Ako izuzmes da vecina na balkanu koristi catiu , autodesk koja je ukradena nije placena licenca onda za linux ne postoje takvi programi , ali ako nekom vani treba nacrta tehnicki crtez ili neko jednostavnije projektovanje onda postoje takvi programi i za linux.
Ja koristim za tehnicko crtanje nekih djelova za pripremu za plazmu u najstarijem acad programu koji hoce da radi pod win10, to je valjda zadnje serije za koju ne treba krak vec moze serijskim brojem da se natjera da radi , autocad lite 2003 , sto mu dodje 19 godina stari softver , stariji nece da radi jer poslije 20 godina(mislim) ne moras placati licencu za koristenje
A inace kako je ovaj hardver brz mogao bih taj acad da pogonim i u virtualnoj masini pod linuxom.
I taj acad koristim samo 1%mogucnosti , postoje besplatni programi cak i vecih mogucnosti ali filozofija crtanja je drugacija ne ne uci mi se vise , ne koristim cesto.
Inace vecina ozbiljnog sotvera na svijetu radi pod linuxom ili uniksom , banke,serveri,internet, vecina medicinske i ostale opreme itd. osim dizajna , obrada muzike , videa i jos mozda po nesto.
Radili prije 20tak godina sa onim skenerom za skeniranje hrane , radio pod win , zaglavljivalo se svakih 15 minuta , ono je bila sprdacina , morao jedan da nadgleda i zaustavlja kad se zaledi windoguz
Takodje nesto neverovarno ovih dana uzeo polovni laptop (ebay) lenovo thinkpad p51 radnu stanicu i thinkdock(spaja se thanderbolt kablom protok do 40g ) , i spojio thindock na uhdtv kao monitor takodje na njega spojen stampac,tastatura punjacitd, laptop zatvorim i gurnem sa strane i postavim vertikalno da mi ne smeta , pod ubuntuom ova nestabilna 20.10 verzija radi perfektno cak i sa bezicnim logitech trakbalom, wifi internet , a pod win11 ne radi kako treba, brlja skidao drajvere itd. , a trebalo bi obratno, uvijek je linux bio problematican sa egzoticnim hardverom.