Bobo
Član
82 ks i 3 metra se nikako ne slazu. to ako ne tusi traktor je 5 do 7cm radne dubine najvise. a ko sto kolega prnjavor kaze cim dublje radis zortovi su pofini. a za mene priprema nije ako sigurnih 10cm nije pripremljeno. ne zelim prepirku samo iznosim svoje misljenje. ako radi, onda jos bolje. svi mi tezimo sa sto manjim traktorom(potrosnjom) vozit sto veci prikljucak(ucinak).
U frisku brazdu direktno ide 10cm dubine da se zatvore zracni dzepovi koji ostaju izmedju brazdi. U proljetnoj pripremi jesenjeg oranja nemas sto traziti na toj dubini...
U normalnom radu 80 ks nosi 3m bez brige. Dublje pripreme za sjetvu maline se ne rade svake godine i tu traktor ima pravo da malo zadimi ali u normalnom ratarenju ide bez brige 80ks s 3m rotodrljacom.
Ako se nosi sijacica na RD i jos ako imas paker valjak, tu ide traktor 6 cilindara i minimalno 120ks za 3m kombinaciju (bar na mom terenu gdje ima i brda).
Rotodrljaca je univerzalan stroj i dok ju nisam kupio kunuo sam se sjetvospremacem kao kraljem predsjetvene pripreme. Nisam ga dvije godine kopcao, posudjujem ga po selu, jednostavno mi je postao visak. Jos kad nadjem sijacicu 2.5m pa radim u jednom prohodu, sjetvospremac je proslost...