Ručne alatke u voćarstvu

Od kada voćarim imam male ručne Kuker pl. makaze. Uglavnom ih koristim u zelenoj rezidbi i sasvim sam zadovoljan. Od velikih ručnih makaza koristim Castellari M80. Njih sam uzeo jer nije bilo kvalitetnijih u tom trenutku.

Da li je neko od vas koristio Castellari i kakvi su utisci, pošto vidim da ih niko ne spominje. Možda nisu kao Falco ili Kuker ali su veoma lagane i dobre. Evo i linka http://www.li-castellari.com/materiali/CatCastellari07-Eng.pdf

Jeli neko od vas pokusavo preko neta narucit ili mozda narucio
alat za kresanje vocaka.Ja pokuso preko Amazona al ne isporucuju
samo u usa isporucuju :udri:

Da li je neko imao iskustva sa onim busacem rupa rucnim,treba da postavljam stubove 8x10x250cm.za malinjak.. :sta:.Imam dosta direka,ne mogu rucno,koju burgiju da kupim8cm ili 10cm.precnika... :sta:Koliko to razvaljuje rupu u sirinu,trebalo bi verovatno da bude uska da direk bolje legne.....hvala unapred

Dragojlo je napisao(la):
Ja siugurno ne. Fiskars da :D

E to su makaze.
Bar za orezivanje visih deluva krune.
Sve one sa lancicima, kanapima, sajlama, sve sto se mrsi po granama treba baciti.

picture036dx.jpg

U slucaju orezivanja lesnika-zbun tj. secenje izbojaka do zemlje gde je nemoguce ostvariti dobar ugao -pravi ugao u odnosu na izbojak i zbog nepristupacnosti smo prisiljeni da 90 % presecanja ostvarimo samo vrhom makaza prednost dajem makazama gde se seciva ne smicu ( kao kod Felco 7,8 ) nego se secivo u ovom slicaju udara u nakovanj -LOWE 6( kod drugih modela ostrica udara u ostricu ). Desava se da seciva koja su na smicanje kada se sece vrhom kljesta preseku i pri kraju "zvacu " koru i ostanu zatvorena .
Postavicu slike ovih dana da bude jasnije .

Hteo bih da kupim felco makaze. E sada potrebne su mi za orezivanje 1 ha sljive i 0.5ha maline. KOji felcov model biste mi preporucili, da li bi felco 4 bio ok izbor, jer je on najjeftiniji, oko 4000din. Izdvojio bih do 50 eura za makaze. Hvala unapred na pomoci.

Ma sasvim dobar alat ima ih moj ujak prezadovoljan je skoro sam video coveka koji je inzenjer i profesionalno se bavi vocarstvom pokazna rezidba i on ladno vadi iz Dzepa Felco 2 sto je zaista osnovni model i taj 4 ima odbojnik na rukohvatima a ovaj mislim da ne :cao:

@vilamet

Felco 7 imaju rotirajuću dršku, mnogo je lakše raditi sa njima, a koštaju oko 5 soma.

@DejoJe

što eksprimentisati sa 31, kad svi znamo šta se najviše koristi i šta sigurno valja! Za mene Felco 7 favorit! Mada, velik sam ljubitelj Kukerica. :bravo:

Nazad
Vrh