Romanovske ovce

Ne znam nista o poreklu grla sem da su iz FR(tako pise bar ::namigivanje:spavam:.
Francuzi su jako skrti s inf na netu o ovcama ili ja ne umem da se snadjem,tako da nema mnogo informacija sta od romanove imaju,spominju samo uvoze sezdesetih iz SSSR-a i ukrstanja koja rade.Mada i Cesi spominju neke uvoze ovnova iz FR. E Unija olaksava im razmenu genetike i to im je extra kad vec Rusi nece da se otvore legalno
Post je spojen: [time]1275050247[/time]
Romanov:Le Romanov est originaire de Russie, il a été importé une première fois en 1963 à titre expérimental par l'INRA; en 1970, une seconde introduction a été réalisée pour améliorer le taux de prolificité de certaines races. Aujourd'hui, leur effectif s'est stabilisé en race Romanov, à 15,000 brebis situées dans les zones intensives et les régions céréalières de la moitié nord de la Françe.Qualités maternelles prolificité: 2,80 productivité numérique: 2,80 GMQ 10-30 (mâle double): 235 g Qualités bouchères poids des béliers: 80-90 kg poids des brebis: 70 à 80 kg GMQ 30-70 (mâle simple): 303 g

Nisu Francuzi škrti, nego iz principa koriste samo frnacuski jezik u pisanju tekstova. Retko postoje francuske internet stranice koje su pisane engleskim jezikom. Pošto im je rodoslov, genetika ovaca precizna i poznata uzgajivači u EU razmenjuju "krv" kako bi izbegli incest. Češki uzgajivači su značajni iz razloga što su bili pod sovjetskom upravom do devedesetih godina prošlog veka. To je ostavilo traga u mnogim segmentima života, kao i dosta rasa životinja vode poreklo iz SSSR-a.

Francuzi su bez premca na kontinentu u ovcarstvu realno(engleze ne racunamo,ipak su oni daleko ispred svih).Ne koriste engleski skoro uopste(vekovna borba za prevlast i sl) a i ne iznose sve u javnost sve sto postignu,cute i rade ljudi.To sto se nalazi na netu lako je prevesti i s skolskim znanjem i pokojom recju iz recnika francuskog.
Zanimljivo mi je da imaju odlicnu masu grla koju su verov dobili ishranom i selekcijom,ne verujem da su ukrstali,ovce 60-70 kg a ovnovi 80 -90 kg,to je skroz ok uz prirast koji ide i preko 300 grama.
Cesi imaju jako udruzenje koje radi na pravi nacin,trude se da ne dodje do ukrvljavanja i koliko vidim stalno dovode novu krv iz Poljske,Ukrajine,Holandije,...verovatno i nesto ilegalno iz Rusije pogranicne

Moje novo stado kupljeno prije mjesec dana od gosp. Njegića
Post je spojen: [time]петак, 04. јун 2010. 23:36:46 MST[/time]

Post je spojen: [time]субота, 05. јун 2010. 08:37:03 MST[/time]

Post je spojen: [time]субота, 05. јун 2010. 17:39:19 MST[/time]
06/06/100 views 06/06/100 views 06/06/100 views 06/06/100 views 06/06/100 views 06/06/100 views 06/06/100 views 06/06/100 views 06/06/100 views 06/06/100 views 06/06/100 views 06/06/100 views 06/06/100 views 06/06/100 views 06/06/100 views
Post je spojen: [time]недеља, 06. јун 2010. 02:48:46 MST[/time]

@Edin Crnalić

Kao što si video jednostavno, sa dve male greške, sledeći put će biti još bolje !!!

:ppozdrav:

Лепо, лепо, има и шесторки а неки које су романовске видели само на слици тврде да не могу годишње имати ни три јагњета.

Velimir je napisao(la):
Лепо, лепо, има и шесторки а неки које су романовске видели само на слици тврде да не могу годишње имати ни три јагњета.

A lako je za slike,stavi se kod ovce jagnjadi kolko oćeš i slikaš. E sad jel je uopšte dobro i ekonomski opravdano(isplativo) da ovca ojagnji 6 komada,to je druga pjesma... bolje 2 zdrava,vitalna,napredna... To je moj stav,al svako zna svoje.
Kod mene komšija ima romanovke,kvalitetne(vidio miladinović slike zimus,neke je i stavio ovdje u temu) i hrani ih maksimalno i imaju svu potrebnu njegu i pažnju,ali mu se nije desilo više od trojaka,trojki se dese,al većina su dvojki,nema genetiku za više...
Rusi i Česi recimo imaju,al opet 6 je rijetkost.

Ма знам да је реткост и иначе код њих је плодност између 200 и 300 процената и то је сасвим добро, ипак је то овца а не крмача. Хтео сам рећи да је генерално код њих сасвим нормално постићи 3 јагњета годишње.

Nazad
Vrh