Roto- drljača

Mislim da je i dalje pitanje da li je bolje kupiti rotodrljacu ili tesku drljacu.... Neko kaze da tesku drljacu nista ne moze zameniti, a neko kaze da rotodrljacu nista ne moze da zameni.

Manjević , gdje se nalazi onaj lager sa druge slike odozgo ? Može li se to naći na nekim oglasima , zanima me baš onaj žuti Huard plug obrtač , za kuma ?

Za Manjevica a i za sve ostale.

351u15d.jpg
34ijyv9.jpg
w1xq1z.jpg
25z4dxt.jpg

žali mi se kolega kaže "jebeš brnaču kad teško radi u blatu" . Veli utuši traktor 80 ks na 2,5 m.
reci kolegi da nema pojma,radio sam u blatu sa roto drljacom i znam dobro kako radi, ne bude to bas perfektno ali sasvim korektno uradi,i u blatu tj kad je vlaznije zemljiste ne moze joj parirati niti jedna masina,evo primjer,moj kolega bavi se uvozom masina kao dragan,i on ima frezu,sjetvospremac,tesku drljacu a roto drljace je prodao,dosla jesen da se sije psenica,zemlja vlazna,ni sa jednom masinom od navedenih nije mogao da uradi pripremu za sjetvu,nego je dosao kod mene i uzeo moju roto drljacu da odradi posao,nemojte sada misliti da velicam roto drljacu jer je imam i kao moj stroj je najbolji,ali da je dobra jeste dobra i vrijedi svake pare,najgore je kad ljudi ne znaju da rade sa masinom,ili nikako ne rade pa se uhvate da komentarisu nesto o njoj,taj kolega kaze 2,5m utusi 80ks,ja sam vec rekao i opet ponavljam imam traktor od 82ks i on radi sa rotodrljacom od 3m Lely,ko hoce nek vjeruje ko nece,nek izvoli dodje i pogleda,radio sam u blatu,u zapeknutom oranju(slomio klin i doslo do ostecenja zubcanika te glave),znaci u svakvavim uvjetima i niti jednom nisam utusio traktor

- - - - - - - - - -

Mislim da je i dalje pitanje da li je bolje kupiti rotodrljacu ili tesku drljacu.... Neko kaze da tesku drljacu nista ne moze zameniti, a neko kaze da rotodrljacu nista ne moze da zameni.
Teska drljaca je izuzetno dobra masina,narocito kada upekne oranje ona tu dolazi do izrazaja,ali da bi teska drljaca radila posao ona mora biti stvarno teska i za nju moras imati dobrog ridjana,ako ti uzmes tesku drljacu od 3-4m a ona teska 1000-1100kg mislim da to nije to,ispod 1400-1500kg za mene ne odradjuje posao kako treba,roto drljaca ima sire podrucje primjene,moze direkt u brazdu,moze ustvari kako hoces,mozes za nju kacati sijacicu ako ima hidrolift sto nije rijetka pojava,pa se tu javlja usteda u gorivu,vremenu,i sto je najvaznije,drljaca sa paker valjkom u 90%situacija odradjuje pripremu zemljista u jednom prohodu dok sa ostalim masinama moras letiti po njivi barem 2 puta da to bude dobro

Nije rekao da ne može ali da ide teško ide jer i moja ide teško.Vjerovatno zato što smo pripremali na 20 cm dubine za malinu.radio sam i ja jesenas za pšenicu u blatu i radi odlično,ne kao kad je orno ali ide super.

82 ks i 3 metra se nikako ne slazu. to ako ne tusi traktor je 5 do 7cm radne dubine najvise. a ko sto kolega prnjavor kaze cim dublje radis zortovi su pofini. a za mene priprema nije ako sigurnih 10cm nije pripremljeno. ne zelim prepirku samo iznosim svoje misljenje. ako radi, onda jos bolje. svi mi tezimo sa sto manjim traktorom(potrosnjom) vozit sto veci prikljucak(ucinak). :ppozdrav:

RD je za ekstremne uslove rada, kada ni jedna masina ne moze raditi, ona odradjuje posao. To sam mnogo puta procitao ovde na forumu a i sam sam se uverio u to. Jedna slika od pre neki dan iz setve ovsa i stocnog graska. Zemlja dosta vlazna, na nekim delovima blato a na ovratinama bare. Radna dubina nekih 5-6cm. Jedina slika koju sam napravio pred kraj, jer je bila zurba zbog kise.

DSC_0003%20copy_zpszfrzpzgo.jpg

Nazad
Vrh