Savet oko kompa!

Hteo bih da "nadogradim" desktop računar maksimalnom količinom DDR3 RAM memorije podržanom od strane matične ploče MSI 770-C45 i tako "udahnem" još malo života u njega....
U Korisničkom uputstvu piše da podržava do 16GB DDR3 RAM memorije, trenutno je u njemu samo 4GB u 2 modula po 2GB...
Moje pitanje glasi, mogu li da kupim 2 modula po 8GB i tako dobijem maksimalnih 16GB (što mislim da nije moguće, otuda i moja dilema), ili da kupim 4 modula po 4GB i na taj način dobijem 16GB (što mislim da je jedino ispravno) ?
Naravno, trenutna 2 modula po 2GB vadim napolje....
U planu je i kupovina SSD za Operativni sistem i najjači AM3 procesor podržan za ovu ploču, a to je AMD Phenom II X6 1100...
Trenutno je u njemu Phenom II X3 720...
Još uvek koristim Windows 7, i radi odlično i brzo, ali je vreme da pređem na 10-ku, pa odatle potiče razlog moga "budženja" postojeće platforme...
Za relativno malo novca, opet bih (uveren sam u to) sa ovim "apgrejdom", bio zadovoljan izvesno vreme, kao prelazno rešenje, dok sve ne prodam, pa sklopim neku "modernu" i jaču konfiguraciju...
Grafička je AMD R7 2GB RAM-a....
I 2 hard diska od po (smešnih za sadašnje uslove) 160GB ...
Trenutno nemam vremena da tražim i planiram koje bi to komponente dolazile u obzir za tu novu "aždaju" od kompa.... 😁

Za šta koristiš računar? Najviše ćeš života udahnuti SSD-om, koji ti je prioritet. Za internet pretraživanje je sasvim dovoljno 4GB RAM-a.

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk

Sad hteo pogledati na Emmi neke graficke,kad ono ne rade vec 2 meseca skoro ....prvo su pozatvarali sve prodajne objekte,sad i njixov sajt ...a bili su ubedljivo najjeftiniji ,po meni.

Hteo bih da "nadogradim" desktop računar maksimalnom količinom DDR3 RAM memorije podržanom od strane matične ploče MSI 770-C45 i tako "udahnem" još malo života u njega....
U Korisničkom uputstvu piše da podržava do 16GB DDR3 RAM memorije, trenutno je u njemu samo 4GB u 2 modula po 2GB...
Moje pitanje glasi, mogu li da kupim 2 modula po 8GB i tako dobijem maksimalnih 16GB (što mislim da nije moguće, otuda i moja dilema), ili da kupim 4 modula po 4GB i na taj način dobijem 16GB (što mislim da je jedino ispravno) ?
Naravno, trenutna 2 modula po 2GB vadim napolje....
U planu je i kupovina SSD za Operativni sistem i najjači AM3 procesor podržan za ovu ploču, a to je AMD Phenom II X6 1100...
Trenutno je u njemu Phenom II X3 720...
Još uvek koristim Windows 7, i radi odlično i brzo, ali je vreme da pređem na 10-ku, pa odatle potiče razlog moga "budženja" postojeće platforme...
Za relativno malo novca, opet bih (uveren sam u to) sa ovim "apgrejdom", bio zadovoljan izvesno vreme, kao prelazno rešenje, dok sve ne prodam, pa sklopim neku "modernu" i jaču konfiguraciju...
Grafička je AMD R7 2GB RAM-a....
I 2 hard diska od po (smešnih za sadašnje uslove) 160GB ...
Trenutno nemam vremena da tražim i planiram koje bi to komponente dolazile u obzir za tu novu "aždaju" od kompa.... 😁
Ja bih samo kupio ssd 120gb za sistem, hdd ostavio za ostale podatke. Skines sistem novi i vidis kakvo je stanje. 4gb ti je dovoljno za internet i neki program, za graficku i procesor ne mogu nista reci. Intel sam vise gotivio do izlaska ryzen-a, sad daj sta das 😁

Samo u ssd investirati, ostale komponente se neisplati budziti. Kupiti kasnije MB,cpu, i ram memoriju u kompletu nesto novije.Mozda i npajanje promeniti.Graficka verujem da ce ti biti dovoljna i integrisana koje su sasvim dobre za 90% ljudi.Jedino ako neces da rednerujes neki video matrijal.

Kolega je sa Ali-ja kupio neke jeftine ssd-ove od par terabajta, pogledaj prvo kakva je tu situacija..
Što se tiče ram-a, ako imaš 4 memorijska mesta jednostavno uz tvoja dva modula dodaj još dva ista, netreba ti sigurno više od 8giga.
Moduli od 2giga su smešno jeftini jer ih većina izbacuje iz sličnih razloga kao što si ti zamislio.
Win10 ti neće biti ništa zahtevniji od 8-ce po pitanju resursa. Na novi ssd instaliraš desetku, a ostaviš na stranu hard sa 8-micom. Ako ti se nešto ne svidi vratiš stari sistem i vozi. Ako sve valja sa 10-kom, prikačiš oba i u biosu podesiš sa kog da ti diže sistem. Ja tako decenijama imam podešene računare.
Procesor i grafička ti verovatno ne treba upgrade..;)

ssd sa alija moze samo da donese glavobolje.Za sistem se uzima kvalitetan ssd, za mediju moze neki jeftinije ali nikako sa alija.

Koliko sam video čovek je uzeo Xiaomi original, i nevidim gde bi mogla biti glavobolja.. Radi kako treba.
Uzeo je i par flešova od 2 terabajta isti brend..

Poslednja izmena:
Ako pise original tako ce i stici, narucivao sam dosta stvari od kineza i uvijek stigne kako pise na sajtu ili cak vise. Narucio sam neku li ion zastitu za baterije i stigla mi je krajem roka, i vjerovatno zbog toga ubacili su dublo vise li ion zastite nego sto treba. Uz punkt aparat mi je takodje stigao dio vrijedan 30e iako sam ga narucio bez njega.

SSD se vise ne isplati uzimati sa Alija najvise zbog visokih cena troskova postarine koje su uvedene za Srbiju pred pocetak COVID pandemije. Ja uvek odem na Eponuda sajt i tamo izbunarim u kojoj je radnji najeftinije. I moja preporuka je da zaobidjes odmah SSD od 120GB i da za operativni sistem uzmes minimum onaj od 240GB jer stalna azuriranja operativnog sistema ce brzo napuniti taj od 120GB.

Donela mi je sestrina ćerka komp da ga popravim jer neće da se uključi. I stvarno, kad se pritisne taster za paljenje ništa se ne dešava.
Srećom imam isti komp (različita samo verzija biosa na matičnoj) pa sam krenuo metodom zamene delova. Prvo sam zamenio napajanja i do napajanja nije. Onda sam na ovom kompu koji neće da se uključi počeo da otkačujem redom hdd, ssd, cd, grafičku, memorijske module i ništa. Opet neće da startuje.
Ok, reko' ili matična ili procesor... Ali tu kreću da se dešavaju čudne stvari. U tim svim zahvatima u jednom trenutku komp počne da radi. Onda gledam šta sam poslednje radio i ne nalazim zavisnost. Npr. izvadim grafičku (komp ima i integrisanu grafiku pa bi mogao i tako da radi) i on upali. Ja se tu obradujem, kao našao kvar, ali komp posle opet neće da startuje ni bez grafičke. Prebacim tu grafičku u onaj drugi komp i on radi bez problema sa njom. Isto mi se desi i sa hdd, otkačim ga i potom komp hoće da startuje, kasnije opet neće ni bez tog hdd, isto i sa cd-om. I tako dođem do toga da menjam čak i taster za paljenje, ali bez uspeha...
E sad, u svim tim zahvatima sam bio bez monitora (jer u radionici nemam monitor) pa nisam moga da vidim šta se dešava kad komp startuje, pa čisto da naglasim da pod startovanjem kompa mislim da pokrene napajanje i ventilatore, kao i da se čuju karakteristični tonovi iz ugrađenog malog zvučnika.

Ima li neko ideju šta bih još mogao da probam i da li baterija sa matične može da prouzrokuje takve simptome?

Moze, probaj da je izvadis i vratis.Ili reset mb ako se secam vadi se baterija i jumper na maticnoj se premesta.Ali to moras da uzmes manual ili da skines na netu da vidis upustvo koji jumper i kako.

Verovatno je MB otisla u vecna lovista.

Koji uredjaj treba kupiti da kompjuter moze da radi 2-3 sata bez struje? Nije agregat u pitanju...

Da li postoji taj UPS do 100 eura koji moze da napaja kompjuter 2-3 sata.

Gledam ovde u specifikaciji pise da mu je autonomija baterije 3-20 minuta

Jel to taj UPS ili nesto pogresno gledam?

Moze, probaj da je izvadis i vratis.Ili reset mb ako se secam vadi se baterija i jumper na maticnoj se premesta.Ali to moras da uzmes manual ili da skines na netu da vidis upustvo koji jumper i kako.

Verovatno je MB otisla u vecna lovista.

Ako je MB gotova, da li bih mogao da u onaj drugi komp prebacim iz ovog ssd i hdd, i da time izbegnem ponovno instaliranje windowsa? Taj drugi komp je identičan ali ima drugačiju verziju biosa.

edit: sad sam izvadio bateriju i potpuno je prazna (0,2V). Uzeo sam bateriju iz drugog kompa, ni ona nije baš najsvežija (2.8V), ali ubacio sam je i problematični komp sada startuje. Sutra ću ga preneti do monitora da vidim da li Win i dalje radi, jer se ne razumem u ovu materiju i ne znam da li memorija sa MB ima veze samo sa biosom ili i sa OS. E sad, ako se dobro sećam ja sam na oba ta kompa kupio nove baterije pre max dve godine i nešto mi je brzo ispustila dušu, na kompu koji ja koristim ta baterija je u njemu bar nekih 5-6 godina ako sam je uopšte i menjao kad sam kupio polovnu MB (ako nisam onda ima mnogo više godina).

Poslednja izmena:
Ako je MB gotova, da li bih mogao da u onaj drugi komp prebacim iz ovog ssd i hdd, i da time izbegnem ponovno instaliranje windowsa? Taj drugi komp je identičan ali ima drugačiju verziju biosa.

edit: sad sam izvadio bateriju i potpuno je prazna (0,2V). Uzeo sam bateriju iz drugog kompa, ni ona nije baš najsvežija (2.8V), ali ubacio sam je i problematični komp sada startuje. Sutra ću ga preneti do monitora da vidim da li Win i dalje radi, jer se ne razumem u ovu materiju i ne znam da li memorija sa MB ima veze samo sa biosom ili i sa OS. E sad, ako se dobro sećam ja sam na oba ta kompa kupio nove baterije pre max dve godine i nešto mi je brzo ispustila dušu, na kompu koji ja koristim ta baterija je u njemu bar nekih 5-6 godina ako sam je uopšte i menjao kad sam kupio polovnu MB (ako nisam onda ima mnogo više godina).
Pogledaj da li su se naduvali elektrolitski kondenzatori na maticnoj ploci oni oko procesora, dobiju ispupcenje , trebaju biti ravni gore, kod jeftinijih MB se ne isplati ni mjenjati te kondenzatore, odu zbog zagrijavanja i slabe kvalitete.

Nazad
Vrh