну док су још биле под "Виндоузом" (да се не бих зезао одмах од почетка да то чиним у "Линукс" окружењу) и покренуо инсталацију "Пеперминта" са нарезаног ДВД-а. Лепо је то протекло, доста интуитивно, чак може лепо да се изаберу опције који ће софтвер да се инсталира (или не) типа, браузера, медија плејера, офис пакета и сличних керефека, као и подршка за појединачне марке штампача. И ја практично све оставио штиклираним, осим неког софтвера за видео обраду или тако нешто, као и подршку за све остале штампаче осим ХП (каквог имам). Све било по ПС-у, појавио ми се онај десктоп (или четири, као што је то иначе фора код "Линукса"), али у мајчину - нема ми браузера, нема ми плејера неког, нема ништа од офис пакета. Уђем у нешто налик "старт менију" и све то подсећа на "Виндоуз", али када уђем у неки одељак где бих требало да нађем нпр. браузер и кликнем на нешто што би требало (барем тако ради у "Виндоузу") да га покрене, отвори ми се дијалог прозорче са нечиме где ја треба да бирам шта да инсталирам и одакле... нешто такво, што би тешко могао да назовем "јузер френдли" - не знам ни шта треба да се унесе у то поље, како се и "Линуксу" означавају извршни фајлови (оно "виндоузовско" .exe). После недељу дана фрустација са тиме колико везе немам са тиме, до неке наредне прилике, када можда и научим нешто о том "Линуксу" (канда би га завол'о, ал' н'умем), инсталирао сам на тај стари комп 32-битну "седмицу" са сервис пеком 1. Твиковао сам понешто да се приоритет стави на перформансе, а не на изглед и све то ОК ради, осим што сам ограничен софтвером који подржава рад на процесорима без SSE2 инструкцијама, што сокет А "Атлон" нема.

Него да питам нешто... Има л' ко некакву исправну и пристојну или разумно модовану верзију 64-битног "Виндоуз" 7 са СП1, линк са Нета или примерак на диску?

И друга ствар: они SSD назови дискови - како то функционише? Убодеш САТА кабл и напајање и када покренеш систем, у "мај компјутер" га видиш као нову партицију?
Ako iskopam fleš dobijaš win7 ultimate skorz legalna verzija,samo treba iskopati taj fleš.Mada gledaj da predješ na 10ku,šta će ti 7ca bez podrške.

Ja sam na matorom Samsung laptop -u koji koristim samo za auto dijagnostiku ubacio 10ku,morao je samo klinac da ga klokuje do maksimuma :D

Sad samo mi reci, jel hoćeš "osnovnu" verziju Windows 7 x64 SP1 ili neku drugu?
Aktivira se preko Windows Loader-a, i bez problema prolazi kao "plaćena" na Windows Update...
Моја првобитна намера је да нађем "седмицу" у варијанти "Хоум Премијум" (копао које су разлике међу свима њима, од "Стартера" до "Ултимативне", па капирам да ми више џиџа-биџа "старијих" варијанти не требају уопште). Јутрос сам на softley.com напабирчио баш такву "хоум седмицу" са све СП1, каква је "изашла из фабрике".

Написао си твоје активирао "Виндоуз луодером" и притом ниси додао да ћу имати "мало" да се зезам са њиме. Тај фамозни "луодер" помињу по Нету у вези активирања Вин 7/6/10, па ако чујем и од тебе да си га користио, онда ствар изгледа да заиста и ради без неког посебног жонглирања са њим.

Али молим те причекај који дан да покажеш добру вољу да аплоудујеш за мене пар гига .исо фајла јер сам јутрос наручио ССД и у огласима у комшилуку нашао меморијски модул истоветан оном који ми је сада на компу, па кад ми дође све то, покушаћу прво да инсталацијом те "хоум седмице" коју сам скинуо. Ако неће да ради како треба то из белог света, потражићу је од нашег човека коме је радила, тј. тебе.

Ako iskopam fleš dobijaš win7 ultimate skorz legalna verzija,samo treba iskopati taj fleš.Mada gledaj da predješ na 10ku,šta će ti 7ca bez podrške.
Фала, фала... ал' молим те, немој да правиш инвентар по кући само да би нашао тај флеш. Пробам ово што сам скинуо, ако не иде, онда питам Добродола, па ако и се догоди да и ту из неког разлога будем имам проблема , онда се обраћам теби.

А да ли ми верујеш да ни на ову "седмицу" не би прелазио, да са овим мојим "ИксПеом" нисам ограничен на старије верзије софтвера (првенствено браузера), па ми у последњих годину или годину и по, свако мало излети сајт, као нпр. "Купујем-продајем", који ме обавести да ми је инсталирани браузер застарео, а да инсталирам новији (било "Лија" или "Опера"; онај "никловани" не волим од када се појавио) немере јер има последњи који подржава "ИксПе". А онда има и то што ће 64-битна "седмица" моћи да адресира више од два гига РАМ-а, колики је максимум био за 32-битни "ИксПе", па ће и то да учини да овај мој комп што (ускоро) завршава малу матуру, малчице продише и ради како је неки конструктор с почетка и испланирао. Него, баш сам бацио поглед: овај "ИксПе" који користим за сво ово писаније на форуму и све остало, инсталирао сам августа 2011. године. Не бих искључио да је за сво то време развио неке функције вештачке интелигенције - имао је довољно времена за то. :osmeh:

I 7ca ide ka toj sudbini,ja sam se opirao prelasku na 10ku ali na kraju klinac pobedio.Mada on zbog programiranja koristi Linux,pa me dugo ubedjivao da i ja predjem,ali ne može mali da ukapira šta su generacije stasale na 98ci i da je za mene i 7ca dovoljna bila :D

Mirna vremena,upališ računar na njemu internet explorer,winamp i gom player :D , a ssd trista nekih mudrolija :D skoro video neku igricu Arma,skinem torent ono neće,angažujem klinca šta je ovo kaže treba ta i ta grafička,ja na Gugl ona preko 1k € reko **greška li ti majku :D

Kakav je 11? Jel ga koristi neko?
Moj kolega ga dobio u novom računaru, ja malo pogledao izgleda ok.
On ga koristi oko 2 meseca bez primedbi, sve radi kako treba i glatko.
Kupio maksimalnu mašinu direktno iz Kine.
64Gb rama, procesor i9 12 generacije, neka ludačka gr. karta, itd..
I sve to spakovano u kućište veličine 4 kutije cigareta(otprilike). Staje u veći džep normalno. Fazon ovih novih Mekova..
Evo ovako izgleda:

8e4de3f96f55ac400db86541eb033bb9.jpg
be4fdb835aff5346c879169c0e27211d.jpg

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Moj kolega ga dobio u novom računaru, ja malo pogledao izgleda ok.
On ga koristi oko 2 meseca bez primedbi, sve radi kako treba i glatko.
Kupio maksimalnu mašinu direktno iz Kine.
64Gb rama, procesor i9 12 generacije, neka ludačka gr. karta, itd..
I sve to spakovano u kućište veličine 4 kutije cigareta(otprilike). Staje u veći džep normalno. Fazon ovih novih Mekova..
Evo ovako izgleda:

8e4de3f96f55ac400db86541eb033bb9.jpg
be4fdb835aff5346c879169c0e27211d.jpg
Jel to to na slici? Šta mu je ovo dole? Koliko para? Malo sam skeptičan po pitanju performansi i uspešnog hladjenja prilikom ozbiljnih angazovanja (Pod ozbiljnim naravno mislim na igrice :)). Grafička, matična i procesor na tako malom prostoru, pri tom se sve greje...

Jel to to na slici? Šta mu je ovo dole? Koliko para? Malo sam skeptičan po pitanju performansi i uspešnog hladjenja prilikom ozbiljnih angazovanja (Pod ozbiljnim naravno mislim na igrice :)). Grafička, matična i procesor na tako malom prostoru, pri tom se sve greje...
Ma nema grejanja, rešeno vrhunski. On ga kupio za najzahtevnije zadatke, video obradu, rendering itd..
Sažvaće 4K video neverovatno brzo, neuporedivo sa dosadašnjom mašinom koja takođe nije bila slaba(i7 četvrte generacije, 32giga rama itd..)
Igrice su sigurno manje zahtevne od toga..
1200€+ za pola kila elektronike..:cool:

To ćemo videti, ali kada mu je to sve stiglo meni je odavalo utisak izuzetnog kvaliteta.
Imaš mogućnost da konfigurišeš mašinu kako želiš, i za mene kome netreba ni tolika procesorska snaga ni jaka grafička karta, a ni toliko rama, sa recimo 1Tb ssd, mašina bi koštala upola manje.
Meni, koji cenim portabilnost je ponudio računar u stilu običnog(malo većeg) usb fleša koji se utakne u monitor i to je to. Mašina dosta jača od mog trenutnog starog i7+16gb rama..
Po meni, one stare kutijetine od računara iz prošlog veka odavno zaslužuju da odu u đubrište istorije.

Po meni, one stare kutijetine od računara iz prošlog veka odavno zaslužuju da odu u đubrište istorije.
Slazem se. Mada nisam skontao da su toliko napredovali da mugu za relativno male pare da upakuju u tako mali prostor toliko moćnu mašinu.
Skoro kad sam gledao i dalje je vazilo pravilo da za iste pare mozeš kupiti mnogo jači desktop nego laptop.
Ovo za 1200€! Baš me zanima koju grafičku ima? Pošto cena boljih grafičkih karti kod nas lako prlaze tih 1200. Gde je naručio taj komp?

Poslaću ti sistem properties čim mi pošalje screenshoot. Meni je rekao da je mašina sa tim specifikacijamo ovde blizu 3000€(u kutijetini, naravno). Napisao sam ti da je naručen od kineza direktno.
Mnoge stvari gledaš iz svoje vizure pa si uvek sumjičav. Stvari su puno napredovale.
Pogledaj samo ovaj box u Mac izvedbi..
Imaš sada telefona sa jačim procesorima i grafikama od mnogih skorašnjih desktop računara.

Baš me zanimaju specifikacije, jer ovo malo kućište jednostavno ne može da pobedi neke zakone fizike kada su u pitanju komponente visoke klase. Nijedna grafička karta iole snažna ne može da se pasivno hladi ili bude smeštena u vruć toster a da pritom radi kako treba :D

Ko je rekao da nema ventilator? I to efikasan.. Btw jel ima ventilator u tvom telefonu?
O kakvoj fizici pričaš? Onoj iz '97?
Jel znaš koji je trenutno aktivni proces za proizvodnju komponenti?
Kada je bio 40 mikronski proces računari su grejali kao kvarcne peći..
Rekao bih da je 6 mikrona izvestan napredak..

Bez obzira na proces proizvodnje komponenti, to što je zbog manjeg procesa proizvodnje došlo do manjeg grejanja komponenti, ne znači da oni to ne koriste u svrhu da iz njega izvlače maksimalne performanse.
Spusti loptu batice, pogrešno je što smatraš da su svi članovi diskusije manje IT obrazovani od tebe :)
U tom tosteru jeste i9 12te generacije, ali ne može da dosegne svoj maksimum baš zato što je u spakovan u toster. Pogotovo toster koji se koristi za renderovanje :D Hajde ti lepo ubaci specifikacije tostera, pa ćemo nastaviti diskusiju. Takođe sumnjam da je unutra uglavljena i neka top grafička, jer je nemoguće ohladiti je pod punim opterećenjem bez sakaćenja performansi.

Mnoge stvari gledaš iz svoje vizure pa si uvek sumjičav. Stvari su puno napredovale.
Kako misliš da gledam stvari iz svoje vizure? Ne bih se slozio sa tim. Čak sam poprilično otvoren i jako lako usvajam nove stvari i menjam mišljenje.
Sumljičav... naravnočak i paranočan često. Ali to je delom zbog perioda zivota u kome sam trenutrno koa i zbog mnogih razočarenja koja sam doziveo od bliskoh ljudi.

Da se vratim na komp, nisam uopšte dovodio u pitanje istinitost informacija koje si izneo samo me je začudilo da već postoji nešto toliko jako, te veličine za taj novac. Inače nisam nešto u toku sa hardverom poslednjih godina.

Što kaze Pavle kada se pogleda iz ugla novijih grafičkih kartica koje se veoma greju i pored ogromnih hladnjaka i dovljno prostora da vazduh cirkuliše prosto je neverovatno da su uspeli nešto tako moćno da spkuju u tako mali prostor.
Sa druge strane što ti kazeš kad se pogleda iz ugla mobilnih telefona i dokle su oni stigli za veoma kratko vreme upšte me nečudi spravica ko ta gore...

Ma nema grejanja, rešeno vrhunski. On ga kupio za najzahtevnije zadatke, video obradu, rendering itd..
Sažvaće 4K video neverovatno brzo, neuporedivo sa dosadašnjom mašinom koja takođe nije bila slaba(i7 četvrte generacije, 32giga rama itd..)
Igrice su sigurno manje zahtevne od toga..
1200€+ za pola kila elektronike..:cool:
To je super cena u odnosu na komponente,klinac za posao naručio RTX 4090 250k,rekao sam mu ako će da rudari kripto da se seli iz kuće :D

Meni je mnog sumjicav taj mali komp, za zahtevne GPU i cpu operacije potrebno solidno struje.Vise struje=grejanje. Tu je nemoguce spakovati neki krsten hladnjak za cpu i gpu.A gde je napajanje.

Ima nekih manjih hladnjaka za cpu, manjih napajanja sa dosta snage ali nisu tako male komponete da se spakuju u tako malo kuciste.

Nazad
Vrh