Ručne alatke u voćarstvu

@radashin @Srđan.Sokol
Polako, tek sam na početku svoje voćarske "karijere". 😅 Prvo da uđem u malo sitnija crevca smrtničkom alatu. 🤣

@ubovicratko
Gniječi sve grane uvijek, ili neke specifične okolnosti? Hm, onda da razmislim o nekom Lowe modelu, možda i Castellari, vidio sam da prave sa dva sječiva model po uzoru na Kuker. U svakom slučaju gledao bih neke anvil jednoručne ili duplo sječivo.

Ponovio se danas na vasaru u Rumi.
Citave 4 crvene posle cenkanja sa cigom
Ovako na prvu deluju da imaju snage
852d7581bc3b6d2e44b7a55b66cdfc30.jpg

Poslato sa RKY-LX1 pomoću Tapatoka

Meni ce trebati za malinu, treba da se sluziti.
Nego ono ulje sto se dobije uz njih podmazujete izmedju nozeva jel tako?

Ponovio se danas na vasaru u Rumi.
Citave 4 crvene posle cenkanja sa cigom
Ovako na prvu deluju da imaju snage
852d7581bc3b6d2e44b7a55b66cdfc30.jpg

Zavisi koliko povrsine i vremenski treba da rezes
Ako 2 baterije izdrze radno vreme onda je super
Ja sam 3 godine rezao sa no name makazama 7ha vinograda ali sam imao 4 baterije kad se seklo nesto tvrdje kao npr kaberne sovinjon baterija drzi 1.5h
Dok u italijanskom ranjskom rizlingu drzala i preko 2h

Meni trebaju za maline, posle vezanja da isecem visak skroz u zemlju dole, preko zice visak, posle berbe staru da isecem.
Manje vise najveca debljina do 15mm, tako da bi trebalo da sluze baterije

Ne bih mogao sa teleskopom bojim se ce ce i one biti velike, prve rodne grane krecu od 30-tak cm od zemlje, pa dok udari lastar za sledecu godinu, bude prlicno guzva.

Ja imam 5 baterija. Dvoje makaza, testeru i teleskop, 2 punjača. Kopija Makita. Nikada 3. bateriju nisam za 8 sati efektivnog rezanja uspeo da potrošim. E sad, ne režem svih 8 sati makazama. Zatreba testera, ostaviš makaze, uzmeš testeru, prolazi vreme. Ili visoke grane, uzimaš teleskop, ili Kuker ručne mehaničke, prolazi vreme. Bitno je i koliko je debela grana koja se seče. Što je drvo tvrđe, deblje, troši se više energije. Ako bi recimo sekao samo debele grane od 25+mm, verujem da bi potrošio bateriju za sat vremena.

Meni trebaju za maline, posle vezanja da isecem visak skroz u zemlju dole, preko zice visak, posle berbe staru da isecem.

Isto sam se tako razmišljao, ali za manju površinu (10ak ari) nemam račun čini mi se...

Ja imam 5 baterija. Dvoje makaza, testeru i teleskop, 2 punjača. Kopija Makita. Nikada 3. bateriju nisam za 8 sati efektivnog rezanja uspeo da potrošim. E sad, ne režem svih 8 sati makazama. Zatreba testera, ostaviš makaze, uzmeš testeru, prolazi vreme. Ili visoke grane, uzimaš teleskop, ili Kuker ručne mehaničke, prolazi vreme. Bitno je i koliko je debela grana koja se seče. Što je drvo tvrđe, deblje, troši se više energije. Ako bi recimo sekao samo debele grane od 25+mm, verujem da bi potrošio bateriju za sat vremena.
E ti mi trebaš, zanima me ta testera, treba da posečem (vadim) breskve, pa sam mislio da takvom testerom orezem grancice, da ostane golo stablo, da ne seckam svaku grančicu makazama. Dal bi završila ta testerica posao? Inače imam makaze takve, rade već treću sezonu...

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Isto sam se tako razmišljao, ali za manju površinu (10ak ari) nemam račun čini mi se...
Što nemaš račun? Pa skuplje su mehaničke Felco od ovih aku makaza sada.
E ti mi trebaš, zanima me ta testera, treba da posečem (vadim) breskve, pa sam mislio da takvom testerom orezem grancice, da ostane golo stablo, da ne seckam svaku grančicu makazama. Dal bi završila ta testerica posao? Inače imam makaze takve, rade već treću sezonu...

Sent from my SM-S928B using Tapatalk
Mislim da nije dobar izbor.
Svakako može aku testera, ali ne ova, već ona malo veća, sa rezervoarom za ulje. Košta 5-6 hiljada čini mi se, jači motor, duži mač i lanac, rezervoar za ulje. Ona bi verovatno bila ok za takav posao. Ova ne. Čim je rez preko 50-60mm, ona se muči.

Sto kaze Radasin ja sam felko mehanicke platio 5-6 hiljada ne secam se tacno a ovo je gospodski.
Ja imam 60 ari maline pa da malo olaksam.

I za to ima resenje veca baterija i na kabal ako ne odgovara kacenje baterije a tebi na ovom modelu ne odgovara imam oba modela na jednom moze veca baterija a na drugom u torbicu i na kabal...
ad1d86d28305b3ff0f7472d4a493dfcd.jpg
c94fd59d322ffdb5d295844ab48125fc.jpg

Sent from my SM-S901B using Tapatalk

Zeznuo sam se drzao sam oba modela tokom vasera gde sam gledao i na kraju vec hocemo da krecemo kuci uzmem kod ovog ovaj model, a nisam se setio imam kuci dewalt isto kinesku safilicu da sam uzeo tu drugu verovatno bi odgovarale baterije..

Što nemaš račun? Pa skuplje su mehaničke Felco od ovih aku makaza sada.
Sto kaze Radasin ja sam felko mehanicke platio 5-6 hiljada ne secam se tacno a ovo je gospodski.
Ja imam 60 ari maline pa da malo olaksam.

Pa i to što kažete, sad gledah na KP ima raznih za ispod 5000. Koju karakteristiku da gledam, što jača baterija? Jel to ovo što piše 88v, 98v, 128v...

Nazad
Vrh