Samogradnja plastenika

znaci on je dobio 320 kvadrata plastenika za 1400 eura jos ako je najlon u toj cjeni dobro je prosao kako god..
sve zavisi koliko majstor potrosnog materijala potrosi,nacina konstrukcije,21 luk se ne napravi preko noci,koliko dana je majstor radio? najmanje 7,koliko dana ugradnje?ko je kupovao ostali potrebni materijal za plastenika?mi zainteresovanim nudimo da odu kupe iz svog dzepa materijal i svu pratecu opremu a za ruke uzimamo 30 eura dnevnog rada,na kraju ga na isto izadje
evo primjer manjeg plastenika da ga ja sebi pravim,colovne cijevi,izraelski najlon,postavljanje,nema sanse da ga j...da me izadje ispod 10 eu po kvadratu

Taman tako, oko sedam dana. Nije tu uracunat najlon. Oko 1800 je na kraju bila cena.
Kako je ovde reseno bocno vetrenje, tj kako je ustinut najlon? Kupljeni gripovi ili si se snalazio?

Poslednja izmena:
@zarkovac vidi se na ovoj slici iznutra,na tu cijev ide jedna plastnicna cijev u obliku U koja se jedva ili knap s najlonom utisne u cijev,zavrce svakih pola metra sarafom i to nema kud,isto to mozes napravit i na onom svom od 8 metara,meni je dobar i vrijedi tih para jedina mana sto nema bocne otvore

Jos uvek se takvo nesto ne prodaje nigde u Srbiji (ili bar ja nisam uspeo da nadjem), nego samo klasicni gripovi koji su bezobrazno skupi. U Zelenom Hitu su aluminijumski sa plasticnom lajsnom prosle godine bili oko 4 evra po metru.

ta aluminijska sa lajsnom je preskupa,slicna je cijena i ovdje,a drugo kada nakon par godina mijenjas najlon vise ni od lajsne nema nista pa i nju moras ponovo mijenjati,ovo je obicna plasticna cijev kao od izolacije struje,ili one plasticne cijevi od vode a rasjecene uzduz tako da odgovaraju knap na onu zeljeznu cijev na plasteniku,cijena oko pola eura po metru..

ima jos bolja i sigurnija a jeftinija varijanta,ali malo komplikovanija,ja sam tako svoj prvi plastenik uradio,ali ne vidi se dobro na slici,nema nikakve lajsne ni cijevi,potroseno 5eura na pet cijevi od izolacije kablova,svih tih pet pvc cijevi isjecene na 20cm komade,najlon je iz dva komada,krovni i bocni,prvo sam krovni spojio sa ovim 20cm komadima na svakih pola metra na zeljeznu cijev iznad prozraka a onda sam to isto na istu cijev uradio i sa bocnim najlonom,kad sam to zavrsio komplet cijev sam otpustio i zarotirao jedan ipo krug,alat za rotaciju cijevi se vidi na slici :osmeh: cijev ponovo zavrnuo za lukove i petu godinu godinu to stoji nije mrdnulo

Uh..! A taman sam izbacio iz glave ideje o bocnom vetrenju..
Zixo, reci mi jos samo ovo; kako si se izborio sa cevkom od 40 - 50 metara? koliko ljudi ti je trebalo za tu akciju? jel ispalo uredno ili ima nabora?

žarkovac cijev je 70metara,12cijevi x6m spajane jedna u drugu,a za spajanje najlona za cijev su radila dva covjeka,jedan ravnomjerno zateže najlon drugi spaja i malim saraficima pričvršćuje svaki pola metra one pvc 20cm komade,za okretanje cijevi je dovoljan jedan čovjek,kad se cijev okrene jedan ipo put najlon više nema šanse da se isčupa,cijev okretanjem ode na gore 5-8cm i kad se cijev ponovo pričvršćuje za lukove možeš joj radit šta hoćeš i zategnut koliko ti volja,nema nabora jer je cijev ravna a najlon ravnomjerno na nju postavljen,najveći problem je bio nabacivanje najlona na konstrukciju bilo nas je namjanje 10 što muških što ženskih,dva puta nam je najlon onaj najmanji vjetrić skidao,napuše ga kao balon i koliko god da jako držali sa lakoćom mene digne u zrak sa sobom :osmeh: pusti da skine i sve ponovo,bolje pustit nego rukama derati

Evo sada sam dobio ponudu za 5/4cevi i 1/2 cola.Na CRNo, znaci bez racuna 2x6m cev od 5/4 i jedna od 8m 1/2 cola za 24 evra.
To je za kompletan luk.Dodajte jos 15 cevi od 1/2 cola za ucvrscivanje plastenika, kapije i foliju i eto cene jednog plastenika 7x40m.
A da ako ne znate da varite dodajte i cenu za majstora.
Da li se nekom to isplati ili ne i kakvu ko ima racunicu ne znam i necu sada o tome.

Da li neko ima na plasteniku Vatan folije koje prodaje Agrounija iz Zrenjanina? Mislim da su poreklom iz Turske.

Ja sam ovde kod nas pitao, 1" 6m, 1,8 mm zid 820 din, 3/4" 605 i 1/2" od 8m 700 a od 6m 490 din. Za 5/4" nisam pitao ali verovatno nije puno skuplja od colove.
E sad, sta je po vama bolje, luk 5/4" (ili 1") ili resetkasti 3/4+1/2". Nije neka razlika u ceni kada je materijal u pitanju, ko placa majstora sigurno je znacajno skuplje.
A sto se cene rada tice... Meni je stolar trebao nesto da radi i pitam koliko bi to kostalo. Kaze, 50% od cene materijala. Reko', odlicno, ja materijal dobijam za dzabe, kad pocinjes sa radom?! Manite se tih racuna kroz materijal

Послато са 5045D уз помоћ Тапатока

Nebojsa koja je to firma.Meni treba pola cola 6 m.U dak komercu je 475 din cev a blize mi je Kula nego Temerin.

Iz vrbasa firma. Znam da u okolini dovoze na adresu. Ne znam ime firme ni broj, ostalo mi u starom telefonu, ali mogu da saznam

Послато са 5045D уз помоћ Тапатока

Gledam ove snimke kako prave plastenike pa ovde na forumu ima ljudi koji su doktori nauka za ove sto rade jako puno dodataka na plastenike stavljaju tipa selni srafova i jos koje cega sto se oslanja na foliju i 100% je ostecije pri vetru,a ne pri nekom vecem snegu.Imaju nekih zamisli dobrih ali u globalu nista reprezentativno sto zavredjuje paznje po meni.

Pozdrav kolege. Treba da napravim bocno provetravanje na novom blok plasteniku. Interesuje me,da li neko ima neka iskustva ili mozda neki video samog principa funkcionisanja tog nacina provetravanja.

Nazad
Vrh