SADNICE ŠLJIVA

ove god kalemim i ja tim sistemom,a sto se ne primi ide direkt
procenat prijema zavisi od godine do godine tu nema pravila
prosla god je bila ok
dok su prethodne dve bile jako lose

kicca nije ništa bolje, čak je i malo manji prijam neko na spajanje. Razlog je organizacije što mi je tako mnogo lakše. U kvalitetu sadnica nema nikakve razlike. Doduše uradi se i nešto u proljeće na engleski spoj ono što nije se primlo od avgusta koje je oko 10%.

meni je najsigurnije rezati iz zasada koji licno znam
Dobro majstore, a kako znaš da stablo sa koga si skinuo okca nije zaraženo šarkom?
Ne žuri sa odgovorom, razmisli dobro, ako ne znaš evo da to pomognem.
NIKAKO ne možeš biti siguran, jer postoji sasvim moguća situacija da virus bude prisutan u biljci, a da simptoma nema, ili još uvek nema.
Onda ti budeš uveren da je sve ok, kod kupca se šarka pojavi, ali ti imaš spremno rešenje: nabediš kupca da je zaraza nastupila kod njega, a usput i spremiš poljo sluzbi dobar mezetluk da ti da pokriće.
E to je taj mentalitet koji vas sprečava da budete dobavljači u koje se neće sumnjati.
Kad to promenite sve će biti bolje.

Okca se uzimaju ISKLJUČIVO iz matičnih zasada sorata, nikako od "mog ujaka koji je super čovek i ima super šljive" to je uostalom i protivzakonito. (ali dobro i to se rešava dovrim mezetlukom)

Kako da okalemiš deset hiljada kad nemaš toliko okaca?
Pa kupi okca, a ako nemaš poverenja u dobavlajče okaca nemoj ni kalemiti ono za šta nemaš mogućnosti.
Ali slatka kinta jel da, ko da propusti priliku da mazne kintu pa i kad se malo zaobilazi i zakon i struka.

Ovoj zemlji netrebaju strucnjaci vec radnici koji ce da sednu na traktor pa u njivu

A šta kažeš za one koji imaju neko obrazovanje a i sednu na traktor pa u njivu?
E moj Mirko, ta filozofija da struka ne treba se lako proverava.
Srbija je moj Mirko jedna od zemalja sa najmanjim procentom obrazovanih, i ujedno jedna od zemalja sa najmanjim dohotkom, što znači da smo među siromašnijima.
Vidiš li vezu između te dve činjenice?

Ili veliš da bismo bili bogatiji da je obrazovanih još manje?

Dobro majstore, a kako znaš da stablo sa koga si skinuo okca nije zaraženo šarkom?
Ne žuri sa odgovorom, razmisli dobro, ako ne znaš evo da to pomognem.
NIKAKO ne možeš biti siguran, jer postoji sasvim moguća situacija da virus bude prisutan u biljci, a da simptoma nema, ili još uvek nema.
Onda ti budeš uveren da je sve ok, kod kupca se šarka pojavi, ali ti imaš spremno rešenje: nabediš kupca da je zaraza nastupila kod njega, a usput i spremiš poljo sluzbi dobar mezetluk da ti da pokriće.

Prvo to niko ne može utvrditi bez labaratoriske analize i bilo bi preskupo raditi analizu za svako stablo. Drugo problem je lako rješiv. Jednostavno u rasadniku koja sadnica pokaže simtome, ta sadnica se ukloni kao što napisah, čitaj malo bolje. Treće ni jedan rasadnik na svetu ne može garantovati 100% bez virusa šarke (osim zatvorenih i specijalnih naučnih ustanova), džaba ako je plemka 100% zdrava, kada u rasadniku doleti uš i zarazi je. Četvrto ne pravi se puno pametan i ne filozofiraj, znaš ti vrlo dobro kako se to radi.

brate moj ti izgleda u Srbiji nemozes naci nigde sadnice po tvojoj meri i zelji to je cinejnica
sa tobom se nemoze pricati o realnosti uvek imas nesto svoje,lepo ej drzati se tog ali to sto ti hoces je u Srbiji neizvodljivo
za rasadnike sa vecom kolicinom sadnica
a aj mi reci molim te ko meni garantuje na tacnost sorti iz instituta NIKO
ko uvozi okca iz Holandije svako ko hoce i moze
Bas me zivo interesuje imas li ti zasada i odakel su tvoje sadnice ???

kao što napisah, čitaj malo bolje.
Ne čitam bre uopšte šta ti pišeš, ne zanima me, a ti još tražiš da čitam bolje.
Ne pričam ovaj put sa tobom, nisi mi interesantan.

Bas me zivo interesuje imas li ti zasada i odakel su tvoje sadnice
Da te živo zanima znao bi.
Napisao sam u odgovoru tebi i da ih imam i da su sadnice iz tvog kraja.
A ima i slika mojih zasada na ovom forumu, pa ako te baš živo zanima potrudi se.

ti si jedan isfolirani teoreticar i nista drugo,mozda imas teorije ali si ocigledno slab sa praksom
ili jednostavno vrtis po google pa naletis na neke teorije i posle se pravis pametan ovde
pitaj malo gore oko subotice kako su prosli sa sadnicama koje su uvezli iz Madjarske i Rumunije
odnosi se na vin lozu
kako je prosao valsnik vinnskog dvora na palicu kome su sadnice vin loze radili nemci
naplatili mu kalem 4e i dobio 4.000 vin loze sa nekim sortama koje ni sam pojma nema sta je nesto divlje
malo se druzi i pricaj sa ljudima koji su sadili neke ozbiljnije zasade a ne da filozofiras ovde i pravis se najpametniji.
Proetaj do zasada iz instituta kupljenih sadica vidi koliko njih ima rak korena koji se vidi i bez naocara na mladoj sadnici
svi su tebi bolji od Srba
zato Brate uvezi sadnice odakel hoces i nemoj nas da ucis kako se radi nesto
i kada si toliko pametan zasto en krenes ti da radis sadnice da nam budes primer svima

ma googla on
tamo nije bilo mrezanika
a sadnice kupuje kao vecina uz VA i okoline iz belog kamiona marke mercedes 1213 cini mi se
taj radi kod njega godinama i po Mladenovcu Rile je kupovao od njega
svi ga hvala kako je ok covek,korektan,lepa saradnja i sve super (ja licno sa tim ne komuniciram zbog neceg sestog ne vezano sa sadnicama)
ali covek je u svom poslu ok i tu nema reci govorili on i ja ili ne
i sada njemu svi smetaju svi proizvodjaci i sve sto je nase
ko mu drzi LJig i okolinu onaj poznati Bubljar motordzija znam i cije sadnice on prodaje i nikada niko nije imao zamerke ni primedbe na tacnost sorti i opet se nadje nas covek da prica nesto

ozda imas teorije ali si ocigledno slab sa praksom

I sad bih ja trebao da ti dokazujem da to nije tako.
Treba da ti dokazujem da od proizvodnje voća, i to baš šljiva prvenstveno, živimo ja i moja porodica?

A zašto bih?

Pisao sam ja ovde čak i kome prodajem svoje šljive i po kojoj ceni, da si ti meni živ i zdrav. I slikao voćnjake.

Da tebe ubedim da grešiš?

svi su tebi bolji od Srba
Gde si pročitao da sam to napisao?
Nešto slično si napisao ti, a ne ja.
Ti reče da u Srbiji ne može da se radi dobro,
ali to sto ti hoces je u Srbiji neizvodljivo
A ja ti kažem da je izvodljivo, i to izvodljivo u Konjuhu npr, i u Ljubavi se može napraviti dobra sadnica.
Provereno.
Samo malo kontrole i sve bude ok.
Ne sme vam se prepustiti na vašu odgovornost, neodgovorni ste bre.
I rekoh već, niste jedini ali ste izgleda na najlošijem glasu (bez razloga?)

- - - - - - - - - -

Šljivar, ti bi baš da pričaš sa mnom?
Ajd budu dobar pa ću ti učiniti.

druze moj u tim mestima koje ti nabroja svi kaleme grancice iz zasada ne iz mrezanika i svega tog sto ti trazis
svi kaleme na isti nacin kao i sto ja kalemim nema razlike
i ti to vrlo dobro znas
za kontrolom nema potrebe ako nadjes postenog coveka
a ti si navodio neke stavkei cinejnice koje niko od nas ne radi jer sam ja sa tog terene i zasigurno znam bolje od tebe sta ko radi veruj mi
bar meni nemozes pricati o tome
to sto si ti nabrojao i sto ti trazis to ti glavom tvrdim da niko ovde ne radi tako
vec na nacin na koji sam ja opisao

"svi su tebi bolji od Srba"
To nikako,moramo postati ponosni na nas same i to ne izgovarati.

:off_topic: Слажемо се да се не слажемо .. :osmeh: .. реално већина јесте боља .. и уместо да видимо ди грешимо и да поправимо што није на месту и заиста имамо на шта да будемо поносни нуде се две варијанте
- под тепих
- и промовисања антинаучног приступ и Полог метода "оне с наочарима у пиринчана поља"

е тај једносмерни приступ нас је и довео довде ... и нема шансе да буде боље ... укључо сам се био и у тему ђубрење у кукурузу .. исто човека нападоше што чита књиге и замисли препричава шта у њима пише .. па дај да све каменујемо или спалимо на ломачи ... То у Србији не може .. за..би причу .. уместо тачног питања ШТА ДА УРАДИМО ДА ТО У СРБИЈИ МОЖЕ ??? ..
Тако да је Пеђа лепо коначно после дуго година заблуда одлучио да још једном оде из земље ал да се овај пут више никад не врати .. Да возим трактор не умем тако да ја у овој земљи нисам ни потребан :osmeh: .. А шљиву за своју душу могу да посадим у широком опсегу географских ширина па није штета ако и не буде Чачанска сорта ..

П.С. узећу неку бујнију да има лада .. кад ово мало преосталих памених људи дигне руке сви сте добро дошли под моју шљиву :ppozdrav:

Poslednja izmena:
to sto si ti nabrojao i sto ti trazis to ti glavom tvrdim da niko ovde ne radi tako
Radi radi ako se tako na početku dogovori, ako kupac sadnica prisustvije skidanju okaca, prisustvije kalemljenju, obilazi rastilo u toku leta, prisustvuje vađenju i utovaru.
Veruj mi da ljudi sa kojima sam tako radio nemaju ništa protiv, ništa ne podiže cenu osim to nekoliko odlazaka do rasadnika.

za kontrolom nema potrebe ako nadjes postenog coveka
Poštenje se valjda podrazumeva.
Poverenje je mnogo dobra stvar, ali kontrola je za nijansu bolja.

Radi radi ako se tako na početku dogovori, ako kupac sadnica prisustvije skidanju okaca, prisustvije kalemljenju, obilazi rastilo u toku leta, prisustvuje vađenju i utovaru.
Veruj mi da ljudi sa kojima sam tako radio nemaju ništa protiv, ništa ne podiže cenu osim to nekoliko odlazaka do rasadnika.

A kako ste onda utvrđivali ima li okce šarku ili ne? Kad kažeš da vizuelnom metodom nije sigurno.

imislis na ona iz mreze?
i bas si siguran da je od 10.000 lepotice recimo bas tebi zapalo 400 komada koja su skinuta sa njih?
daj budi realan malo,preterujes ga i to mnogo
vrlo dobro i sam znas kako sve funkcionise i ide u Srbiji isto kao i u svim drugim zemljama
preterujes mnogo,sve se na kraju svodi na isto,tebi je vazno da si dobio sadnicu kakvu si hteo sa odgovarajucom sortom
a to dali je bas ona iz mrezanika ili ne tebi ne igra nikakvu ulogu
ti imas samo jedan cilj da dobijes ono sto si platio i menogo preterujes sa drugim pricama
vrati se tvom cilju u svemu ovome

- - - - - - - - - -

ma znam on sve to
samo izgleda voli malo da provocira
ja sam iz jednog od mesta gde on uzima sadnice i vala poznajem svakog
i mislim da kupuje sadnice od coveka sa kojim nikako nemoze ovako pricati kod njega samo cuti i slusa
a taj ima samo 8 razreda a vise zna nego 99% profesora sa fakulteta

bas si siguran da je od 10.000 lepotice recimo bas tebi zapalo 400 komada koja su skinuta sa njih?
Čoveče,
Pa baš zato što ne mogu da budem siguran i kontrolišem.
Skinu ih, ja sam tu, kaleme, ja sam tu, znam gde su okalemljena, u kom delu rastla, koji redovi su moji,..te redove obilazm, gledam, kad se vade tu sam,kad se utovaraju tu sam....
Šta li tebi tu nije jasno?

a taj ima samo 8 razreda a vise zna nego 99% profesora sa fakulteta
E pokaži mi takvog leba ti.
Mislim verujem ja da i ti i on mislite da je to tako, da vi više znate, ali to samo pokazuje koliko ne znate.

Znaš, još Sokrat je rekao da što više zna shvata koliko ne zna.
A ti kažeš da taj sve zna.
Jači od Sokrata jbt, a ne od profesora univerziteta!
A jedan pesnoik je rekao

"Neznanje se gubi u neznanju ko što pamet pameču se brusi"
Ali sve su to budale jel da? :)

Ovime još jednom diskfalifikuješ sebe.
Mada kod nekih verovatno to što pišeš, da nepismen zna više od doktora nauka, nailazi na odobravanje.

e bas si me nasmejao sada i to bas onako lepo
ja nemam reci
da cujem ko je taj svega ti ko ti tako udovoljava
i jos mi reci da ima poljo fakultet odsek vocarstvo :haha::haha:

Nazad
Vrh