Savet oko kompa!

Mislim na projektovanje, 3d modeling, kojekakve video obrade za koje i ne postoje verzije programa za rad pod L.
Ili možda grešim?

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
Nije to vise kao ranije, dosta sada ima i za linux.Verujem da nije bas sve obuhvaceno ali vecina ima.

Nije to vise kao ranije, dosta sada ima i za linux.Verujem da nije bas sve obuhvaceno ali vecina ima.
Veruješ ili znaš?
Nađi mi Catiu, ProE/Creo, AutoDesk aplikacije i ostalo što svi u svetu ozbiljnog projektovanja koriste..
Jedno je zezati se sa računarom a drugo nešto raditi..

Ako izuzmes da vecina na balkanu koristi catiu , autodesk koja je ukradena nije placena licenca onda za linux ne postoje takvi programi , ali ako nekom vani treba nacrta tehnicki crtez ili neko jednostavnije projektovanje onda postoje takvi programi i za linux.

Ja koristim za tehnicko crtanje nekih djelova za pripremu za plazmu u najstarijem acad programu koji hoce da radi pod win10, to je valjda zadnje serije za koju ne treba krak vec moze serijskim brojem da se natjera da radi , autocad lite 2003 , sto mu dodje 19 godina stari softver , stariji nece da radi jer poslije 20 godina(mislim) ne moras placati licencu za koristenje:) A inace kako je ovaj hardver brz mogao bih taj acad da pogonim i u virtualnoj masini pod linuxom.

I taj acad koristim samo 1%mogucnosti , postoje besplatni programi cak i vecih mogucnosti ali filozofija crtanja je drugacija ne ne uci mi se vise , ne koristim cesto.

Inace vecina ozbiljnog sotvera na svijetu radi pod linuxom ili uniksom , banke,serveri,internet, vecina medicinske i ostale opreme itd. osim dizajna , obrada muzike , videa i jos mozda po nesto.

Radili prije 20tak godina sa onim skenerom za skeniranje hrane , radio pod win , zaglavljivalo se svakih 15 minuta , ono je bila sprdacina , morao jedan da nadgleda i zaustavlja kad se zaledi windoguz:)

Takodje nesto neverovarno ovih dana uzeo polovni laptop (ebay) lenovo thinkpad p51 radnu stanicu i thinkdock(spaja se thanderbolt kablom protok do 40g ) , i spojio thindock na uhdtv kao monitor takodje na njega spojen stampac,tastatura punjacitd, laptop zatvorim i gurnem sa strane i postavim vertikalno da mi ne smeta , pod ubuntuom ova nestabilna 20.10 verzija radi perfektno cak i sa bezicnim logitech trakbalom, wifi internet , a pod win11 ne radi kako treba, brlja skidao drajvere itd. , a trebalo bi obratno, uvijek je linux bio problematican sa egzoticnim hardverom.

Ma to sam i rekao, ozbiljni programi nemogu po linux-om, ostalo manje bitno sve radi odlično, ali treba više truda za linux.
I ja ga volim i cenim, ali što nemože-nemože.
I ja za mnoge brze radioničke akcije koristim Mechanical Desktop 2002, 2d i 3d(imam licencu i Sn), i za linux takođe virtual machine i hardver otaljava..
Catia i Creo nema šanse raditi na taj način..

Ako planiras igrice da igras onda ostani na win ako ne onda bolje ti je linuks,donekle neke light igrice moze ali gta 5 i ove novije ne

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

Veruješ ili znaš?
Nađi mi Catiu, ProE/Creo, AutoDesk aplikacije i ostalo što svi u svetu ozbiljnog projektovanja koriste..
Jedno je zezati se sa računarom a drugo nešto raditi..

Sve te aplikacije imaju alternativu na linuxu, verovatno alternativa nema sve mogucnosti kao sto imaju aplikacije koje navodis.Mozda preko wina mogu da se pokrenu na linuxu.

Sfera tvog rada se razlikuje od mog, kao i aplikacije koje koristimo.

Win je sve gori, kada bi mi izaslo obavestenje za update preko celog ekrana kada nesto radim momentalno bi bio obrisan.
Kada radim 90% vremena sam na linuxu na win se presaltam samo ako bas moram.

Može i virtalna mašina da se napravi pa koristiš windows u linuxu i obrnuto... samo to je cimanje veliko. Bolja opcija ja je da ubaciš oba ako već nekom treba. Ja ih imam trenutno. Trebo mi Linux za neke gluposti al ga više ne koristim. Nikako da instaliram sistem ponovo. Pali mi se komp 5 min sigurno. A kupio i SSD stoji mi pola godine nikad na sa nakanim da ga ubacim

Godinama imam paralelno i linux i windows na laptopu starom vise od 10 godina.. Windows je bio sedmica neko vreme pa presao na 10 a linux instaliran u isto vreme kad je windows presao sa 7 na 10. Linux i dan danas radi kao sat, Windows pred umiranjem (slabo se i koristi poslednjih godina) ali nikako da se nakanim da sacuvam sve sa njega pa da ga reinstaliram.. U poslednje vreme najvise koristim MAC, koji se ispostavlja kao najbolje sto sam koristio do sad ali ima dosta i do toga sto taj laptop suri sa konfiguracijom. E sad, i tu postoji problem sa nekim programima na koje su svi navikli a postoje samo na windowsu, igrice takodje. Za ovako neke osnovne stvari kao sto su Viber, Chrome, Mail i sl, kao i za ozbiljniji profesionalni rad je jako dobar u slucaju da vam odgovaraju programi koji postoje (a sve ih vise ima za MAC) jer je najvise user frendly od sva 3 navedena, bar iz mog iskustva..

Moja preporuka je Linux Mint za pocetnike, Arch Linux man'te se nije to sistem za pocetnike. Ja koristim Arch ali mi je trebalo dosta vremena dok sam ukapirao nacin instalacije (instalira se tekstualno iz terminala) i dosta pokusaja i igranja u Virtualbox-u. Linux Mint sa XFCE desktop okruzenjem ce sljakati odlicno na svakom hardveru.

Добривоје, а "Минт" се инсталира типа "Виндоуза" - јес, но, ентер, ескејп, стрелица лево, стрелица десно... па се у једном моменту подигне систем у коме корисник "Виндоуза" може да "похвата конце"?

Копао мало по техничкој документацији "Минта" - не тако мало времена иду само на 64-битне компјутере. Не ради ми посао са мојим старим 32-битним компом. :(

Ima jedan youtuber objasnjava detaljno ceo proces instalacije, nmg sad da trazim po netu. Imate i dokumentaciju na zvanicnoj stranici.Bez muke nema nauke. Ima i gomila distribucija kojima je osnova arch linux sa lakom instalacijom.

Arch linux nema vise podrsku za 32bitne verzije, napustili 2017.Bolje izabrati neki drugi distro onda.

Налетео на клип у коме је неки тип побројао дистрое који и данас имају подршку за 32-битне системе. "Дебиан" је један са списка.

Za 32-bitni samo XP ili (jedva) 7-mica..
Ako tera sedmicu teraće i desetku, ja bar nisam primatio nikakvu razliku gde god da sam instalirao oba. Plus za 64 bit preporučuju 2Gb rama (mada radi i sa 1 Gb) a za 32 bit 1 Gb. Jedini problem sa 10-kom je što automatski pokreće više procesa i servisa koji mugu praviti problem kod starijih PC. Mada vremenom prave probelm i na novijim.

Nikako da napravim instalaciju gde ću pogasiti sve gluposti koje mi netrebaju i ubaciti to što mi treba. Mada pošto i običan sistem dižem već godinu dana uprkos tome koliko mi koči komp ... napravi ću to sigurno. :).

Večeras ubacujem SDD i novi sistem.... nezavo se ja Dusanboss!!! :)

Налетео на клип у коме је неки тип побројао дистрое који и данас имају подршку за 32-битне системе. "Дебиан" је један са списк
Na osnovu Debiana sa nastali Ubuntu i Mint. I Debian je malko zeznutiji za koriscenje u odnosu na ova dva koji se preporucuju pocetnicima. Nisam obratio paznju koju si konfiguraciju naveo, sad vidim da je 32 bita, za tako nesto "matoro" probaj Peppermint Linux ima ga u 32bit verziji. Radjen je na isti fazon kao Ubuntu/Mint/Debian.

Дистро сам скоро изабрао ("Пеперминт" изгледа ОК), само још да спојим хардвер у један систем, па да инсталитрам ОС и уроним у "Линукс". ;)

Дистро сам скоро изабрао ("Пеперминт" изгледа ОК), само још да спојим хардвер у један систем, па да инсталитрам ОС и уроним у "Линукс". ;)
S obzirom na stariji hardver nemoj mnogo ocekivati od sistema. Meni ovaj komp zna da zastuca, mada nosi dobro sistem obzirom da je konfiguracija iz 2008 god. Cak imam i Steam instaliran i igram jednu igricu, plus 2-3 starije koje igram preko Wine programa. Cekam da izadje nova verzija RetroPie emulatora pa da od ovog kompa napravim konzulu za igranje starijih igrica koje sam nekad u detinjstvu igrao na Atari, Segi, Nitendu i na onim arkadnim masinama sto smo nekad igrali po vasarima i fliperanama.

Знаш како, од тог старог компа под "Линуксом" очекујем да релативно стабилно ради са веб браузером (преферирам "Ватрену лију") са два-три отворена таба, да уредно репродукује мултимедијалне садржаје са Нета (YT клипови и стримови, "Бустија", "Телеграма", "Твитера" и којекаквих њуз портала који каче и видео садржаје поред текстова, да ме не зезају којекакви сајтови који су прављени у "Флешу" или како се већ зове то што данас користе за фенси сајтове. Потом да ради репродукција аудио и видео фајлова које скинем торентом, да има неки употребљиви офис пакет и то је мање-више све - "пуна пака браде", што се мене тиче. Игре, онлајн и офлајн ме не интересују, којекакав захтеван софтвер такође, видео едитинг још мање.

Ево користим слободно време да по Нету видим искуства из прве руке са "Пеперминтом", па само да загазим у то, а после ћу ваљда научити да, ако не пливам, макар машем рукицама да се не удавим у "Линуксу".

Nazad
Vrh