Pozdrav svima, od pre neki dan sam eto i ja član ovog Foruma.
Živim u Novom Sadu i bavim se firmopisačkim poslom. Nažalost, posla ima sve manje i manje, tako da imam ideju da u dvorište postavim dva mala plastenika.
Prvi bi bio 4,5 x 12 metara, i relativno lako i brzo bi mogao da ga napravim, a za drugi imam malo "gradjevinskih" radova da bi dobio prostor. Taj bi bio 6x7 metara i to je u planu u "drugoj fazi"...
Evo slika gde bi ih napravio:
drugi bi bio na mest ove jelke i nadstrešnice, koju bi premestio. Širina plastenika bi bila do onih drva oko 6 metara. Naravno ona betonska staza bi se sklonila...
E sad, prvi plastenik koji bi postavio u dvorištu ( 4,5 x 12 metara ) prvenstveno je namenjen nekim našim porodičnim potrebama, a šta preostane bi prodavao. Sem uštede od pijace i marketa, gde nabavljamo "zeleniše", prodaja viška proizvoda bi bila neka mala "finansijska inekcija".
Druga prednost je što smo supruga i ja stalno u kući, nemam zakupa zemlje, arende, vozanja do plastenika, itd. jer se sve dešava u prostoru u kojem živimo.
Takodje aspekt navodnjavanja, struje, bezbednosti ne treba zanemariti, jer se sve, kako rekoh, dešava u kući...
Naravno, sad slede pitanja, deo dvorišta koji sam "nameračio" je trenutno travnjak. Kako da zemlju najbolje pripremim pre postavljanja plastenika?
Drugo, ujutro i kasnije popodne taj deo dvorišta je u hladovini, prepodne od kuće, predveče od ograde. Da li to i u kolikoj meri utiče na plastenik?
Koliko prostor treba ostaviti pored plastenika za ukopavanje folije i koliko treba da se duboko ukopava najlon u zemlju? Ovo mi je bitno zbog širine plastenika, jer od betonske staze do betonske staze sa druge strane dvorišta imam 5,5 metara, pa da znam koliko se gubi na ukopavanje najlona.
I na kraju, da li je uopšte rentabilno sve to raditi? Kako rekoh, tu živimo, nije problem da se radi svaki dan, plan je da koristimo plastenik i preko zime za kulture koje mogu zimi da se gaje, investicija pravljenja staklenika nije neki preterani trošak, sve u svemu, svaki savet je dobrodošao...
Hvala unapred...
Pozdrav
Mirče