Drago mi je da ste me razumeli Miljko, voleo bih da me i druge kolege u perspektivi razumeti.
Svaka rasa ima svoje mene i prednosti kao i sve u životu. Traganje za savršenstvom je skupo i retko dostižno. Kriterijumi za upis u registar visoko kavlitetne stoke selekcijske službe u RF su veoma strogi. Nalažu da pored niza osobina prvojagnjena ovca romanovske rase ojagnji i prvom jagnjenju minimalno tri jagnjeta. Postoje i drugi kriterijumi kojima se kandiduje pojedina ovca i prate se njene reproduktivne i proizvodne osobine. Kćerke takvih ovaca imaju cenu preko hiljadu evra u RF. Vidite, kod ovaca koje su starosti tri godine u petom jagnjenju plodnost na mojoj farmi je bila 3.2 jagnjeta.
Kod prvojagnjeni (30 glava) plodnost ispod dva. Tridest posto prvojagnjnih (starost od 10 do 11 meseci) ovaca je ojagnjilo tri, a samo dve četiri jagnjeta. To je sve u granicama očekivanog. Proizvodno 33 % potomstva zadovoljava elitne rezultate. Vremenom, odnsono u sledećim jagnjenjima očekujem povećenje plodnosti za 40%, odnosno 2,8. Smatram to u okvirima normalnog, svaki veći indeks kod prvojegnjenih ovaca se odražava na proizvodnju. Majke gube na konstituciji, pada im okvir, kao što neko reče, ovca se brzo potroši.
Na forumu smo čitali da kod pojednih kolega plodnost kod prvojagnjenih ovaca prelazi indeks 3,2. Možda je to moguće, ne mogu komentarisati nešto što nisam video i u čemu ne učestvujem osim pomatrača nepisani reči. "Papir" trpi sve, naše je da procenimo veredostojnost reči.
Da se vratimo ishrani, cena nove lucerke u RS trenutno iznosi oko 1 EUR za balu od 25kg. Razlog takvoj ceni vidim u tome što su ljudi zasnovali velike površine detelina (jevtinija proizvodnja od žitarica), a smanjena je populacija goveda zbog jako niske cene mleka i mesa, jako skupa ulazna cena teladi za tov. Velike količine zaostale stare deteline i kiša koje pogoduje razvoju trvnog bilja. Pošto moje stado uzgajam intenzivno i bez paše mogu detaljno napisati troškove i potrebe za 120 ovaca za kalendarsku godinu, a u vezi predhodnih postova. Cene su trenutne FCO farma.
Lucerka 2400 bala 2500 EUR
Zobna slama 1000 bala 250 EUR
Slama 1000 bala 250 EUR
Kukuruz 10 t 1500 EUR
Sojina sačma 2 t 900 EUR
Suncokretova sačma 3 t 450 EUR
Zob 3 t 450 EUR
Ječam/tritikal/pšenica 5 t 550 EUR
Repni rezanac 5 t 750 EUR
Mekinje 5 t 700 EUR (skuplje od pšenice i ječma)
Premiks oko 350kg 350 EUR
So za lizanje 300kg 300 EUR
Zdravstvena zaštita 1000 EUR
Znači da je za ishranu 120 ovca, ovnova i jagnjadi za kalendarsku godinu potrebno oko 10 000 EUR. Ako bi se žitarice nabavljale kad im je sezona branja, kao što je sad slučaj sa lucerkom i ječmom, ulaganja su znatno manja. Cene se odnose na RS. Bez obzira na to da li je hrana proizvedena u ličnoj režiji ili kupljena ima svoju tržišni vrednost i treba to uzeti u obzir kod svake vrste kalkulacije u ovčarstvu. Isto je važno napomenuti da se na takvoj farmi produkuju velike količine kvalitetnog stajnjaka koji je dosta tražen na tržistu i da se mogu uvek prodajom stajnjaka obezbediti kabasta hraniva što nije mala stavka u intenzivnoj ishrani.
P.S: Svaki dan paše bio bi ušteda od 20 do 25 EUR na stadu od 120 ovaca, ako što nam o tome napisao kolega Miljko.