Pa jel bitna reakcija kad mu kažem ili su bitni ukus i aroma?
Ako neko prodaje rakiju od Dženarike, ili je pek'o za sebe, rado bih kupio litru, da probam...
Nek mi na PP ili ovde upiše kontakt, da se čujemo
--------------------------------
Update:
Malo sam guglao i evo jedan komentar lika koji je pravio rakiju od Dzenarike iz Kragujevca:
Neko pita:
Ne znam zasto bi rakija od dzenerike imala tako los glas?
Čovek odgovara:
Evo zasto: dzednerika je em mnogo za
**bana za branje (uvek u nekoj vrzini, sitan plod...), em slabije izdasna po pitanju rakije (treba i po 15 kila za litar).
Zato seljaci uglavnom bataljuju princip prvoklasnog nacina pecenja kad peku dzeneriku, tj. peku je samo "da ne propada" i "za one alkose", a takodje i "za ne daj Boze", tj. prema njoj se odnose kao prema djubretu i prave sledece greske:
-Kupe polutrule plodove lopatom (sa zemlje, tj. sa sve zemljom i liscem)
-Guraju mnogo secera ("Dzenerika ne moze bez secera da se pece")
-Pri destilaciji ne odvajaju prvenac ("lele, pa sta ce da mi ostane?")
-...
I onda kazu dzenerika s
*anje... Pa tako kad bi pekli kajsiju i ona bi bila s
*anje!
Medjutim, ako svaki plod UBERETE, eventualno pokupite sa zemlje odmah posto je pao, stavite med umesto secera, postujete sva pravila destilacije... eee, to je onda rakija!
Dakle zaklljucak: ako bilo koju vocku tretirate kao djubre, rakija ce vam biti djubre; ako bilo koju vocku tretirate kao vocku, imacete dobru rakiju!
Ja prosle godine iz 2 kazana izvukao samo 18 litara prepeka, tako da ne cudi sto seljaci, koji imaju toliko sljive da ne znaju sta ce s njom, izbegavaju da peku "dzanu".
Rakija od dženarike je odličnog kvaliteta, prilično neutralnog mirisa (ne smrdi na "džibru"), i vrlo pogodna za kupažiranje sa rakijama dobijenim od šljiva gde se javlaj pojačani miris na koščicu. Ako se malo pojača sa šećerom ili medom eto lepe rakije. Znamo da se plod dženarike koristi kao podloga za proizvodnju kašastih voćnih sokova, (pored bundeve), baš zbog svog neutralnog mirisa, a idealnog odnosa kiselina i šećera.
E sad, ovde lik priča o domaćoj Dženariki, a Ruska koja je krupnija? Ona ima i bolji "randman" predpostavljam, a verujem da je istog "ukusa"...