Samogradnja plastenika

@Zixo
Zemo, a ja pravim drugima po 12 KM-6€ (m2), kompletan od 5m sirine sa vratima ofarban, bez najlona :D ala sam jeftin :D

jesi Kalaba :ppozdrav: tvoji plastenici su jeftiniji od ovih plastičnih koji svake zime skoro pa sigurno upadaju haha,daBogda ih se i napravio i naprodavao,jesi ti ono stavljao sliku nekog grijanja na topao zrak kroz neku cijev uz pomoć ventilatora? ako jesi ugrijel to išta?

heheheh hvala zemara, zasad nijedan nije nastradao, a nisam uopste cistio snjeg nit sa njih nit oko njih...
Jesam ja postavljao. pa ugrije kad dobro ušuškaš peć i da napraviš neku akumulaciju toplote, pored toga postavis ventilator, i tu vreću razvučeš dužinom, prilično ravnomjerno razbacuje temperaturu..

Pozdrav svima!Nov sam na forumu,pa da se i ja ukljucim:osmeh:
Gajim povrce u plastenicima,na oko 1500m2.Poceo sam da pravim plastenik(bitunel 50x14,5m),pa bih hteo da pitam sta mislite da se umesto metalnog,limenog oluka postavi oluk od deblje folije,najlona.,sto u poslednje vreme pocinju da primenjuju oni koji imaju visebrodne plastenike,bez grejanja.Poenta je da se takvi oluci lako mogu skinuti kada naidju vece snezne padavine,pa tako sneg moze da pada sa krova(u plastenik).Kada prodje opasnost,ponovo se postave.Sistem je jednostavan i sastoji se od 2 poduzne cevi na koje se ucvrscava oluk-folija pomocu plasticnih kopci.Takodje je na te cevi namotana i krovna folija i fiksirana za lukove plastenika.Meni to ima smisla,pogotovu ovde kod nas gde zimska proizvodnja sa grejanjem i nema bas neki finansijski efekat.Video sam da neki prodavci opreme za plastenike vec imaju u ponudi takvu foliju,debljine 300microna i sirine 1m.Ne znam cenu,ali je sigurno jeftinija od limenih oluka.Pozdrav!

pozdrav Mika ,oluk za 50 metara ti kosta manje od 100 eu tako da ti i neće biti neka velika razlika u cijeni,kako praviš lukove na sredini,do zemlje ili?imaš kakvih slika tog plastenika da ubaciš?

@zixo postovanje.Dimenzije plastenika ce biti 7,2+7,2x50m.Na sastavu nije jedan stub,vec dva,fakticki dva spojena plastenika.Lukovi su od cevi 2 cola,sa ravnim stranicama 2,3m,ukupne visine 4,8m.Za sada sam zavrsio osnovne lukove,ima tu jos dosta posla.Sto se tice limenog oluka,ne moze se staviti bas tanak lim,treba bar 2mm debljine,a to kosta vise od 100e.Ali nije u tome poenta,vec da se izbegne rizik od stete od snega,posto se folija ne bi skidala,a plastenik se ne grije.Zimsku proizvodnju ne bih radio,pa i nije problem da taj sneg sklizne u plastenik.Video sam jedan savremeni multitunel,upravo sa takvim olukom od najlona i to funkcionise,cak se oluk i ne skida uvek,sve zavisi od padavina.Slika nemam jos,cevi su na gomili:osmeh:,ovih dana nastavljam sa radovima.Treba jos da kupim cevi za precke,veze,vrata...

Pozdrav, Miko! Sad nesto racunam, ako bi se radio takav neki blok plastenik, koji ne bi morao da trpi veliki sneg, bio bi 20ak % jeftiniji, a sa vise korisnog prostora.
Jedino sto mi u zamisli smeta, jeste da bi upravo te dve poduzne sipke (za koje kacimo i krovnu i oluk foliju) smetale snegu da sklizne.
One bi, ako se ne varam, morale biti sa gornje strane lukova i sigurno bi zadrzavale sneg. Jedino ako bi se kroz taj otvor od oluka moglo cistiti...

Blok plastenik je skuplji od obicnog plastenika tunelskog tipa.Mora se napraviti jaci da bi istrpeo sve probleme koji se pojave u toku godine.
To se mora napraviti kako Bog zapoveda jer posle nema kajanja.
Ako bih pogledao moj kraj takav sneg padne jednom u 15 godina.Ja licno ne bih rizikovao ni u cemu, cak ni u takvim uslovima.
Ko garantuje da ce taj sneg skliznuti kroz taj otvor.Po meni jedino ako je taj oluk sirok bar 50 cm pa da se preventivno skida svake godine pred zimu.Ako bi toliko bio sirok mogao bi da se penjes i da ga uvuces unutra.Koliko je sve to bezbedno svako mora sam proceniti.

@zixo postovanje.Dimenzije plastenika ce biti 7,2+7,2x50m.Na sastavu nije jedan stub,vec dva,fakticki dva spojena plastenika.Lukovi su od cevi 2 cola,sa ravnim stranicama 2,3m,ukupne visine 4,8m.Za sada sam zavrsio osnovne lukove,ima tu jos dosta posla.Sto se tice limenog oluka,ne moze se staviti bas tanak lim,treba bar 2mm debljine,a to kosta vise od 100e.Ali nije u tome poenta,vec da se izbegne rizik od stete od snega,posto se folija ne bi skidala,a plastenik se ne grije.Zimsku proizvodnju ne bih radio,pa i nije problem da taj sneg sklizne u plastenik.Video sam jedan savremeni multitunel,upravo sa takvim olukom od najlona i to funkcionise,cak se oluk i ne skida uvek,sve zavisi od padavina.Slika nemam jos,cevi su na gomili:osmeh:,ovih dana nastavljam sa radovima.Treba jos da kupim cevi za precke,veze,vrata...

Koje su dimenzije tih stubova po sredini sto bi drzali oluk? Kakav ti je ugao izmedju ta dva luka sto bi se spajali u oluku?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ja sam to video na sajtu z.hita,pa sam pomislio da to ima smisla.Inace ovaj plastenik sto pravim sam zamislio sa klasicnim olukom,limenim,bar 2mm,a mozda i 3mm debljine.Zato sam i postavio vama pitanje da o tome malo prodiskutujemo.
@Zarkovac,folija se pricvrsti kopcama pa se namotava iznutra,tako da ne bi nista sprecavalo sneg da sklizne.Kada se namota par krugova,sarafima se pricvrsti za lukove.
@Jura,slazem se sa tobom da otvor treba da je dovoljno sirok da sneg ne zapne,a koliko sam ja shvatio,oluk se za poduzne cevi pricvrscuje kopcama iznutra.
@Indoor,stubovi,lukovi su od cevi 2 cola,3mm debljine zida.To su ustvari dva plastenika spojena,sa razmakom debljine cevi-6cm.a ugao nisam merio jos,solidno je ostar,visina lukova u sljemenu je oko 4,8metara.Zasad,sam uradio samo lukove,bez poprecnih cevi i tetiva ali sam to tako zamislio,sto i nije konacno,moze biti izmena sitnih.Najbolje da sami vidite na sajtu z,hita u odeljku ponude folija,ima slika plastenika,i jos u odeljku gde je ponuda paprike,vidi se,ne bas najbolje,ali moze da se ukapira.Opet kazem,trebalo bi malo to prostudirati,jer po meni ima smisla.Pozdrav!

Ma, ja sam racunao u nekoj bas stap i kanap verziji, inace, naravno da je blok skuplji. Sa ovakvim uglom kao sto je na fotografiji Zelenog Hita, sneg bi sigurno spadao. Oluk bi mogao biti sirok koliko god i ne bi morao biti od nista deblje folije nego sto je spoljna, jako je to.

I ja mislim da bi mogla i folija debljine kao krovna,jer bi ona sluzila fakticki samo za odvod kise.Meni stima taj blok plastenik,sto ga mozes nastavljati,prosirivati,a i nemam nesto puno zemlje,pa da iskoristim maksimalno.Jos cu ja to prouciti,a i taj plastenik iz kataloga je mislim,kod nas u Vojvodini,treba se raspitati,pa bi moglo da se vidi na licu mesta kako je to reseno,mada je i ova slika dovoljna.

Kolege,koju farbu bi preporucili za zastitu konstrukcije plastenika?Da li bi mogla ona 3 u 1?Ona mi zgodna zbog manjeg broja slojeva.

Bijelu,ja često te cijevi farbam,3u1 će te izaći skuplje,po mom mišljenju tanko valjkom temeljna pa onda lak je puno bolje i duže traje stim da se čišćenju cijevi od prljavštine i masnoće treba više posvetit vremena inače ako se to ne uradi kakva god da je boja brzo puca i otpada

@Mika mi smo radili davno čovjeku za jagode blok plastenike,7 komada jedan do drugog duže od 50m
nije htio oluke niti išta između dva plastenika,napravljene su kurble isto kao na prozrakama,i u zimu bi se komplet krovni najlon pomoću kurble dizao sa obje strane do samog vrha plastenika i nečim povezao da gore i ostane,pred sjetvu ponovo spuštao..kad se ponovo spusti postoji mogućnost da kad kiša pada voda prolazi između cijevi koje drže krovni najlon,on je to riješio tako što je na zemlju stavio odvodne cijevi koje tu vodu koja uđe vode iz plastenika i dan danas mu tako funkcioniše

@Zixo,sve je jasno.Sustina svega je smanjiti rizik i troskove,a opet imati dobre uslove za proizvodnju.Nisam ja bas neki amater u ovome,jer vec 10-tak godina se bavim ovim ozbiljnije,ali volim da primenjujem razne novine sto vidim,volim da improvizujem,ali samo rezonski i sa smislom.Milije mi da sam napravim plastenik,vec da kupujem nov.Ovo u vezi oluka mi se cini kao pametno i jednostavno resenje.Inace,plan mi je da sakupim i kisnicu sa krova u rezervoar,da i nju iskoristim.U svakom slucaju cu postaviti slike da se vidi kako sam uradio,a sve savete i kritike sam spreman da saslusam,jer niko sam ne zna sve,ali zato svi zajedno znamo mnogo vise.Pozdrav!

Nazad
Vrh