Roto- drljača

zrine892 je napisao(la):
Bare je napisao(la):
u HR rotodrljaca ima masa,najvise od 3m...no ne kupuju ih bas svi,jer su prilicno skupe,i traze puno ks.minimum minimuma 30ks po 1metru

Uff, ova 90-tka stvorena za rad sa tom rotodrljacom. Nego sa kojom brzinom ides i koliko duboko ? Jer sam ja razmisljao neko vrijeme o 90-tki da zakvacim rotodrljacu, jer je jaci na kardanu nego rus, i ima po meni bolje rijesenje ukljucivanje kardana nego na rusu.

bolje gledaj da imas nesto od 100-110ks.mojoj je jedna sekcija sa dva noza ispala,na ljevoj strani,tako da umjesto 12 ima 11 sekcija,pa joj je zahvat 2.70 m umjesto 3 m.idem od 5cm za repu i soju do 7 cm za kukuruze i suncokret,kardan 540okr,mada u bjelici negdje bi mogao i sa 1000okr,no u crnici i na 540 jedva ide...radna brzina joj je oko 4km/h,(kornjaca 4) (35min/jutro)

kod mog drugara rus 952 tera jednu od 3.20m Lely radi 24 sata na 12 sati se napuni gorivo oko100lit zameni se vozac i gas, dnevni ucinak nije nikad ispod 10-12ha zavisi kakva je zemlja i kolko ima kamena.

2qdbkib.jpg
aonpco.jpg
2lue1yq.jpg
14kct1h.jpg
oevo napokon sam se sijetio staviti stroj da malo vidite i da cujem jel to to..??

Ne mislio sam na sejalicu da nije uža od RD, na slici izgleda kao da jeste uža sejalica.
Post je spojen: [time]1299706243[/time]

jučer sam rastavio moju LELY RD , proklizao jedan zupčanik na osovini
pošto mi dragan82 ništa nije javio a obećao je slijedi prerada kako sam i navikao :cao:

Koliko sam razumeo tebi je otisao "aks" Ali u tom slucaju bi trebao da menjas i aks i zupcanik . jer je doslo do velikog lufta izmedju njih. Slikaj mi pa cu ti reci cenu koliko to kosta. Izvini zaboravio sam da ti odgovorim. :ppozdrav:

Savo aj slikaj kako si skidao da vidim. Ja palniram da moju remontujem, to jest da zamenim semeringe, ulje i eventualno koji lezaj i da je ofarbam.

slikat ću nije problem
lako se rasklama , skineš prvo onu gvožđusiju na koju se kačaju poluge i toplink
onda skidaš reduktor ALI obrati pažnju , nemožeš skinuti reduktor dok ne odvrneš donju pesnicu na osovini , znači osovina ide iz reduktora kroz zupčanik i ona je u sastavu reduktora
onda odšrafi onih milion šarafa i podigni ploče sa godnjim kućištima ležajeva , kućišta pojedinačno nemoraš da skidaš nego idu zajedno sa pločom
da bi izvadio osovine moraš da radafcigerom skineš gornji ležaj , a ispod njega je osigurač isti kao na vrhu alnasera , ona čašica sa dvodjelnim osiguračom

vrlo se lako rasklapa , sve što ti nije jasno pitaj a ja ću pokušati da slikam mada mi je zeznuto jer je sve prenatrpano tamo gdje sam radio

Nisam mogao vise da izdrzim pa sam MORAO da izadjem danas da isprobam RD u zimskom oranju. Namerno sam izabrao jednu parcelu gde je bilo katastrofalno oranje jesenas da bi video sta moze RD da uradi. Isao sam na dubinu od 6 - 8 cm i nije mogla da odradi posao onako kako sam zamislio zbog nekvalitetnog oranja iako je koliko toliko izmrzla zemlja zimos. Probao sam voziti i sporije i brze ali nisam primecivao neku razliku u kvalitetu rada. Gde sam prosao 2 puta tu je zemlja bila idealna ali je to neiplativo. Uskoro ocekujem da mi stigne prednja hidraulika i planiram u setvi da "guram" setvospremac od 3 metara a pozadi RD + sejalica i tako ce biti sasvim OK jer ce setvospremac koliko-toliko da spremi zemlju i onda ce RD da uradi finish.

Brzina je 8.5 km/h na 540 obrtaja kardana koji je bio u E modu tako da se motor vrteo na 1550 obrtaja

ovako je izgledalo oranje jesenas na parceli gde sam danas probao RD:

33lfn9u.jpg

levo posle jednog prohoda i desno nepripremljena zemlja:

2nio2hk.jpg

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bmvg89cGhgQ[/youtube]

Cicimoric seti se sad mojih ranijih postova u vezi RD.Kolege Hrvati staviše snimke kako rade u nekoj peskuši i non stop hvale sam rad i finiš RD.Sad se vidi šta se dešava kad se uđe u malo težu zemlju,a da ne govorim o zemlji kakva je kod mene.
Pa što bi ih kombinati i privatnici u mom okruženju prodali na kilo da je bilo sklada potrošnje-vremenskog učinka-dobijene obrade.

agrotraders je napisao(la):
Ne mislio sam na sejalicu da nije uža od RD, na slici izgleda kao da jeste uža sejalica.
Post je spojen: [time]Wed Mar 9 08:30:43 2011[/time]
roto je 2.5 metra a sijacica je 2,65 tak da je ona sira od rd skinuti cu dva krajnja reda i to je to spremna za sijetvu he he he...netko me bio pito kako nosu transportu, mislim da nece biti problema jer ga ne propinje a imam i tegova vazda naprid, iskreno nisam ju jos vozio po cesti tak da i neznam kako ce se ponasati ali mislim da nebi trebalo biti problema... a kako planiram praviti PH budem ja jos nesto napred zakvacio tako da nece biti problema sa transportom...

diklofen je napisao(la):
Cicimoric seti se sad mojih ranijih postova u vezi RD.

Secam se tvojih postova o RD.

Videcemo, ovog proleca cu videti da li mi se svidja priprema-setva ovako u jednom prohodu ili je ipak bolja klasicna priprema i setva. Najbitniji mi je kvalitet pripreme i setve, na drugom mestu je potrosnja nafte a ucinak je manje-vise bitan jer je noc dugacka pa moze da se produzi setva... ::namigivanje::

Ja koliko sam video,cicijev spremac od 7metara bi isto tako ucinio kao ta rd,a pre bi bio gotov.

Nazad
Vrh