Samogradnja kunićarnika ,, štapom i kanapom''

Postavio sam kosnike, poceo da lakiram("Lak za parket visokog sjaja") taj sam imao, prefarbao lim sivom temeljnom uljanom farbom, sporo ide ali sta je tu je, ostalo je jos da se postavi zica na vrata i krov, da zavarim hranilice i da napravim jasle.
29c6ly0.jpg

2mcbvpf.jpg

Zbog ovih ogrebotina ponovo sam prefarbao lim.
http://prntscr.com/3wr3l7
http://prntscr.com/3wr3ue
I ovako otprilike izgleda razlika izmedju lakiranog i nelakiranog.
http://prntscr.com/3wr4kx

Svaka cas mladicu ti i Drobac ste super majstori,pozdrav.
Hvala, ali nije bas onako kako sam ja zamislio.

Juce sam sa CO2 aparatom vario hranilice, odnosno majstor ja sam samo pomagao jer ne znam da varim, ali lim je bio pretanak cak ga je i CO2 progorevao, pa nije mogao pun var da bude, nisu lose ispale, ima jos da se stavi silikon sa unutrasnje strane i da se prefarba, ako ne budu valjale prave se nove.
2d8op5v.jpg

63wor6.jpg

29f2j4m.jpg

Dobre ranilice samo na ovu ivicu sto ulazi u kavez trebo bi navariti neku zicu. Na vrh lima od tepsije jel oce da se povrede zecevi na ostroj ivici.

Napravio sam slične ,iskreno,nisu dobre.Prorezao sam linije na dnu brusilicom da bi prašina ispadala,imaćeš problem sa vršenjem nužde.Sa ovakvom izvedbom nisam našao rešenje za to.Problem sa doziranjem peletirane hrane ,koliko vidim ,nisi razmatrao.Ako sipaš više hrane ,kopaće i izbacivaće je,konstantno će sedeti u njoj i vršiće nuždu.To te čeka.

Ja imam ovako resenje i onako nije lose ako se postavi dobro. Bolje resenje je sa hranilicama gde moraju glavu unutra da gurnu, tako nemaju mesta da ceprkaju.
Ako se daju samo granule nece biti ceprkanja.

Dobre ranilice samo na ovu ivicu sto ulazi u kavez trebo bi navariti neku zicu. Na vrh lima od tepsije jel oce da se povrede zecevi na ostroj ivici.
Hvala Vam na savetu, pokusacu nesto da zbudzim ako nije kasno. Mislim da ce liciti na nesto, prefarbao sam ih danas, stavio silikon, nije toliko lose kao sto sam mislio da ce biti.

Napravio sam slične ,iskreno,nisu dobre.Prorezao sam linije na dnu brusilicom da bi prašina ispadala,imaćeš problem sa vršenjem nužde.Sa ovakvom izvedbom nisam našao rešenje za to.Problem sa doziranjem peletirane hrane ,koliko vidim ,nisi razmatrao.Ako sipaš više hrane ,kopaće i izbacivaće je,konstantno će sedeti u njoj i vršiće nuždu.To te čeka.

Na greskama se uci, sta drugo da kazem. Videcemo kako ce se pokazati. :osmeh:

Mozes malo kljestima da oboris ivicu lima prema spoljnoj strani

Plasim se da cu unakaziti jos vise hranilice ako to uradim, a razmasljao sam i o tome. Mozda je najbolje da zavarim zicu po ivicama, videcu sta budem uspeo da uradim. Ja amater, moram jos mnogo toga da ucim o sitnicama koje su vrlo bitne, a meni se cine da nisu.

Pozdrav svim clanovima

evo i ja sam resio da se malo bavim sa zecovima,ovih dana krenuli smo u pravljenje bokseva.

e sad u skladu s temom,imam neke CD profile od lima za rigips,sto mi je preteklo,da li bi mogao njih da iskoristim za pod,da nisu mozda siroki ili sto su od lima pa da ne bude hladno zimi,inace su cvrsti i izdrzali bi tezinu.

Ovo je slika kako bi izgledao u kavezu

p1230576-medium.jpg

njih bi iskoristio prvenstveno za odraslog zekana-muzjaka,ali da li bi moglo i za zenku i mlade posle kocenja

hvala unapred na odgovoru

Poslednja izmena od urednika:
Proili koji su ti na slici su dobri i mozes ih iskoristiti za pod. Samo ti dajem jeban savet kao sto ja radim kod mene, napravi tako da ti pod bude pokretan radi lakseg ciscenja i dezinficiranja. Razmak neka ti bude 15-17mm.o9

Da postavim i ja svoje slike kaveza u izgradnji, pravim dva kaveza u nivou dimenzija 100 sirina * 50 dubina i oko 47 visina, 1/3 kaveza su resetke a 2/3 drvo,

prednja strana

prednja-strana.jpg

na ovaj veci deo otvora idu vrata dok cu na manji zateci zicu koju sam stavljao i sa strane i pozadi

zadnja-strana.png

bocna-strana.jpg

zadnja i bocne strane je zategnuta zica,

ostalo je da uradim pregradu unutar kaveza i prednju stranu, nabavio sam i pojilice koje cu montirati na sistem:

niple.jpg

inace kavezi ce biti u jednoj prostoriji nesto kao supa, znaci bice pokriveni iza i sa strane kaveza je zid od cigli.

Poslednja izmena:
Kolega odlican ti je kavez i sto pre uzmi da ga punis sa zekonjama. Pojilice su fantasticne jer i ja sam uzeo takve za cincile.

Da postavim i ja svoje slike kaveza u izgradnji, pravim dva kaveza u nivou dimenzija 100 sirina * 50 dubina i oko 47 visina, 1/3 kaveza su resetke a 2/3 drvo,

prednja strana

prednja-strana.jpg

na ovaj veci deo otvora idu vrata dok cu na manji zateci zicu koju sam stavljao i sa strane i pozadi

zadnja-strana.png

bocna-strana.jpg

zadnja i bocne strane je zategnuta zica,

ostalo je da uradim pregradu unutar kaveza i prednju stranu, nabavio sam i pojilice koje cu montirati na sistem:

niple.jpg

inace kavezi ce biti u jednoj prostoriji nesto kao supa, znaci bice pokriveni iza i sa strane kaveza je zid od cigli.

Šta si koristio za pod?Ne mogu da prepoznam koji je materijal u pitanju.Koje su dimenzije rupa,debljina, perforiranog lima-plastike(šta je već u pitanju)?Meni se, lično ,rabic pletivo debljine 1mm (ako ne grešim da je i kod tebe slučaj) nije pokazao kao trajnije rešenje.Ženka ga je pokidala i počupala za 10 dana , kao da je slama.Od tada ništa ispod 2.5mm ne koristim.Jedan dobronameran savet iz ličnog iskustva: stubove obloži limom , inače će ti kavez biti za ovu sezonu.Moji nemački šarci su daleki rođaci dabrova bravara, pa se konstantno nadmudrujemo da ih zadržim u kavezu (glođu mrežu,izbace hranilicu iz ležišta pa ih jurim po hali,sve drveno izgrizoše,pregradu od OSB ploče 12mm su na sred pregrade progrizli za noć pa su mi sada pomešani stariji i mlađi) pa sam malo više obazriv u vezi kostrukcije kaveza.Sve ovo je iz naj bolje namere ,ne zameri.

U pitanju je perforirani lim, rupe su 12mm, sto se tice zice kod nas u Indjiji nisam nasao nista deblje sto bi mogao da iskoristim, daske i letve sam imao, tako da cu kavez uraditi sa minimalnim troskovima, posto planiram krajem meseca da nabavim Hajkome 2 zecice i zekana, a za kasnije kad budem pravio sledece kaveze planiram da odradim metalnu konstrukciju i da ubacim vise metala, mada vise volim sa drvetom da radim nekako mi prirodnije.

Nazad
Vrh