Poslije korištenja Villagera i ostalih no name kineza, riješio sam se obezbijediti na dugi vremenski period i kupio sljedeće:
Felco 8 - Meni super leže u ruci, ne umaraju ruku i nisu mi napravile žuljeve, sedmica je za 50% skuplja i dok god mi osmice ne budu pravile žuljeve, smatram da mi ne trebaju. Sve je rečeno o njima i ja potvrđujem i nastavljam pohvale.
Castellari Tucano C80 - Za moj pojam, vrhunske makaze, lagane, rez laserski bez ikakvog napora. Ne znam šta više poželjeti od dvoručnih makaza.
Fiskars UP84
Šta reći, genijalna stvar, vidjećemo samo koliki je vijek trajanja glave i njenih dijelova. Kome je pao na pamet mehanizam za rotiranje glave, treba mu dati nobelovu nagradu.
Castellari SME 30G
Super testera, baš brzo reže, s pravilnim pokretima ruke uopšte ne zaglavljuje i ne pravi nikakav problem.
Ostaje mi još da nabavim Felco 31, a da osmice koristim za lozu, glicinije i te stvari i eventualno kod voćaka ako 31 ne može da zauzme povoljan položaj za rez. Ruku na srce, osmice su se pokazale vrhunski i kod voćki ali što im ne produžiti vijek koristeći ih za ono za šta su prevashodno i namijenjene.
Prvobitno sam probao Kuker, art 72 i art 98. Sve i jedne (originali 100%) u prodavnici su pravile zub na 5-6 voćnih vrsta. Ne znam da li im je to ciljana karakteristika ili su počeli praviti smeće (za naše tržište). Kako god, po meni je to nakaradan rez i odustao sam od njih.